CARMEN GRILLO – A DIFFERENT WORLD

Carmen Grillo is een grote meneer als het gaat om blues en gitaar. Toch zullen maar weinig mensen zijn naam kennen, omdat hij niet als Eric Clapton of John Mayer ook popmuziek maakt. Grillo maakt blues, R&B en funk en hier en daar wat jazz. Die muziekstijlen zijn nou eenmaal niet voor de grote massa. Met zijn nieuwe album "A Different World" zal hij nauwelijks nieuw publiek gaan trekken. In het geval van Carmen Grillo is dat goed nieuws, hij brengt gewoon waar hij goed in is: funky blues.

Grillo kennen we voornamelijk als de gitarist van de legendarische Tower of Power waarmee hij van 1988 tot 1997 speelde, maar als sessiemuzikant werkte hij ook al met o.a. Smokey Robinson, Huey Lewis and the News, The Four Tops, Boz Scaggs, Rita Coolidge en Donna Summer, bij deze laatste kwam er tijdelijk wel meer als werken aan te pas. Maar als solo artiest is dit pas zijn tweede album, na zijn debuut, "Both Sides of the Coin" uit 1997 waarop hij niet alleen laat zien wat een groot gitarist hij is, maar ook laat zien en horen dat hij een geweldig goed producer is, want het album klinkt als gegoten! Het album is opgenomen in zijn eigen Big Surpise Studio, en laat zijn melodieuze manier van spelen horen en dit met een bijzondere en herkenbare timing. Zingen kan hij ook, al is het geen uitzonderlijke zangstem maar wel een die prettig in het gehoor ligt. Naast deze kwaliteiten kan Grillo ook goede nummers schrijven, want 10 van de 12 nummers zijn door hem zelf geschreven, waaronder vier instrumentale en zes songs waarbij Carmen ook de vocals voor zijn rekening neemt.

Het album heeft Grillo ingespeeld met enkele sessiemuzikanten die hun sporen verdiend hebben, zoals Mark Meadows, Rocco Prestia en Bobby Watson (bas), Tony Braunagel, Herman Mathews en Steve Stephens (drums), Marc Hugenberger, Mike Finnigan, Rob Mullins, Bob Emmet, Dale Ockerman, Bill Champlin en Ruben Valtierra (keyboards), Greg Adams, Lee Thomburg, Johnnie Bamont, Stephen “Doc” Kupka, Tom Scott, Dave Boruff, Tom Saviano (blazers) en Curt Campbell (harmonica). De kwaliteit druipt er van af! Elk nummer is van hoge kwaliteit, de mix is helemaal top en de solo’s zijn smaakvol.

De covers die hij speelt zijn de shuffle "Come and Gone" van blues gitarist Greg Koch. Grillo zingt hier redelijk ritmisch: "You set the pedestal so high not even King Kong could reach it. If there were a course in breakin’ hearts you could teach it. Your prince charming coupon has just expired. If lovin’ you is a job I’ve just retired", terwijl hij eerder brutaal zijn gitaar hanteert. Tweede cover en tevens ook tweede nummer op de cd is Johnny 'Guitar' Watson’s "Real Mother for Ya", dat meer funk bevat dan het origineel en een refrein "It’s a real mother for ya, makes you want to run for cover. If you look you will discover it’s a real mother for ya", dit allemaal overgoten met agressieve en dynamische solo's. Zeer vakkundig gedaan!

De variatie in de nummers is prettig. Er zijn verschillende soorten blues die voorbij komen, waardoor er genoeg afwisseling is om het voor de luisteraar interessant te houden. Eerst wil Grillo in het derde nummer, het instrumentale "I Got The Sauce" zijn melodieuze behendigheid demonstreren om vervolgens over te stappen naar meer jazzy R&B in "Tryin’ to Make It Happen",  het funky 12-bar instrumentale "Prototype", wederom instrumentale funk in "Transatlantic Boogie", tussendoor zelfs een ballad, "A Sad State of Affairs",  daarna meer New Orleans feel in "The Nature of the Beast", de Texas shuffle "Everything’s Gonna Be Alright" en wederom instrumentale funk in "River of Molten Rock" en we hebben een bijzonder prettige blues- en funkplaat, die interessant genoeg is om naar te luisteren. Beslist geen album vol met blues-nummers die je al honderden keren gehoord hebt. Carmen Grillo heeft het gewoon: een buitengewone muzikaliteit, creativiteit en zingt daarbij net zo expressief vocaal als instrumentaal, en weet daarbij onvergetelijke ritmes en melodieën te produceren.

 

Artiest info
Website  
 

Label: Big Surprise Music

video