THE PARLOTONES – STAND LIKE GIANTS

Indie Rock, New Wave en Post Punk: dat zijn de genreomschrijvingen die de Zuid-Afrikaanse formatie ‘The Parlotones’ zelf aan hun sound heeft geven op hun ‘Facebook’-pagina. Dit uit Johannesburg stammende kwartet met leadzanger Kahn Morbee, drummer Neil Pauw en de broers bassist Glenn en gitarist Paul Hodgson begonnen in 1998 aan hun muzikaal avontuur. In eigen land konden ze sindsdien rekenen op een succesvolle platenverkoop die de groep meerdere platinaplaten opleverde.

Leadzanger Kahn Morbee zorgt voor de visuele aspecten bij hun live shows door zijn gezicht telkens zwaar onder de make-up te beschilderen. In 2003 verscheen hun debuutplaat “Episoda” die twee jaar later werd opgevolgd door het album “Radiocontrolledrobot” dat in 2006 tot beste rockplaat in Zuid-Afrika werd uitgeroepen.

In 2011 werden ‘The Parlotones’ persoonlijk door de Britse topformatie ‘Coldplay’ geselecteerd om hun voorprogramma te verzorgen tijdens hun doortocht door Zuid-Afrika. Eind 2012 besloten de vier bandleden om te verhuizen naar Los Angeles, Californië van waaruit ze hopen om een internationale doorbraak te kunnen forceren.

Hun nieuwste plaat “Stand Like Giants” zal daar moeten helpen voor zorgen. In 13 songs proberen ze hun rocksound toch nauw te laten aansluiten bij de populaire en hitgevoelige muziek die de hitparades momenteel weet te bevolken. De elektronica doet daarbij ook zijn intrede in een aantal tracks op dit album zoals in het synthesizerpopliedje “Sleepwalker” waarmee de cd opent of in het door elektrobeats gedomineerde nummer “Spellbound”.

“Slow Assassination” rockt dan weer wat steviger en doet ons denken aan iets van ‘Depeche Mode’. De eerste single “Shake It Up” (zie video) mikt doelgericht op de hitlijsten en roept herinneringen op aan de populaire sound van een band als ‘The Killers’, terwijl de stem van Kahn Morbee ook lijkt op die van ‘Killers’-frontman Brandon Flowers.

Er lijken ons op deze cd wel wat meer songs rijp om als singles op de wereld losgelaten te worden met de anthems “Never Stand Alone” en titeltrack “Stand Like Giants”, de catchy songs “Lazy Sunny Days” en “Songs Of Whales” en de uitstekend gezongen rockballad “Powerful” als grootste kandidaten.

We hebben een sterk vermoeden dat de wereld deze nieuwe plaat “Stand Like Giants” van ‘The Parlotones’ met open armen zal willen ontvangen. We denken ook dat we gedurende 2014 enkele tracks van deze cd regelmatig op de radio’s terug zullen horen, wat hen misschien ook wel een plaatsje in diverse hitparades zou kunnen bezorgen. Dergelijk succes wordt deze hardwerkende en sociaal zeer geëngageerde Zuid-Afrikaanse muzikanten dan ook van ganser harte gegund.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

Label: Ear Music Records

Distr.: V2 Benelux

video