MARK HUMMEL - THE HUSTLE IS REALLY ON

De nu 59-jarige Hummel is geboren in Connecticut, maar groeide op in Los Angeles, waar hij al gauw, via Mexicaanse babysitters, in contact kwam met de zwarte muziek. Op zijn zestiende begon hij in bands te spelen, hij was ondertussen ook verhuisd naar de toen erg roerige universiteitsstad Berkeley in California. In 1980 startte hij zijn eigen band The Blues Survivors, een groep die tot op heden bestaat en ondertussen goed is voor vele volwaardige albums. The Blues Survivors bouwden ook een solide naam op als begeleiders van groten als Brownie McGhee, Lowell Fulson, Jimmy Rogers en tal van anderen. In '91 had Hummel, die toen al een mooie reputatie had opgebouwd, een schitterend idee. Hij wou en zou de beste nog levende mondharmonicaspelers samenbrengen in een jaarlijkse rondreizende revue, de zgn. Blues Harmonica Blowout Series. Zo gebeurde en het initiatief sloeg erg goed aan, met overal uitverkochte zalen.

Nu draait Hummel inmiddels ook al lang genoeg in het blueswereldje mee om te weten dat eenvoud vaak de beste keuze is. Zo was hij in het verleden ook vaak te gast bij opnames en optredens van o.a. James Cotton, Charlie Musselwhite, Norton Buffalo, Kim Wilson, Huey Lewis, Carey Bell, Billy Boy Arnold, Rod Piazza, Rick Estrin, Gary Primich, Paul Delay, James Harman en de laatste jaren bij Electro-Fi label maatjes Sam Myers en Snooky Pryor. In 2002 tekende Hummel bij dit label en al snel verscheen het zeer dynamische album "Golden State Blues" (2002), dit samen met zijn band 'the Blues Survivors' en zijn speciale gasten, Rusty Zinn en Anson Funderburgh die beiden mogen schitteren als gitaristen. Na zijn eerste live plaat "Blowin’ My Horn" (2004), "Ain't Easy No More" (2006), "Mark Hummel’s Blues Harmonica Blow Out’s" (2009), "Retro-Active" (2010) is er nu zijn nieuwste "The Hustle Is Really On", zijn zesde voor het Electro-Fi label, waarvan de opnames van veertien tracks gebeurden op diverse locaties en met verschillende bezettingen. 8 nummers werden opgenomen in de Joyride Studios in Chicago op 14 augustus 2013, en een maandje eerder op 8 juli werden de andere 6 geregistreerd in de Greaseland Studios in San Jose. In Chicago waren Little Charlie Baty en Anson Funderburgh de verkozen gitaristen naast RW Grigsby op bas, Wes Starr op drums en tevens was ook saxofonist Doug James op deze acht tracks van de partij. Bij de opnames in San Jose vinden we anderzijds gitarist Chris "Kid" Andersen, pianist Sid Morris, drummer June Core en wederom RW Grigsby op bas terug.

Dat Hummel behoort tot de absolute elite van blues harmonicaspelers,  zal meteen blijken met de onstuimige start van dit album, nl. met de bruisende opener, "Blues Stop Knockin'", een versie Lazzy Lester origineel, dat drijft op een super harmonica riff, met aanstekelijk gitaarspel van Baty en Funderburgh en misschien wel  Hummel's beste zang op het album. Vanaf de eerste noten van deze prachtsong is het bluesvuurtje aldus hoog op, om dan niet meer uit te laten gaan voor de laatste klanken van de afsluiter, het swingende "Gee I Wish", een song waarin Hummel laat horen dat hij ook nu zo vele jaren later noch steeds de blues speelt zoals grootmoeder ze maakte. Zoals op zijn vorige cd's laat Hummel horen dat hij wereldklasse heeft en op deze tracks naar een eigen identiteit streeft. Waar hij op zijn vorige platen soms veel van hetzelfde durfde voorschotelen, meer een eenzijdig geluid, weten nu deze verschillende bezettingen ons te overrompelen met tal van andere stijlen, waarbij we naast de reeds vernoemde songs ook mogen genieten van de swingende titeltrack, zijnde een cover van T-Bone Walker, een Bobby Bland-achtige soul blues "Bobby's Blues" (gezien de titel, misschien een eerbetoon?) en het opwindende "Sittin 'At The Bar", waar het subtiele gitaarspel van Anderson klinkt alsof het rechtstreeks komt uit een Junior Parker opname voor Sun Records in de jaren '50. Andere songs die we ook willen vermelden en waarbij we ook al weer niet kunnen stilzitten zijn de met piano aangedreven boogie "Hard Time Getting Started" en het instrumentale "Crazy Legs" waarbij Hummel's harpspel meer de stijl van Little Walter aanneemt en Charlie Baty verder alle remmen los gooit. Oh, verdorie, ik kan je vertellen over alle tracks ... Zet alvast uw stereo maar op luid, want dit is genieten!

 

Artiest info
Website  
 

Label : Electro-Fi Records

video