B.B. & THE BLUES SHACKS – BUSINESSMEN

“ Blues from Germany, with a capital ‘B’: anything, but business as usual ! “

“B.B. & The Blues Shacks” is een blues band uit Hildesheim, Neder-Saksen, die rond de Arlt broers Andreas (°1966 / gitaar) en Michael (°1969 / zang, mondharmonica) in 1989 opgericht werd. Ze bestaan m.a.w. dit jaar vijfentwintig jaren. De “B.B.” in hun groepsnaam verwijst op de eerste plaats naar hun grote voorbeeld B.B. King, maar zijn ook de hoofdletters van de groep “Boogie Bock”, waarmee voor sommigen alles begon. Sommigen gaan nog verder en spreken hier van de Arlt “Blues Brothers”… De originele bandleden waren Andreas Arlt (gitaar), Andreas Bock (drums) en Martin Schlockwerder (bas). Door de jaren heen kende de band meerdere wissels in hun line-up. 1994, Tijdens het Breminale Festival, wanneer ze Sherman Robertson moeten vervangen, kan men spreken van een doorbraak van de “BB&TBS”. In hetzelfde jaar brengen ze hun debuutalbum “Feelin’ Fine Today“ uit en sluiten ze een contract bij het ‘Stumble Records’ label. In 1995 worden “BB&TBS” in Noorwegen uitgenodigd om te komen optreden tijdens het ‘Notodden Bluesfestival’. In 1997 tourt de band voor het eerst in Californië. In november 1999 start “BB&TBS” in hun vertrouwde Hildesheim met een eigen ‘Blues Shacks Festival’. In 2001 tekent de band een contract bij het ‘Cross Cut’ label en wordt hun zesde studio album “Midnight Diner” opgenomen. In 2007 tourt  “BB&TBS” met zanger Finis Tasby uit Los Angeles in Finland. In 2010 trekt de band naar Londen, om hun album “London Days” op te nemen. In 2011 treden ze op in Dubai en Australië en in 2013 in Zuid Afrika. De band speelde ondertussen al in meer dan vijftien landen al meer dan 3.000 keren live (waaronder o.a. tijdens “Moulin Blues” in Ospel en tijdens het BRBF in Peer!)… In 2003 is de band in Frankrijk uitgeroepen als ‘beste live act’ in Europa en in 2013 zijn ze in Duitsland uitgeroepen tot ‘beste blues band’.

De band speelt authentieke blues, geïnspireerd door de “Fabulous Thunderbirds, Little Walter, T-Bone Walker, Slim Harpo, Walter Horton en Tiny Grimes. “B. B.& The Blues Shacks” spelen meerdere blues stijlen, zoals Chicago Blues, West Coast, Swing en Jump Blues en Delta Blues uit de jaren ’40 en ‘50. Ze spelen meestal eigen nummers, maar doen ook bewerkingen van groten als B.B. King en Little Milton.

Het album “Businessmen” is het zevende album, dat in hun jubileumjaar bij ‘Cross Cut Records’ uitgebracht is. Het album is opnieuw opgenomen onder toezicht van Andreas Wingert in de Koka Studio’s in Wenen, AT. Op één cover na, zijn alle songs origineel. Op het album speelt drummer Jochen Reich mee. Hij is de laatste wijziging in de line-up. Henning Hauerken speelt op staande bas en basgitaar, Dennis Koeckstadt is de keyboardspeler en de Andreas Arlt gitarist. Michael Arlt doet de zang en speelt mondharmonica. “The No Show No Blow Horns” maken opnieuw deel uit van het concept van de “BB&TBS”. 

Album tracks: 1”Out Of Tears” - 2”Gimme This. Gimme That” - 3”Take My Name” - 4”Businessmen” - 5”Buckle Up” (instrumental) - 6”Lovin’ Might” - 7”Pardon Me” - 8”Rain All Down My Way” - 9”Who’s Crying Now” - 10”It Was A Dream” - 11”Hot Pants” - 12”Green Eye” - 13”I Overpaid My Dues” - 14”Blues Shadow” - 15”Goodbye Everybody” – All songs written by Andreas & Michael Arlt, except 10, by John Brim

Als je het album beluistert, hoor je vijftien heel afwisselde tracks, met een mix van diverse stijlen als blues, soul ballades, swing, jump, rock(abilly) uit de jaren ‘60… De nummers klinken heel evenwichtig, omdat de band een geoliede “machine” is met jaren ervaring. Frontman Michael Arlt zingt behoorlijk en zijn mondharmonicaspel mag je bij de betere rekenen. Verder zeker ook een pluim voor de andere muzikanten en “The No Blow No Show Horns”, want zonder hen zou het plaatje niet afzijn…  

De “BB&TBS” zakenmensen? Neen, wel muziekliefhebbers in hart en nieren. Hun nieuwe album “Businessmen” in één zin samenvatten?: “Rijp, vet en klinkende blues op zijn best…” Een band die je live zeker moet meegemaakt hebben!

Eric Schuurmans

 

Maandag 16/06/2014: BANANA PEEL, Ruiselede, BE

 

Line-up:
Michael Arlt: lead vocals & harmonica
Andreas Arlt: guitar
Henning Hauerken: bass
Dennis Koeckstadt: piano & Hammond
Jochen Reich: drums
& “The No Blow, No Show Horns” (all tracks, except 5,10):
Tom Müller: tenor & baritone sax – horn arrangements
Stefan Gössinger: trumpet
Martin Grünzweig: trombone

Discography:
1994 : “Feelin’ Fine Today “
1995 : “Jive Talk, Slow Walk”
1997 : “Reality Show”
1998 : “Live At Lucerne Blues Festival”
1999 : “Straight Blues, Big Swing: The Blues Edition”
1999 : “Straight Blues, Big Swing: The Swing Edition”
2001 : “Midnight Diner”
2003 : “Blue Avenue”
2006 : “Live At Vier Linden” – CD
2006 : “Live At Vier Linden” – DVD
2008 : “Unique Taste”
2010 : “London Days” - CD/LP
2011 : “All-Time Favorites” - Solo-CD Andreas Arlt
2012 : “Come Along”
2014 : ”Businessmen” – Produced by “B.B. & The Blues Shacks”

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Cross Cut Records

video