ESTHER ROSE PARKES – THE OTHER COUNTRY

Esther Rose Parkes is een zangeres en songschrijfster die woonachtig is in St. Helier, de kleine hoofdstad van het Britse kanaaleiland Jersey. Als grote fan van vrouwelijke singer-songwriters zoals Rickie Lee Jones, Sandy Denny en Joni Mitchell verkoos ze om in dezelfde muziekstijl te gaan opereren.

Opvallend is dat zij de songteksten van acht van de twaalf liedjes op haar debuutalbum “The Other Country“ samen met haar moeder Linda Rose Parkes heeft geschreven. Voorafgaand aan de opname van die plaat trok ze gedurende drie jaar naar het Zweedse Stockholm om die belangrijke job toe te vertrouwen aan producer en bluesmuzikant Brian Kramer. Hij bracht een aantal Zweedse muzikanten in de studio samen om Esther Rose Parkes instrumentaal bij haar liedjes te begeleiden tijdens de amper vijf dagen durende opnametijd.

Toch werd die orkestratie in het algemeen zeer sober en minimalistisch gehouden, waardoor haar stem meer op de voorgrond is gekomen. Naar onze smaak is die zangstem echter niet zo sterk en soms lijkt ze zelfs een beetje van de rechte lijn af te wijken. Vooral in het akoestische nummer “Pearl“ worden we een beetje door deze vaststelling gestoord.

Dat ze wel degelijk mooi en melancholisch kan zingen bewijst Esther Rose Parkes dan weer wel in songs als opener “High Speed Train“, “Slaking The Dust“ en de pianoballads “Nud River“ en “In The House Of A Friend“. Ook het romantisch bedoelde “Men Is Tuxedos“ en “Green Coat With The Collar Down“ (zie video) zijn best te pruimen liedjes. Bij al deze nummers horen we meestal enkel de stem van Esther Rose Parkes, het getokkel op haar akoestische gitaar en hier en daar nog een zachtjes spelend extra instrument van de gastmuzikanten toegevoegd.

Als dochter van een Engelse moeder en een Duitse vader heeft Esther Rose Parkes diverse periodes van haar leven doorgebracht in verschillende Europese landen vooraleer ze zich permanent in het prachtige Jersey is gaan vestigen. Dat zwerversleven sijpelt soms ook door in haar songteksten en zorgt er voor dat de beluisteraar van “The Other Country“ een muzikaal geïnspireerd overzicht van haar leven tot op heden krijgt aangeboden.

(valsam)
“Moving from country to country during her life, Esther Rose Parkes has absorbed several musical influences and styles which she has now incorporated in her songs on the debut album ‘The Other Country’. They are a musically inspired survey of the main events that have influenced her life and made her choose to live on the British island of Jersey.”
– www.rootstime.be

Artiest info
Website  
 

Info: Hemifran

video