ERIK SCOTT – AND THE EARTH BLEEDS

Als je naar het album “And The Earth Bleeds” van de Amerikaanse bassist, producer en songschrijver Erik Scott zit te luisteren zou je niet meteen de link leggen naar zijn muzikale verleden dat zich in heel wat ruigere muziekkringen heeft afgespeeld. In de jaren ’70 speelde hij basgitaar bij het uit ‘The Turtles’ en Frank Zappa’s ‘The Mothers Of Invention’ ontstane duo ‘Flo & Eddie’ en in de jaren ’80 stond hij op het podium als bassist bij de duivelse begeleidingsformatie van horror-rockzanger Alice Cooper.

Het volgende decennium was de jaren ’90 toen hij één van de stuwende krachten was van de rock-, soul- en R&B-band ‘Sonia Dada’ uit Chicago. Pas in 2008 begon hij aan een solocarrière in de muziek met zijn debuutplaat “Other Planets” waarbij hij meer naar mystieke soundscapes neigde te gaan, gebaseerd op de Keltische traditionele klanken met veel violen en dromerige muziek. Zijn werk werd in de pers vergeleken met ‘Pink Floyd’ en met de filmische soundtracks die Ennio Morricone schreef voor diverse spaghetti-westernfilms.

Als er wordt gezongen op zijn nummers, dan gebeurt dit meestal door gastvocalisten. Zo ook op enkele van de negen tracks die werden opgenomen voor zijn nieuwe, tweede solo-cd “And The Earth Bleeds”. Het op de video te bekijken nummer “Free” wordt ingezongen door zijn broer Michael Scott en zangeres Ana Maria Botero (van de hardrockgroep ‘RottViolent’), die ook in duet zingt met Erik Scott op het liedje “Loco Amour (I Could Be Crazy)”. Daarnaast zorgt het ‘Eskimo Dobbs Choir’ voor de koorzangen bij de prachtige song “Run”, bij albumtiteltrack “And The Earth Bleeds” en bij “Loco Amour (I Could Be Crazy)”.

Zelf speelt Erik Scott op heel wat instrumenten voor deze plaat met naast de diverse basgitaren ook keyboards en synthesizers, piano, drums en percussie. Bij de meest opvallende gastmuzikanten vinden we violiste Shira Kammen op veille (= middeleeuwse viool) bij de nummers “Free”, het uptempo gebrachte “The Battle For Neverland” en de knappe instrumentale openingstrack “Gypsy Mother And The Royal Bastard”. Verder speelt gitarist Phil Miller op drie tracks en John Pirruccello op steelgitaar in “Weightless” en op mandoline in “Run”.

Het album “And The Earth Bleeds” van Erik Scott zorgt voor een ware verademing in deze gejaagde wereld omwille van zijn rustgevende klanken en zijn sfeervolle, dromerige muziek. Deze plaat valt dan ook sterk op tussen het hedendaagse aanbod van muzikaal geweld en bombast. Het is dan ook een aangenaam plezier om languit liggend in de zetel met een biertje relaxt naar deze muziek te luisteren.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Info: Glass Onyon PR

video