ELAN MEHLER - EARLY SUNDAY MORNING

De Amerikaanse pianist Elan Mehler maakte zijn debuut album met het fraaie “Scheme for thought” (2007) voor het Brownswood label van de vermaarde Giles Peterson, zijn “ontdekker”, ook zijn tweede cd “The after suite” verscheen op dit label, maar geen van de cd’s werd een succes. Hij begeleidde met veel succes José James met zijn trio, maar besloot toch te vertrekken naar Frankrijk, zijn eerste albumvoor Challenge, een live cd met zijn trio, opgenomen in een Zwitserse hotelbar met veel geroezemoes werd ook geen succes. Het is te hopen dat zijn eerste solo cd “Early Sunday Morning” wel het nodige succes zal krijgen.

Er staan vijf vertolkingen op van nummers geschreven door anderen: “Come rain or come shine“ (Mercer/Arlen), “Don’t explain” (Herzog/Holliday), “Wild is the wind”(Tiomkin/Washington), “It never entered my mind”(Rodgers/Hart), “Trade winds”(Matt Joy) en “Way over yonder in the minor key” (Billy Bragg/Woody Guthrie). Voor dit laatste nummer schreef Guthrie ooit de tekst, maar hij maakte er nooit muziek bij, dat heeft “punkfolkie” Billy Bragg wel gedaan, Mehler gebruikt deze muziek voor een schitterende vertolking.

Ook de andere “covers” mogen er zijn en krijgen van Mehler zijn eigen twist mee, maar het is vooral met zijn eigen composities dat hij schittert, rustgevende, verstilde klanken in het openingsnummer “Ophelia’s song”, die ook terugkeren in het eerste deel van de suite “Early Sunday morning” (4 delen), het magnus opus van deze cd. Mehler’s spel blinkt uit door zijn fraaie toonzetting en frasering, geen super technische hoogstandjes of atonale klanken, het blijft helder en duidelijk. Naar mijn idee hadden er wel wat uptempo nummers op mogen staan ter afwisseling, maar dit is een fraaie piano cd, hopelijk krijgt Elan Mehler hiermee zijn welverdiende succes.

Jan van Leersum.

Artiest info
Website  
 

Label : Challenge Rec.