BUFORD POPE – STICKS IN THE THROAT

Bij een artiestennaam als Buford Pope verwacht je eigenlijk een muzikant uit het diepste hart van Amerika, maar deze alt.countryrocker heeft zijn thuisbasis in het Zweedse Helsingborn, nabij Malmö. Samen met een vijftal vrienden vormt de nu 43-jarige Buford Pope (zijn echte naam is Mikael Liljeborg) al sinds geruime tijd een gelijknamige groep die qua muzikale keuze opteerde voor gitaarrock en op Americana gebaseerde alt.countrymuziek.

In 2012 recenseerde ik voor ‘Rootstime’ zijn laatste studioalbum “Matching Numbers” waarin de referenties naar zijn muzikale voorbeelden Tom Petty, Bruce Springsteen onvermijdelijk hoorbaar waren. Nu verscheen zijn vijfde officiële plaat onder de titel "Sticks In The Throat” met elf zelfgecomponeerde songs die hij met zijn gekende hese stem zingt onder begeleiding van stevig klinkende rockmuziek waar zijn band voor zorgt.

De gitaren domineren haast elke song en de rauwe zang van Buford Pope zorgt voor nog meer ongepolijstheid van dit werk. Opener “Don’t Take It Out On Me” en de daarop volgende nummers “She’s Gotta Country Mouth” en “Stand Up For Your Man” zijn vergelijkbaar met het ruigere rockwerk van een band als ‘Wilco’. Dat is eigenlijk nog meer het geval voor het was gas terugnemende “Love Affair”, voor de alt.countrysong “Highway” en voor de folky countryballad “You’re The Drug I Like To Use” waarin de stem van Buford Pope zelfs nog harder op die van Jeff Tweedy lijkt.

De titeltrack “Sticks In The Throat” werd op een gitaarriff gebouwd en eens gehoord kan je die song nog maar nauwelijks uit je geheugen verwijderd krijgen. Bij beluistering krijg je zelfs de neiging om mee te zingen en te springen op de opgewekte sound van het erg sterke nummer. Heel veel power straalt ook uit van de song “Give It Up” en van het slotnummer “What Will Your Mama Say”.

De meeste tracks op deze cd werden zo goed als live opgenomen in de studio tijdens een amper vier dagen durende sessie. Toetsenist Amir Aly nam de honneurs waar als producer, iets wat hij ook al gedaan bij alle vorige platen van de band, inclusief het debuutalbum “Buford Pope” uit 2002. Daarnaast deden de andere bandleden Pelle Jernryd (gitaar), Jörgen Lindström (bas) en Mattias Pedersen (drums) hun uiterste best om voor een stevige begeleiding bij deze nummers te zorgen en zong hun frontman Buford Pope zich de ziel uit het lijf op deze plaat die later wellicht zal worden herinnerd als de allerbeste uit zijn discografie.

(valsam)
“Album number 5 for Swedish alt.country rocker Buford Pope is his most solid rocking one. Nicely orchestrated and full of powerful self penned songs, ‘Sticks In The Throat’ might soon be remembered as his best record until today. Judge for yourself, spread the word and help this rocking artist become recognized all over the world.”
– www.rootstime.be

Artiest info
Website  
 

Label: Unchained Records

Info: Hemifran