PAUL ARMFIELD – UP-HERE

In het dagelijkse leven was Paul Armfield de uitbater van een boekenwinkel en speelde hij basgitaar in diverse gelegenheidsbandjes. Tot Adam Kirk, de gitarist in de begeleidingsgroep van Joan Baez, hem met lichte dwang tot het schrijven en opnemen van eigen composities wist te overtuigen. Met contrabassist Rafe Spencer, banjo-, pedal steel- en gitaarspeler Dave Godby, mandolinespeler J.C. Grimshaw en drummer Rupert Brown vormt hij tegenwoordig een groep die onder de naam ‘Four Good Reasons’ door het leven gaat.

Paul Armfield is een begenadigde folkzanger en songschrijver die woonachtig is op het mooie Britse kanaaleiland ‘Isle Of Wight’. Zijn eerste soloplaat “Songs Without Words” werd in 2003 op de markt gebracht en gecatalogiseerd onder ‘folk noir’. Vijf albums later horen we hem terug als verhalende troubadour in twaalf nieuwe composities op zijn recentste cd “Up-Here”.

Deze plaat werd in amper vijf dagen in een studio in East Cowes op het Isle Of Wight opgenomen. De prachtige strijkersarrangementen van Mari Persen werden bij haar thuis in Bergen in Noorwegen opgenomen en het pianospel van Barkley McKay werd geregistreerd in een studio in Leeds om nadien aan de originele studio-opname te worden toegevoegd.

Paul Armfield brengt op deze plaat een mix van Americana, Britse folk en op het Franse chanson geïnspireerde nummers die hier en daar de geest van iemand als Jacques Brel oproepen, zoals bijvoorbeeld in het openingsliedje “SHHH”. Allerlei traditionele folkinstrumenten zoals het accordeon, de dulcimer, de sitar, de charanga en de ‘oud’ duiken op in de instrumentale begeleiding bij deze liedjes.

De rustige vertelstijl van Paul Armfield is een ware verademing en maakt van door de pedal steel van Dave Godby aangestuurde songs als “The Morning After The Storm”, “Migration”, het zachtjes walsende “This Photograph Is My Proof” en de single “You Will Be Loved Again” (zie video) waarachtige muzikale pareltjes.

Bij het melancholische liedje “My Apology” en ook bij het daaropvolgende “Passed” en de afsluitende titeltrack “Up Here” doet Paul Armfield ons denken aan het werk van romanticus Richard Hawley in diens laatste albums. We denken dat die vergelijking wel als lovend referentiepunt dienst kan doen.

(valsam)

 

 

10 cd's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermelding:
PAUL ARMFIELD
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime hier zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.

 

Artiest info
Website  
 

Label: Artfull Sounds / Cargo Records

video