L

 

“ He bridges the gap between classic folk self-sufficiency and punk’s DIY defiance with uniquely poetic sensibility… “

Jonah Tolchin is een Amerikaanse muzikant en singer-songwriter uit New Jersey. Jonah groeide op bij muzikale ouders. Jonah liep school aan het ‘Princeton Friends School’ in Princeton, NJ en later aan de High Mowing School’ in Wilton, New Hampshire. Als hij dertien is leent hij van een goede vriend een gitaar, waarop hij leert spelen. Op een dag, na problemen op school, tijdens zijn vlucht voor de wet, ontdekt hij via iTunes de blues. Deze muziek sprak hem direct erg aan en helpt hem om uit zijn depressie te geraken. Met de hulp van zijn vader, die even in Mississippi woonde en via de muziek exploreert hij verder in de blues en folk muziek. Beide muziek genres hebben zijn huidige stijl erg beïnvloed. Als Jonah op de middelbare school zit treedt hij op met zijn band “Uncle Fran's Breakfast”. Na zijn middelbare studies gaat hij solo verder. Als Jonah vijftien is, hoort blues legende Ronnie Earl hem in een muziek shop spelen en vraagt hem om samen met hem op te treden.

In 2012 brengt Tolchin zijn eerste album “Criminal Man”, in eigen beheer uit. De titel van het album was de (autobiografische) titel van het eerste nummer, dat hij als vijftienjarige schreef. In hetzelde jaar is Jonah Tolchin ook te zien tijdens het Newport Folk Festival op Rhode Island. Na “Criminal Man” volgt de “5 Dollar” EP, zijn eerste samenwerking met platenproducer Marvin Etzioni. In 2014 tekent Tolchin een contract bij Yep Roc Records en brengt hij zijn tweede studio album “Clover Lane” uit. Het album is opgenomen in Nashville.

Album tracks: 1”Mockingbird” - 2”Midnight Rain” - 3”Hey Baby Blues” - 4”Diamond Mind” - 5”Atlantic Winds” - 6”Mansion In Hollywood” - 7”Low Life” - 8”Hybrid Automobile” - 9”21st Century Girl” - 10”Motel #9” - 11”I’ll Be Gone” – All songs written by Jonah Tolchin

De keuze van de naam van het nieuwe album van Jonah Tolchin, “Clover Lane”, is het gevolg van een vreemd toeval. Tolchin groeide op en woonde in New Jersey in de Clover Lane. Zijn ouders kochten er in 1996 een huis. Als tijdens opnamen in 2012 in Nashville blijkt, dat de producer Marvin Etzioni via een telefoon hoort van singer-songwriter Alex Wright, die ook een vriend van Jonah is, dat Wright’s buurvrouw in LA (Anna Serridge), in Jonah’s huis in NJ gewoond heeft; gelooft Tolchin niet in toeval en wordt “Clover Lane” de juiste titel van zijn nieuwe album. Tolchin legt uit: “I’m a believer in a deep meaning behind life. This record is a passionate manifestation of the cosmos in perfect harmony. The house I grew up in on Clover Lane is the center of the spider’s web from which the interconnected strands have been woven into these songs and recordings…”

Dat een jongere als Tolchin al een ziel en ervaring kan hebben is te horen op verschillende tracks van “Clover Lane”: met onderwerpen over de terugkerende dingen van iedere dag in de poppy song 9”21st Century Girl”, in de “happy go-lucky” country liefdessong 2”Midnight Rain”, in het leven beschouwende 7”Low Life” en door bescheiden te blijven wanneer zijn succes toeneemt in 6”Mansion In Hollywood”. Talchin is gevoelig voor meerdere invloeden, die vanuit alle hoeken kunnen komen. In 5”Atlantic Winds” hoor je zijn illustere blues-folk voorouders BB King, Arlo Guthrie, Johnny Cash en Willie Nelson spelen. Het is bij invloeden gebleven, want Tolchin slaagt er telkens in, er zijn eigen ding van te maken, door er iets nieuws van te maken. Omdat de tracks rustig in elkaar overgaan, kan je de ogen dicht doen en je inbeelden dat je ergens rustig zit met een drankje in handbereik, terwijl je naar het rustigere 4”Diamond Mind”, 10”Motel #9” of naar de afsluiter 11”I’ll Be Gone” luistert. 3”Hey Baby Blues” (mijn persoonlijke favoriet) is dan weer schitterende Delta blues met geweldige sax grooves, terwijl 8”Hybrid Automobile” meer hedendaagser en rauwer klinkt.

In zijn stijl is Tolchin beïnvloed door de “talking blues” van Arlo Guthrie, maar ook door de oudere “string band” muziek [nvdr: In de 19de en begin van de 20ste eeuw, werden in de US andere snaarinstrumenten aan het klassieke “fiddle-banjo duo”, dat essentieel was voor de dansmuziek, toegevoegd. Deze andere instrumenten waren de gitaar, mandoline en staande bas. Men noemde deze nieuwe samenstelling een "string band"]. Tolchin absorbeert deze stijlen en vertaalt dit in een eigen stijl, die een brug legt tussen de klassieke folk muziek en de “DIY – punk”; waarin een unieke poëtische openhartige gevoeligheid, de echte kern vormt. Het ganse album is een vlekkeloze, goed uitgevoerde herinnering en eerbetoon aan de oude blues en Amerikaanse folk, opgesmukt met de verfrissende uitbundigheid van dit jong talent; dat luistert naar de naam Jonah Tolchin.

Eric Schuurmans

 

Line-up:

Jonah Tolchin: vocals, guitar
Chris Scruggs: strings
Steve Berlin: keys (“Los Lobos”)
John McCauley: guitar (“Deer Tick Band)
Mickey Raphael: harmonica
& more…
Deer Tick’s John McCauley, Los Lobos’ Steve Berlin, Chris Scruggs, Mickey Raphael (Willie Nelson’s band), and more. There’s something so effortless about the record.

 

Discography:

2011 : “Eldawise”
2012 : “Criminal Man” – indepently, with Ben Knox Miller (guitar), MorganEve Swain (fiddle) & David Lamb (1979-2014) (guitar)
2012 : “Beautiful World” – EP
2012 : “Unreleased Demos”
2013 : “5 Dollar” - EP
2014 : ”Clover Lane” – Debut album, produced by Marvin Etzioni

Artiest info
Website  
 

Label: Yep Roc Records

Distr.: V2

video