OTIS GIBBS – SOUVENIRS OF A MISSPENT YOUTH

“Souvenirs Of A Misspent Youth” is het nieuwe album van de Amerikaanse singer-songwriter Otis Gibbs uit Nashville, Tennessee. Diens oorsprong lag in een klein plaatsje in de buurt van Indianapolis in de Amerikaanse staat Indiana, een oord waar hij meer dan 10 jaar lang actief was als planter van duizenden bomen. Maar zijn muzikale talent moest vroeg of laat toch gewoon naar buiten komen en zijn kwaliteiten om betekenisvolle liedjesteksten te schrijven over politieke en sociale thema’s hebben er toe geleid dat hij begin deze eeuw besloot om zijn succes als muzikant en performer te gaan beproeven in Nashville.

Otis Gibbs bracht sinds 2002 zes soloplaten in eigen beheer op de markt, waarbij “Harder Than Hammered Hell” uit 2012 zijn laatste realisatie was. Op zijn nieuwste album “Souvenirs Of A Misspent Youth”, dat begin juli officieel zal verschijnen, brengt hij tien songs waarvan er negen door Otis Gibbs zelf gecomponeerd werden. Enkel het walsende liedje “Wrong Side Of Gallatin” is een nummer van de Amerikaanse folkzangeres Amy Lashley. Zij is de liefdespartner van Otis Gibbs en hij produceerde in 2011 haar album “Travels Of A Homebody” waaruit deze song stamt.

Zijn politiek geïnspireerde protestsongs en muzikale aanklachten leveren Otis Gibbs de vergelijking op met andere geëngageerde folkartiesten zoals Woody Guthrie, Bruce Springsteen, Billy Bragg en Steve Earle. De tien nummers op deze cd leveren een kleine veertig minuten muziek op, te beginnen met het door banjo en fiddle begeleide nummer “Cozmina”.

De verhalende zangstijl van deze zwaar bebaarde troubadour in de ballads “Ghosts Of Our Fathers”, “Back In My Day Blues” en “Kokomo Bar” doet ons regelmatig denken aan een andere artiest, met name Bap Kennedy, een man die zijn diepzinnige teksten ook heel vaak pleegt te brengen op laid back gespeelde en naar vakantiestemming neigende muziek.

Verder houden wij vooral ook van de bluegrass-nummers “The Darker Side Of Me” en “Nancy Barnett”, van de meer traditioneel klinkende folksongs “It Was A Train” en “No Rust On My Spade” en van de naar Springsteen neigende, afsluitende countryballad “With A Gun In My Hand”. Knappe plaat!

(valsam)

Artiest info
Website  
 

Label: Wanamaker Recording Company