JOHNNY MASTRO & HIS MAMA'S BOYS - LIVE @ CAMBRINUS HORST (NL) 23/10/13 - DVD

Iets dat misschien niet dadelijk in de lijn der verwachtingen ligt is dat Johnny Mastro en zijn jongens akoestisch gaan spelen. Het gebeurt niet veel, maar uitzonderingen bevestigen de regel zegt men altijd. In de Weegbrug te Roermond in 2012 gebeurde het wel en P.J. Minten was zo onder de indruk dat hij steeds maar aan dat concert bleef denken. Een jaar later sprak hij Johnny Mastro & His Mama's Boys aan en deed hen een voorstel om een akoestische dvd op te nemen. Alle partijen waren laaiend enthousiast. Als locatie werd gekozen voor de Cambrinus te Horst (NL) en de opnames zouden plaatsvinden op 23 oktober 2013. Het resultaat is sinds een paar weken verkrijgbaar.

De DVD begint met een welkoms woord van Annemiek Rongen. De set is heel sober en gezellig ingericht. Het zijn de twee frontmannen van de band, Johnny Mastro en Smokehouse Brown, die de eerste song 'Usin' Man' voor hun rekening nemen. Smokehuse wisselt zijn gitaar spel op zijn Dean resonator regelmatig af met een stukje slide. Wat dadelijk opvalt is dat de stem van Johnny veel beter klinkt en veel duidelijker is dan tijdens de elektrische sets. De songs zijn voornamelijk eigen werk en het merendeel komt uit het recentste album 'Luke's Dream' uit 2012. Mike Hightower op een akoestische bas en drummer Stephen Kida met alleen zijn snare drum komen hun bandleden versterken voor 'Walking'. Deze song is een mengeling van Chicago en Delta blues. Johnny trekt het tempo omhoog met zijn mondharmonica en de rest volgde gedwee in het swingende 'You Wrong'. Het nummer 'Slave' dat op het black album staat wordt opgedragen aan een speciale vriend. Deze song heeft een heel meeslepend ritme en Johnny blaast en zuigt op zijn instrument dat het een lust is om te zien en te horen. Het is de eerste maal dat de band 'Slave' akoestisch speelt. Met 'Depending On You' word een heel stuk terug in de tijd gegaan. Smokehouse Brown laat zijn uitmuntend vingerwerk bewonderen in dit trage nummer. Uit het recentste album 'Luke's Dream' krijgen we 'Spider' te horen met Mister Mastro in een glansrol. Mike 'Mississippi' Hightower speelt sober op de akoestische bas, maar wat hij doet is perfect. Na 'Spider' wordt er een speciale gast op het podium geroepen om een paar songs mee te spelen met de band. Danny Vlaspoel die vooral bekend is als gitarist bij de Rory Gallagher tribute band Laundromat. 'Knee High' is het eerste nummer waarop Danny te horen is. De band blijft bij het nieuwe album met de psychedelische song 'Tonight We Ride'. Zonder twijfel één van de beste songs uit 'Luke's Dream'. Ook akoestisch was het erg leuk om te horen. De band blijft in hetzelfde genre met 'Cry For Me'. In de laatste twee songs speelt Smokehouse op de Resonator en Danny de op de akoestische gitaar. De tweede gitaar geeft toch nog een extra toets aan dit optreden. Johnny geeft wat uitleg over de volgende nog niet verschenen song. Het is soms moeilijk aan kleine kinderen uit te leggen wat je doet, daarom schreef ik een song, die mijn zuster aan haar kleintje kan laten horen, namelijk 'Monkey Man'. Het komt zeker en vast op het volgende album zei de frontman. Juist voor de pauze pakt Johnny Mastro & His Mama's Boys nog uit met een knappe swingende boogie, waarin Johnny zijn mede muzikanten voorstelt.

Set twee begint zonder Danny Vlaspoel maar met een fantastische vette akoestische versie van 'Luke's Stomp'. Smokehouse Brown wisselt op zijn Resonator weer zijn gewoon vingerwerk af met uitstekend slide spel. Ook Johnny blaast en zuigt weer aan zijn mondharmonica op grootse wijze. De sfeer is dadelijk terug in de zaal aanwezig. Het feestje wordt verder gezet met 'She's On The Whiskey'. Johnny en Smokehouse hielden het bij een paar goede Rochefort trappisten. Johnny gaat nog meer de intiemere weg op, want hij stuurt zijn gitarist en drummer even weg. Samen met Mike Hightower op bas brengt hij een heel ingetogen 'Demon's Blues'. Er wordt ook tijd gemaakt voor nieuwe songs, zoals het mooie vlotte 'Man At Midnight'. Dit wil ik zeker horen in de elektrische versie, want dit nummer heeft veel mogelijkheden. De band is zeer goed op dreef en de swing zit er goed in, dus gaan ze door met de weergaloze boogie 'Middle Of The Night Boogie'. Er zijn nog weinige mensen in de zaal die stilstaan, iedereen is in beweging. Het is zoals Johhny na de song zegt, je moet op tijd en stond een boogie spelen en dansen. Danny Vlaspoel komt de band weer vervoegen en 'My Rocket' wordt ingezet en Danny mag al dadelijk in de spotlight met heerlijk en snel vingerwerk. Mister Brown heeft zijn resonator weer in de hand genomen voor slepend en intens slide werk in de slowblues 'Mother's Love'. Danny laat nogmaals zijn klasse horen en krijgt een daverend applaus en dan is het de beurt aan de frontman zelf om de kers op de taart te zetten. Gitaren worden gewisseld en nu heeft de Nederlander Danny de resonator in zijn handen en ook dat slide spel gaat deze man goed af in het uptempo nummer 'Shade Your Woman'. Mike laat zich volledig gaan en speelt mooie diepe baslijnen. De resonator van Smokehouse tovert weer de mooiste klanken boven in 'Mr. JJ's Man'. Johnny neemt weer de tijd voor wat grapjes, nu speciaal over Rob de Vries. Even later laat de band de nieuwe song 'Ballad Of Indrid Cold' op het publiek los. Heel strak met knap werk op de mondharmonica. De nieuwe songs die we nu al mogen beluisteren, laten het beste vermoeden voor het nieuwe album. Als afsluiter gaan de jongens de rockblues weg op met het uitmuntende 'Francine'. Meer is niet nodig om totaal uit de bol te gaan in de Cambrinus te Horst. Danny perst nog een laatste intense solo uit zijn instrument. Een staande ovatie van verschillende minuten valt Johnny, Smokehouse, Mike, Stephen en Danny te beurt, dus een toegift kan niet uitblijven. 'Temperature' is cover van Little Walter, maar het nummer is zodanig bewerkt dat het bijna een eigen nummer is. Heel strakke ritmesectie en Smoke weer in grote doen met zijn slide spel.

Deze dvd is zeker een aanwinst voor elke Johnny Mastro & His Mama"s Boys fans. Zo zie ze hun idolen ook eens op een andere manier aan het werk. Maar ook voor mensen die deze band nog niet kennen is deze dvd zeker de moeite waard. Het geluid en de beeldkwaliteit zijn prima. De keuze van de songs eveneens, want het is een goede mix tussen recent werk en wat oudere nummers; plus als extraatje krijgt men nog een paar nieuwe niet verschenen songs. De dvd bevat 22 songs en duurt iets meer dan twee uur. Ik heb het twee uur echt naar mijn zin gehad tijdens het bekijken van deze dvd.

Walter Vanheuckelom

Te koop tijdens de concerten of via mintenpj@gmail.com


Artiest info
Website  
 

video