DOWN AND DIRTY – JAMMING AT LUCIFER’S

“ Down and dirty, rocking and hitting blues… “

“Down & Dirty” is een band uit het Nederlandse Noordoost-Brabant, die al lang actief is in het blues circuit, in clubs en op blues festivals in Nederland en België. De band stond al in het voorprogramma van “King King” en Julian Sas en speelde o.a. al met Sax Gordon. Ze omschrijven hun muziek op hun website zelf als “Robuust blues geluid, waarin gevoel en emotie een belangrijke rol spelen. Blues die je pakt. Blues met Ballen”.

Bij “Down & Dirty” is het frontman Frank van den Hoogen die vooral door zijn stem en op het podium door zijn energieke en gepassioneerde optredens opvalt. Hij doet dat niet alleen. Er zijn ook nog gitarist Hans van der Wijst, bassist John van Zuijlen, drummer Nico Vreeburg, toetsenist Ronny Nellensteijn  en saxofonist Wim van der Heijden. Humor is een belangrijk voor de band. Er worden nummers als “Doe Di Doe Dè (Doe Di D’r Nog Es Efkes Bè)” gezongen in het Brabants dialect. Deze herkenbare en onvervalste rock & roll doet het ook buiten Brabant goed. Variatie in de blues is kenmerkend voor deze band. Blues is absoluut niet eenzijdig voor “Down & Dirty”. De band laat horen dat de blues enorm gevarieerd is, soms gevoelig (down), soms ruig (dirty).

Het tweede album van D&D “Jamming At Lucifer’s” is de opvolger van het  debuut album “Someday” (2008). Op het album, een mix van diverse blues stijlen, een “voor ieder wel wat wils”.

Album tracks: 1”Jamming At Lucifer’s” - 2”P & A Boogie” - 3”Black Cat Blues” - 4”Bad Luck Coming My Way” - 5”You And Me” - 6”Trouble Everywhere I Go” - 7”Quit Your Low Down Ways” - 8”A Shot Of Blues” - 9”When I Think Of You” - 10”Doe Di Doe Dè (Doe Di D’r Nog Es Efkes Bè)” - 11”All She Wants” - Alle songs zijn geschreven door de band

De opener van het album, een stevige blues rocker, is ook het titelnummer 1”Jamming At Lucifer’s” en vertelt het verhaal van twee overleden bandleden [nvdr: kort na hun debuut album overleed drummer Arnold van der Heijden en een half jaar later gitarist Pim Meeuwsen], die nog elke week ergens ver boven hun jammen in Lucifer’s café. Wat hier al direct opvalt is de ruige lijzige blues stem van frontman Frank van den Hoogen. Ook de volgende rocker 2”P & A Boogie” verwijst naar hun muzikale maten Pim en Arnold met woorden als “Why they had to go?...” Met 3”Black Cat Blues” speelt de band traditionele blues, met een prominente rol voor de sax grooves van Wim van der Heijden. Knappe uitgesponnen gitaarsolo’s van Hans van der Wijst krijg je te horen in de rustige ballade 4”Bad Luck Coming My Way”, die (inderdaad) de veelzijdigheid van de band bevestigt. Het wordt opnieuw ruiger met 5”You And Me” - een lange psychedelische blues rocker die bulkt van de subtiele gitaarsolo’s, met 7”Quit Your Low Down Ways” – een uptempo rocker  en met 8”A Shot Of Blues” – blues rock op zijn best. 6”Trouble Everywhere I Go” valt op door zijn arrangementen en eenvoud, terwijl in de rock ballade 9”When I Think Of You” de verschillende solo’s mooi passen in het geheel en het einde verassend is. De speed rocker 10”Doe Di Doe Dè (Doe Di D’r Nog Es Efkes Bè)” gaat de afsluiter 11”All She Wants” vooraf met een portie Brabantse R&R, die de absolute sfeermaker van ieder live optreden moet zijn. 11”All She Wants” die het album afsluit doet dit minimaal (1:25), maar in wat een schoonheid èn met enkele verassingen!

Zoals reeds gezegd laat het nieuwe album “Jamming At Lucifer’s” van de blues band “Down & Dirty” een verscheidenheid van blues stijlen horen. Het grote deel van het aanbod is wat ruiger, maar er zijn ook mooie ballades en sfeermakers te horen. De bandleden zijn na al de jaren goed op elkaar ingespeeld en laten de sound van de band als een hecht geheel klinken. Soms gevoelig (down), soms ruig (dirty); maar daar gaat het zeker in de blues muziek om. “Down & Dirty” moet je m.i. live zeker eens ondergaan hebben!    

Eric Schuurmans

 

13-07-2014: Festival Fabriek Magnifique Veghel
07-09-2014: Jazz in Foodtown Veghel
13-09-2014: CD presentatie VOF de Poort Mook
20-09-2014: Café op d' n Hoek Veghel
25-10-2014: Grand café de Hopbel Schijndel

Line-up:
Hans van der Wijst: sologitaar
Frank van den Hoogen: zang, gitaar
John van Zuijlen: basgitaar
Nico Vreeburg: drums
Ronny Nellenstijn: keyboards
Wim van der Heijden; saxofoons

Discography:
2008 : “Someday”
2014 : ”Jamming At Lucifer’s”

 

 

Artiest info
Website  
 

video