BALDYCH & HERMAN - THE NEW TRADITION

Alweer een nieuwe aflevering in de interessante serie Duo Art, waarin steeds twee solisten, vaak zonder eerdere samenwerking, samenspelen en improviseren. Nu gaat het om de Pool Adam Baldych op viool en Yaron Herman uit Israel op piano. Adam Baldych wordt door velen gezien als een van de grootste jazz violisten van deze tijd, hij heeft een geheel eigen stijl, geen typerende klagende klanken, maar een geluid dat veel meer is gebaseerd op dat van de blazers.

Yaron Herman is een gereputeerd pianist die hier zijn rol perfect speelt met samen- en tegenspel. Van de 9 nummers zijn er 5 geschreven door Baldych, 2 stammen uit de klassieke muziek (“Lamentation of Jeremiah” van Thomas Tellis, arrangement van Baldych en “Canticles of Ecstasy” van H. von Bingen, arr. Van Baldych en Herman) en dan zijn er nog 2 nummers van Poolse jazz grootheden: “Sleep safe and warm” van Krzystof Komeda en “Quo Vadis” van Zbigniew Seifert . Er is ook nog een “verstopt” nummer, dat betreft Preludium in E-minor van Frédéric Chopin, hieruit blijkt wel dat we nauwelijks kunnen spreken van een puur jazz album, er is sprake van een amalgaam van diverse muzikale invloeden: Europese klassieke muziek, Poolse volksmuziek en Poolse jazz.

De combinatie viool – piano is natuurlijk heel bekend in de klassieke muziek maar in de jazz daarentegen helemaal niet, maar ook in dit genre werkt de combinatie wonderwel. Mede daardoor en de toegankelijkheid van de muziek is dit een aanrader voor de liefhebbers van zowel klassiek en jazz en misschien de mogelijkheid om op een min of meer vertrouwde manier kennis te maken met hetzij klassiek, hetzij jazz.

Jan van Leersum

 


Artiest info
Website  
 

Label : ACT
Distr. : Challenge Records

video