THE ORIGINAL FIVE - GREETINGS FROM MÖLLEVÅNGEN

The Original Five is, in weerwil van de bandnaam, een septet uit Malmö, Zweden. Ontstaan uit een gedeelde voorliefde voor bluegrass en americana startte de band op feestjes en partijen om nu, 4 jaar later, te debuteren met een vriendelijke groet uit Möllevången.

Greetings from Möllevången is in eerste instantie een uiterst sympathiek plaatje. Mooie melodietjes, fijne zang, traditioneel instrumentarium en behalve een goede keuze van covers herbergt het album vooral veel stijlvol gecomponeerd eigen werk. De band opent gracieus met de in een vermakelijk tempo gespeelde bluegrass van Gone, Gone geschreven door bassist en zanger Dan Englund om te vervolgen met de hillbilly country van That Someone Is You van Jonas Svahn (git/voc). Die openingskeuze is tekent voor de sound van de band. Diep geworteld in de Amerikaanse traditie van de country en oude folk presenteert The Original Five een conventioneel klinkend debuut maar met geraffineerde uitstapjes naar swing, old time string music en meer nieuwerwetse americana.

Ierse geuren en kleuren zijn waar te nemen bij het loom klinkende Tidewater Stream en krijgt de honky tonk basis in Out Of My League een stevige swing die je als het ware meeneemt naar de straten van Nashville. Gedurfd is de bewerking van Maybelle Carter’s Solid Gone, toch een klassieker uit oude tijden, maar The Original Five houdt zich moeiteloos staande en voorziet het nummer van een nieuwe glans.

Met Greetings from Möllevången wordt een duidelijke boodschap de wereld ingeslingerd; oude muziek leeft en heeft zich onder andere innig genesteld in het muzikale geheugen van deze Zweedse band. Oude muziek enerzijds, maar door de verbinding met de hedendaagse realiteit weet The Original Five een eigen kleur te geven aan het roestige en karaktervolle idioom van de Amerikaanse muziek.

Ferenc Koolen

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Rootsy
Distr.: Sonic-RendezVous

video