COLLEEN RENNISON – SEE THE SKY ABOUT TO RAIN

“ The Fool Is The Last One To Know… “

Colleen Rennison (°1987) is een Canadese singer-songwriter en film / TV actrice. Ze is van Ierse, Schotse en Franse afkomst. Colleen begint haar filmcarrière in 1994 in Canada in de film “Max”. Hierna volgen enkele rollen in TV series en bijrollen in Amerikaanse films, naast o.a. Kathleen Turner en Joey Lauren Adams. In de film “The Story Of Us” uit 1999, van Rob Reiner is ze te zien als de filmdochter Erin, van Bruce Willis en Michelle Pfeiffer. In 2008 volgt Colleen in New York een bijkomende acteeropleiding van twee jaren, aan de ‘Square Theater School’. In NY tekent ze een contract bij ‘Shady Records’, dat al na zes maanden, o.w.v. ‘andere muzikale visies’ al beëindigd wordt. Colleen verhuist terug naar Vancouver, waar ze Parker Bossley (ex “Hot Hot Heat”) ontmoet, haar eigen songs begint te schrijven en met de band “No Sinner” opstart (Detail: de naam van de band “No Sinner”, is haar eigen naam Rennison in omgekeerde lettervolgorde). De band is een rock / soul / blues band met als kern de drummer Ian Browne en gitarist Eric Campbell. Colleen Rennison en haar band schrijven de meeste nummers zelf. Hun eerste optreden dateert uit 2011. Gitarist / pianist Eric Campbell is met zijn negentien jaren, de jongste en de muzikale filosoof van de band. Drummer Ian Browne is door zijn werk voor ’Live Nation,’ het meest ervaren in de muziek business. Matt Camirand, de bassist, is niet aan zijn éérste band toe. Hij speelde al in de Canadese hardrock band “Black Mountain” waarvan hij de oprichter was, de punk rock band uit Vancouver “Black Halos” en de rock band “Highway Kind”.

Momenteel pendelt Colleen tussen haar verblijfplaatsen in Vancouver, New York en Los Angeles. Rennison acteert nog altijd, schrijft muziek en nam een éérste solo album op. Buiten haar onstuimig verweer als frontdame van “No Sinner”, werd het ook tijd voor Colleen voor andere dingen. Colleen, op zoek naar sereniteit en de mogelijkheid om de songs die haar van vroeger altijd zijn bijgebleven te zingen, brengt haar éérste solo album “See The Sky About To Rain” uit: ”I’m in awe of each of these songs and have done my best to honeur them and find the truest way to sing them”. Met te gaan surfen in het grote Canadese songbook, is Colleen gestrand bij iconen als Neil Young, Leonard Cohen, Joni Mitchell en “The Band”. Colleen is in haar interpretaties steeds op zoek naar nieuwe timbres, andere fraseringen en stembuigingen, die deze standaards doen klinken alsof ze gisteren zouden geschreven zijn. 

Album tracks: 1”All La Glory” [Robbie Robertson] – 2”White Freightliner” [Townes Van Zandt] – 3”Whiskey, Whiskey” [Tom Ghent] – 4”Oleander” [Sarah Harmer] – 5”Why Don’t You Try” [Leonard Cohen] – 6”Fancy” [Bobby Gentry] – 7”Blue Wing” [Tom Russell] – 8”Stage Fright” [Robbie Robertson] – 9”Coyote” [Joni Mitchell] – 10”The Fool Is The Last One To Know” [Billy Cowsill / Ralph Boyd Johnson] – 11”My Crew” [Booker T. Jones / Priscilla Jones] – 12”See The Sky About To Rain” [Neil Young]

Op haar solo album heeft Colleen samengewerkt met de Canadese multi-instrumentalist, producer en Grammy Award winnaar Steve Dawson. De songs zijn in één week tijd live opgenomen met de betere Canadese muzikanten als Darryl Havers (keys), Geoff Hicks (drums) en Jeremy Holmes (bas). Colleen’s zang op “See The Sky About To Rain” is krachtig en ongeforceerd. Het verlangen en de pijn in 11”My Crew” [Booker T. Jones / Priscilla Jones] en het soulvolle 4”Oleander” [Sarah Harmer], worden prachtig ondersteund door de backing vocals van de nu al illustere McCrary zussen (Ann, Regina & Alfreda). In de verschroeiende versie van 2”White Freightliner” [Townes Van Zandt], zijn de spots op de viool en banjo van de legende Tim O’Brien gericht, die alle country en bluegrass liefhebbers zal inpalmen. In 5”Why Don’t You Try” [Leonard Cohen] is multi-instrumentalist Steve Dawson de banjo man. De blazers (Jim Hooke - tenor sax, Steve Herrman – trompet en Bill Huber - trombone) zorgen in de opener 1”All La Glory” [Robbie Robertson], 3”Whiskey, Whiskey” [Tom Ghent] en 8”Stage Fright” [Robbie Robertson] voor extra kleur en diepte in Colleen’s bewerkingen. In één song, 7”Blue Wing” een ballade van Tom Russell, bewijst Colleen dat tragiek ook mooi kan zijn. In de song krijgen we een andere meer genuanceerde Colleen te horen, die door haar fraseringen de song op een hoger niveau tilt. Uiteraard is Colleen de alfa en de pedal steel gitaar van Dawson de omega van de song. In 10”The Fool Is The Last One To Know” [Billy Cowsill / Ralph Boyd Johnson] krijgen we aangename country muziek, met nog meer pedal steel gitaar van Dawson. 12”See The Sky About To Rain” sluit het album af met klasse af, omdat je als Canadees Neil Young nooit mag vergeten, c.q. overslaan… [met Dawson op Weissenborn (een lap steel gitaar met stalen snaren) en Hammertone Mandotar gitaar…]

Over de muziek van de vrij jonge band “No Sinner” met frontdame Colleen Rennison schreef ik mijn eerdere review, dat ze deden wat andere bands beogen: rebelleren tussen het aardse en het gewijde, het uitspelen van de priester tegen de duivel, kiezen tussen de zaterdagnacht of de zondagvoormiddag… m.a.w. kiezen voor de essentie van de rock & roll. Of, om het met de woorden van Colleen Rennison te zeggen: “To bridge the gap between class and trash”. Voor het debuut solo album van Colleen Rennison moet ik uit een totaal ander vaatje tappen. Colleen Rennison’s solo debuut “See The Sky About To Rain” is een verademing en een ode aan de country en bluegrass. Wat Colleen hier brengt verwacht je niet, maar ontroert je en pakt je volledig in. Mooi solo debuut Colleen!

Eric Schuurmans

Line-up:
Colleen Rennison: vocals
Steve Dawson: guitars, dobro (2), percussion (3,7), pump organ (4), banjo (5), pedal steel (9-11), mellotron (9), Weissenborn (12), manditar (12)
Darryl Havers: Wurlitzer (1,4,8,9), organ (3-5,7,8,11,12), Farfisa (6), piano (10)
Geoff Hicks: drums
Jeremy Holmes: bass
Jim Hooke: tenor sax (1,3,8) & horn arrangements (1,3,8)
Steve Herrman: trumpet (1,3,8)
Bill Huber: trombone (1,3,8)
Tim O’brien: fiddle, mandolin (2)
Sarah Dugas: backup vocals (3,6)
“The McCary Sisters” (Ann, Regina & Alfreda): vocals (4,11)

Discography:
2014 : ”See The Sky About To Rain” – Produced by Steve Dawson

 

Artiest info
Website  
 

Label: Black Hen Music

video