SETH WALKER - SKY STILL BLUE

 

Songwriter en gitarist Seth Walker is een redelijk bekende naam in de wereld van de rootsmuziek. Hij speelde in 2008 nog in Ospel tijdens het Moulin Blues festival waar we hem interviewden voor Rootstime, en dit bij het verschijnen van zijn sterke, titelloze, 4de cd. Sinds toen verschenen in 2009 het album "Leap Of Faith" en in 2012 het zelf geproduceerde "Time Can Change". Maar het is wel duidelijk dat Walker sinds "On the Outside", zijn debuut uit 2005, geleidelijk zijn aanpak aan het verfijnen is, voornamelijk door een grotere diversiteit in zijn songwriting te brengen. Walker verhuisde daarbij in 2012 naar New Orleans, met als gevolg dat de invloed van de Crescent City nu ook terug te vinden is op Walker's nieuwe album, het uitstekende "Sky Still Blue". Het album is geproduceerd door Oliver Wood (Wood Brothers), die ook met Walker vijf nummers meeschreef. Walker's road band, bassist Steve Mackey en drummer / percussionist Derrick Phillips, zijn de belangrijkste spelers, maar Wood bracht ook een handvol extra muzikanten mee, waaronder collega Wood Brothers Jano Rix en broer Chris Wood (Medeski, Martin & Wood) op contrabas, naar zijn eigen Southern Ground Studios in Nashville.

Onze roots-bluesman Walker beweegt zich met zijn band door de oude blues als was hij erin geboren en heeft overduidelijk materiaal van T-Bone Walker in de platenkast staan. Walker gebruikt deze invloeden echter voor een moderne bluesschotel vol onversneden en dampende boogie, jazzy akkoorden en breekbare covers, zoals op deze plaat een schitterende versie van Van McCoy's soul klassieker "Either Way I Lose" staat. Hier gebracht in een meer jazzy versie, met betoverend gitaarwerk, maar met wat een stem... Walker is werkelijk uitgegroeid tot een uitstekend zanger en zo horen we het graag. Walker overtuigt op "Sky Still Blue" duidelijk met zijn muzikaliteit, en dit horen we meteen in de opener "Easy Come, Easy Go", een swampy, jazzy bluessong, waarvan de melodie en zelfs de tekst ons meteen laat denken aan Mose Allison, terwijl het gitaarwerk zowel T-Bone Walker als Jimmie Vaughan onthullen. Walker is op zijn best in "Trouble (Don't Want No)", een swampende song uit de bayou, waarbij Walker dicht in de buurt van de swampblues van Tony Joe White komt. De langzaam, humeurige gospel "Jesus (Make My Bed)" is ook zo'n geweldig nummer en vinden we als voorlaatste nummer op deze plaat. Dit zijn werkelijk sublieme songs en door Walker fenomenaal vertolkt.

Zo goed als elk nummer jengelt heerlijk door en is overtuigend. Soms gebeurt dit met een trage combinatie van gospel en R & B zoals in "Grab Ahold", één van de nummers waarop we de McCrary Sisters horen of in een meer akoestische R & B, zoals in "Tomorrow", waarbij de contrabas en piano zijn stem perfect begeleiden. "All That I'm Asking'" is dan weer zeer funky met Ephraim Owens op trompet en steeds die staande bas van Chris Wood wiens bijdrage zeer belangrijk is voor het succes van deze plaat. De backing vocals van de zusjes McCrary horen we weer in "For a Moment There", een Big Easy R & B waarbij Walker uitblinkt als een soulvolle crooner. De liedjes op "Sky Still Blue" worden smaakvol ingekleurd door een stel Americana rotten die hun vaak prima verstaan. Het is zeker niet vernieuwend wat Walker laat horen, maar daar is het Americana genre ook wel eigen. Het is in het algemeen een genre dat immuun lijkt voor nieuwe trends en ontwikkelingen en daardoor ook een vaste groep aan liefhebbers blijft houden, die juist de authenticiteit van het genre koesteren. En die authenticiteit is ook nu net de kracht van Seth Walker. Hij heeft zijn sound door de jaren bewust gestroomlijnd en toegepast op deze 12 songs, die van "Sky Still Blue" dan ook een overweldigend album hebben gemaakt , misschien wel zijn mooiste opname tot nu toe.

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: The Royal Potato Family
Distr.: Bertus

video