REVEREND SHINE SNAKE OIL Co. – ANTI-SOLIPSISM Pt. 1 – CREATURES (EP)

“ The new gospel of the wayward… “

Een band met een naam als “Reverend Shine Snake Oil Co” is al op zijn minst daarom als speciaal, laat stellen als afwijkend te klasseren. De “RSSOC” is een kwartet dat uit NY afkomstig is. Ze hebben allen niet alledaagse namen als “Angeryman” (Claudius Pratt: zang), “The Sandman” (Justin Moses Gunn: gitaar), “Colonel Taz” (Matthias Klein: drums) en “The Silk City Kid” (Martin Ollivierre: bas).

Hun verhaal begint pas echt als ze in 2007 naar Kopenhagen vliegen om voorlopig niet meer terug te keren. Zelf beschrijven ze hun muziek als “the new gospel of the wayward' (vrij vertaald: “het nieuwe evangelie van de eigenzinnige”). Ze zijn naar eigen zeggen geïnspireerd door “the good Lord, wine, whiskey and women”. Hun muziek is duivels verleidelijke rhythm & blues, met een sterke hang naar de traditionele Negro spirituals…

Hun deel 1 van hun debuut studioalbum “Anti-Solipsism Part 1 – Creatures” is een EP met vijf tracks, die ze hebben opgenomen in de Härlanda gevangenis in Gotenburg, Zweden. De band verbleef er 24 uur lang, volledig geïsoleerd van de buitenwereld, om alle songs live in te spelen. Deel 2 is gepland in het najaar. 
[Nvdr: Solipsisme? Solipsisme (van “solus”, alleen, en “ipse”, zelf) is het geloof of de filosofie dat er maar een enkel bewustzijn bestaat: dat van de waarnemer. Het hele universum en alle andere personen waarmee gecommuniceerd wordt bestaan slechts in de geest van de waarnemer - Bestaat alles dat we rondom ons zien echt? Of zijn dingen en mensen in onze omgeving vooral het gevolg van hersenspinsels in ons eigen hoofd? Hoe zeker kan ik ervan zijn dat ik zelf wel besta?]

In januari van dit jaar gaf de band een optreden tijdens ‘Eurosonic Noorderslag’ in Groningen, waar ze o.l.v. Claudius Pratt, met zijn donkere, bezwete lichaam in een doorschijnende blouse de spiegeltent al snel een paar graden opwarmden.  Met hun soul, gospel en blues en Claudius’ rauwe stem en bezwerende bewegingen zette hij zijn preken over het leven, drank, vrouwen en God kracht bij en kreeg hij het publiek al snel aan het dansen. In juni zijn er in Nederland en later ook in Duitsland nieuwe optredens gepland. 

Album tracks: 1”The Candidate” - 2”The Truth” - 3”Mrs. Brown” - 4”Hey Now” - 5”Home”  – All songs written by Reverend Shine Snake Oil Co.

Deel 1 van hun eigenzinnige EP… “The CREATURE” (Het schepsel)
De mens is een kwetsbaar schepsel, dat net zo verdorven en heldhaftig is als het schepsel vorm krijgt. Het sukkelt onherkenbaar langs de weg, terwijl het stenen verzamelt… Ze verzamelen in de steden, geleid door hun demonen, dragen hun lasten en verliezen onderweg al de intieme details van hun leven.

Ik was een kandidaat, ik was een diaken van de rechtvaardigheid, ik zocht de waarheid. Ik heb geprobeerd om mijn kiesdistrict met pragmatisch en resoluut vertrouwen te vertegenwoordigen... Maar oh, hoe wispelturig is de maffia... Het lawaai van hun gebabbel verandert even snel als het geklets van meiden... Ze verdwijnen snel en je wordt weerloos... 

Het album opent in onvervalste blues stijl met het aardse verhaal van 1”The Candidate”,met smaakmaker Jenz Koudahl op mondharmonica. 2”The Truth” opent met mysterieus Afrikaans geroffel van Ayi Solomon, waarna gejammer het verhaal overneemt en de spanning langzaam stijgt. Met 3”Mrs. Brown” komt er wat meer rust in de compagnie en kan de bende rustig stompend verder jammen. In 4”Hey Now” wordt het opnieuw bluesy met wat gospelkreten en mag Jenz Koudahl opnieuw zijn mondharmonica boven halen. Het Bijbelboek gaat dicht met een reeks voodoo grooves in deze eindeloze afsluiter 5”Home”.  

Alzo sprak de “Reverend Shine Snake Oil Comagnie”… terwijl ze hun publiek zegenden; dat na deze muzikale mis bezweet, gehypnotiseerd en onder de indruk stil de tent verliet…

Eric Schuurmans

 

Line-up:
The Sandman – Justin Moses Gunn: guitar
Colonel Taz – Matthias Klein: drums
The Silk City Kid – Martin Ollivierre: bass
Angeryman – Claudius Pratt: vocals
Guest Musicians:
Jenz Koudahl: harmonica
Ayi Solomon: percussion
Yaa Kakraba: vocals
Laura Diestel: violin

Discography:
2009 : “The Soap Box” – EP
2011 : “Belligerent” - EP 
2014 : ”Anti-Solipsism pt. 1 - Creatures” – EP - Produced by ANGERYMAN

 


Artiest info
Website  
 

Label: Harlem recordings

video