CAMPER VAN BEETHOVEN – EL CAMINO REAL

De Amerikaanse alternatieve rockformatie ‘Camper Van Beethoven’ ontstond al in 1983 onder de impuls van zanger David Lowery, bassist Victor Krummenacher en multi-instrumentalist David Immerglück die nadien zijn succes beproefde bij o.a. ‘Counting Crows’. In 1990 besloten ze om een einde aan de band te maken en zowel solo als in de groep ‘Cracker’ andere muzikale wegen in te slaan.

Maar in 1999 kwam er een eerder onverwachte revival van ‘Camper Van Beethoven’, mede onder impuls van violist, toetsenist en gitarist Jonathan Segel en die reünie duurt ook dezer dagen nog gewoon voort.

In Californië is deze groep een muzikaal monument waar elke muziekfan van San Francisco en omgeving verlangend uitkijkt naar een nieuwe release op plaat van ‘Camper Van Beethoven’. De formatie vermengt rock met alt.country, Americana en folkmuziek op hun platen en voor hun allernieuwste album “El Camino Real” doen ze daar nog een extra schepje bovenop.

De opvolger van het vorig jaar pas uitgebrachte album “La Costa Perdida”, waar toen negen jaar op moest gewacht worden, bestaat uit elf tracks die in tegenstelling tot de Californische beach-sound van “La Costa Perdida” meer gebaseerd zijn op de sound uit het zuiden van Amerika met Texas en Zuid-Californië als referentiepunten.

David Lowery verklaarde vorig jaar dat er bij de opname van “La Costa Perdida” zeven nummers naast de boot waren gevallen, maar dat die songs wel op een volgende plaat zouden terecht komen, op “El Camino Real” dus, hun negende studioalbum. Voorafgaand aan de release van deze nieuwe cd stuurde ‘Camper Van Beethoven’ een eerste single de wijde wereld in. Dat werd “It Was Like That When We Got Here” dat u op bijgevoegde video kunt beluisteren.

Bij de beste tracks op deze nieuwe plaat noteren wij het van enige humor gespeende “Classy Dames And Able Gents”, de pure Americana-song “Camp Pendleton”, de tekstueel ‘recht-in-je-gezicht’-ballad “Sugartown’ met een wat verbitterd klinkende David Lowery en een muzikale ode aan het sociale leven in Los Angeles in de song “I Live In L.A.”.

Persoonlijk houden wij het meest van de ballads die David Lowery toelaten om te zingen in eenzelfde stijl als bij zijn andere project ‘Cracker’. Na een rustgevend instrumentaaltje in “Goldbase” brengt hij nog twee dergelijke countryballads in “Darken Your Door” en in “Grasshopper”, de mooiste song op “El Camino Real” waarmee deze nieuwe cd van ‘Camper Van Beethoven’ uitstekend wordt afgesloten.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

Label: Floating world

Distr.: Bertus

video