THE GREAT CRUSADES – THIEVES OF CHICAGO

De vele muzikale stromingen die de formatie ‘The Great Crusades’ uit Chicago op hun album “Thieves Of Chicago” hebben gebundeld variëren van rock’n’roll over folk en country tot blues. Een bont allegaartje is dus wat u mag verwachten van de dertien nummers die dit viertal bestaande uit drie Brians (Brian Hunt op bas, Brian Krumm als zanger-gitarist en gitarist-toetsenist Brian Leach) en drummer Christian Moder op deze plaat aan u willen presenteren.

Openingsnummer “This City Is A Shambles Tonight” (zie live versie op video) heeft net als het later opduikende “The Right Way To Be Wrong” zelfs iets van een mix van ‘T. Rex’ met punkrock en enkele andere tracks doen denken aan de jonge en nog ruige Nick Cave. De gehele opname van deze plaat klinkt trouwens alsof ze tot stand is gekomen in een rokerige bar waar heel veel bier vloeit.

‘The Great Crusades’ is een band die al meer dan 15 jaar geleden boven het doopvont werd gehouden onder impuls van zanger en gitarist Brian Krumm. In 1997 verscheen de eerste plaat van de groep onder de titel “The First Spilled Drink Of The Evening”. Nadien volgden er nog zes andere albums en “Thieves Of Chicago” is dus hun achtste officiële release en de opvolger voor “Fiction To Shame” uit 2010.

Brian Krumm’s door whisky en sigaretten gevormde stemgeluid is het opvallendste kenmerk doorheen alle nummers op dit album. Daarbij onthouden we enkele pareltjes van songs zoals de knappe folkballad “Sometimes On Sundays Too” en de op het werk van ‘Calexico’ lijkende nummers “The Devil And All His Relations” en “Another Song About You” met gastmuzikant Brian (nog eentje) Wilkie op pedal steel.

De wel erg vreemde eend in de bijt is een coverversie van het nummer “Why Did You Make Me Care?” van ‘Beck’ uit diens album “Song Reader” van 2013 dat hier door ‘The Great Crusades’ in New Orleans brassbandstijl wordt gebracht. In de albumtiteltrack “Thieves Of Chicago” en in het daarop volgende aan de stad St. Louis opgedragen lied “Vandalia” klinkt Brian Krumm als een evenbeeld van Tom Waits die een drinkebroerslied brengt.

Nog even vermelden dat de langzame countryballad “Old Lovers, Old Friends” met zijn veelvuldige klanken afkomstig van de pedal steel een heel waardige afsluiter van dit zeer mooie album vormt. En dan moet ik nu weer even naar de stereo lopen om deze plaat opnieuw te laten afspelen vanaf track nummer 1. Deze cd belandt zonder twijfel in mijn persoonlijke collectie en zal daaruit nog vaak terug opgediept worden voor een zoveelste herbeluistering.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Blue Rose Records
Distr.: Sonic Rendezvous

video