ASSUNTA & THE LIGHT ORCHESTRA – OCCUPIED BY THE SUN

 

Soms ligt een oprechte vriendschap aan de basis van een muzikaal project en dat is zeker het geval bij ‘Assunta & The Light Orchestra’ wat eigenlijk een duo is dat gevormd wordt door zangeres en songschrijfster Assunta Mandaglio en gitarist Pieter Thys.

Assunta is een mooi ogende dame met Zuid-Italiaanse roots maar die wel geboren werd in België. In 2000 startte ze haar muzikale carrière met de vorming van de formatie ‘Assunta Mano’ waarmee ze twee platen op de markt bracht. Sinds 2010 werkte ze ook samen met Dirk Swartenbroekx, de drijvende kracht achter het muzikale project ‘Buscemi’ en schreef ze ook mee aan songs voor drie albums van het elf muzikanten tellende ‘Balaxy Orchestra’.

Gitarist Pieter Thys begon zo’n 20 jaar geleden als gitarist in de progressieve folkgroep ‘Troisseur’ waarmee hij drie albums uitbracht. Daarnaast was hij ook actief als gitarist bij o.a. Daniel B van ‘Front 242’ en bij Sandy Dillon en werkte hij mee aan een aantal theaterproducties. Bovendien amuseerde hij zich ook uitstekend bij ‘Millenniums’, een rock’n’rollformatie die later uitgroeide tot ‘Balaxy Orchestra’. Daar begon hij intensief samen te werken met Assunta Mandaglio en werd de basis gelegd voor ‘Assunta & The Light Orchestra’ en de eerste plaat van het duo die onder de titel “Occupied By The Sun” in het najaar van 2014 in de betere platenzaken zal terecht gaan komen.

Op deze elf liedjes tellende plaat staan tien zelf geschreven nummers en één sterk gepersonaliseerde coverversie van de grote Paul Simon-hit “You Can Call Me Al” (zie video). De overige songs zijn intimistisch, jazzy en sober georkestreerd met enkel de gitaar van Pieter Thys in de begeleiding. De zachte en kristalheldere zangstem van Assunta fluistert haar songteksten over dagdagelijkse onderwerpen vrij onopvallend, maar toch lichtjes dwingend in je oren.

Het album begint met het intimistische “Old Soul” en gaat verder met het dromerige “The Wizard” en “Journey”. “Nowhere” en “Rush” zweven nadien zachtjes in het rond en ook “Disappear” en “Incredible Sun” zorgen voor een zeer relaxte sfeer bij de beluistering van dit album. Enkel het nummer “Walk The Thin Line” straalt een wat ruimere dynamiek uit waarin banjo, gitaren en ukelele voor de besnaarde instrumentatie zorgen.

Met het knappe “Don’t Go Down” zijn we dan al aan het einde van deze plaat beland, echter niet zonder eerst nog definitief afscheid van ‘Assunta & The Light Orchestra’ te nemen via de bonus track “Suitcase”. In deze tijden van drukte en drukdoenerij is het een waar genoegen om naar een dergelijke rustgevende plaat als “Occupied By The Sun” te luisteren.

(valsam)

 

24.06.2014: Arendonk Academie, Arendonk
31.08.2014: De Cultuurmarkt, Antwerpen
02.10.2014: Villanella VZW- De Studio, Antwerpen (CD-release)
11.10.2014: Carte Postale, Geel
12.10.2014: Staminee De Leving, Heist op den Berg
25.10.2014: ’t Blauwhof, Kessel
01.11.2014: Kaleidoscoop, Mortsel
23.11.2014: ’t Zwart Huis, Brugge

 

10 cd's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermelding:
ASSUNTA & THE LIGHT ORCHESTRA
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime hier zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.

 


 

Artiest info
Website  
 

video