DAVE FIELDS – ALL IN

“ Electrifying rock with a blues soul… “

Dave Fields groeide op in NYC als zoon van de begenadigde componist / arrangeur Sammy “Forever” Fields. Als kind was Dave vaak te vinden in de opname studio van zijn vader, waar hij in contact kwam met muzikanten, zoals Sammy Kahn, Rupert Holmes en Stevie Wonder. Zijn nanny die van Waycross Georgia was, zorgde voor wat culturele Southern invloeden in Dave’s persoonlijkheid. Omdat zijn zus Laura, die ook een begenadigd muzikante is, als ze veertien was, door een vreemde speling van het lot haar gehoor verliest; vindt Dave het een missie om naar mensen te luisteren en via muziek te communiceren. Dave’s gave om “making his guitar talk” en muziek stijlen te combineren, zijn een voorbeeld van de multi culturele diversiteit in de mens. Wonen in de melting pot van NYC past perfect bij Dave’s persoonlijke ingesteldheid.

Dave’s muzikale weg is een lange reis… Dave studeerde af aan het ‘Berklee College of music’ en was in de NYC music scene aanvankelijk een “first call” gitarist en multi-instrumentalist. In 2006 besluit Dave om te gaan werken aan een eigen carrière te werken. Hij had al vele anderen gebackt en geproduced, maar nu was het tijd voor zichzelf. In 2012 is Dave Fields voorgedragen in de ‘NY Blues Hall of Fame’ samen met John Hammond en Gary S Bonds. John Mayall covert op zijn recent album “Tough” Dave’s song “Train To My Heart”. 

Van 2007 tot 2012 bracht Dave Fields drie albums uit en zijn nieuwe album “All Inn” is hier een logisch vervolg op. Met elf tracks, waarvan negen originele en twee covers (Robert Johnson’s “Crossroads” met een eigen toegevoegde strofe & een funky ‘live’ versie van Led Zep’s “Black Dog”). Op het album spelen oude bekenden van zijn éérste albums mee als Andy Huenerberg (bas), Kenny Soule (drums), Vladimir Barsky (keys), Dave Moore (drums) en enkele nieuwkomers als Tony Tino (bas) and “special guest” BMA nominee Dave Keyes (piano). De nummers zijn live in de studio opgenomen.

Album tracks: 1”Changes In My Life” * - 2”Voodoo Eyes” * [Sandi Rose] - 3”Let’s Go Downtown” [Billy Gibson / David Bowen] - 4”Dragon Fly” - 5” Cross Road” [Robert Johnson] – 6”Wake Up Jasper” - 7”Black Dog” [Page / Plant / Jones / Bonham] - 8”Not Gonna Let You Get Away” * - 9”Got A Hold On Me” - 10”That’s All Right” [Sandi Rose] - 11”Lover’s Holiday” -- All songs written and  co- written (2,3,11) by Dave Fields except (5,9) -- * Recorded live at Al Weber’s

Het album opent met 1”Changes In My Life”, een fatalistische rocker waar Dave al snel inzet met sprankelende solo’s, die lang blijven nazinderen. Zijn doel is duidelijk: “I keep going with the changes in my life!” Dave vervolgt daarna met een mysterieuze rock song van Sandi Rose 2”Voodoo Eyes” over een onbereikbare (gevaarlijke) liefde: “Girl you got those voodoo eyes…”. Het is een track die je meeneemt naar een plaats, waar de klassieke rock legendes wonen. Het orgel van Vladimir Barsky zet hier het vocale extra in de verf. Het thema herhaalt zich verder op dit album nog eens in 9”Got A Hold On Me”, waarin Dave opnieuw zich vast pint aan “that girl”…  en hij in zijn solo’s dit gevoel laat ontvlammen. 3”Let’s Go Downtown” [Billy Gibson / David Bowen] is een funky track die je mee neemt naar de binnenstad (Harlem south of Union Square),  en die uitnodigt voor een dans: “Let’s go downtown, to where they play the blues!” Een andere uitnodiging voor de dans is een nummer dat zijn inspiratie vindt bij Elmore James: 6”Wake Up Jasper”. Als Dave gitaar speelt hoor je een bel ringelen. Het surrealistische, klagende 4”Dragon Fly” drijft dan weer, met woorden als “An unfulfilled hunger unfathomably wide…”, doorheen de lagen van de realiteit. Dan komt er de éérste cover aan: 5” Cross Road”. Dit is inderdaad de klassieker van Robert Johnson, maar Dave wikkelt de song met een eigen overweldigende gitaar trance in een cocon, die het stompende ritme van Kenny Soul omsluit. De luisteraars moeten alles, vanachter deze geluidsmuur ondergaan. Detail: Dave veranderde de vierde strofe in een eigen versie. De tweede cover is een nummer van Led Zeppelin: 7”Black Dog” [Page / Plant / Jones / Bonham] . Het is een live opname (in het Vestnes Fjord  Hotell in Noorwegen) van Dave, waarin Dave het nummer meer dan zes minuten lang, meesterlijk in zijn blootje zet. 8”Not Gonna Let You Get Away” is de derde (funky) track die live opgenomen is in Al Weber’s club. We naderen het einde met 10”That’s All Right” [Sandi Rose] en de afsluiter 11”Lover’s Holiday”. 11”Lover’s Holiday” is een straat serenade en Dave’s knipoogje naar de ‘doo-wop’ historie die NY rijk is.

Het nieuwe album van Dave Fields “All In“ kan je op de eerste plaats omschrijven als een “guitar lover’s dream”. Dave Fields is een van die aparte blues mannen die iedereen verbaast met zijn uiteenlopende muzikale passies voor rock, blues en soul. Alle tracks op het album laten je een andere facet van Dave’s blues horen. Na “All In” sluit je genoegzaam de avond af en zie je nog even Jimi en Stevie Ray met een glimlachje in je dromen voorbij komen.  

Eric Schuurmans

“Long time multi-instrumentalist and guitarist Dave Fields from New York City decided in 2006 to develop his own solo career. It resulted in four albums of which ‘All In’ is the most recent one. It contains 9 self-penned songs and 2 cover versions of Robert Johnson’s ‘Crossroads’ and the Led Zeppelin classic ‘Black Dog’. Dave Fields lets his guitar rule each and every track on this record and touches on a variety of music styles like blues, rock and soul.” – www.rootstime.be

 

 

Line-up:
Dave Fields: vocals, guitar
Bass : Tony Tino (1,2,4,8) & Andy Huenerberg (5,6,9) & Bjorn Ove Hagset (7)
Drums : Kenny Soule (1-6,8,9) & Dave Moore (10) & Kåre Amundsen (7)
Keys : Vladimir Barsky (2,8,9) & Dave Keyes (6)

Discography:
2007 : “Time’s A Wastin’”
2008 : “All Wound Up”
2012 : “Detonation”
2014 : ”All In ” – Produced by Dave Fields

Artiest info
Website  
 

Label: FMI Records

video