MARY GAUTHIER – TROUBLE & LOVE

Wat vliegt de tijd toch snel voorbij. Ik herinner me nog levendig dat ik een recensie aan het schrijven was voor de prachtige cd “The Foundling” uit 2010, het zeer persoonlijk geïnspireerde album van de zelf te vondeling gelegde Amerikaanse zangeres en songschrijfster Mary Gauthier.

Deze folk-, country- en Americana-muziek producerende artieste die geboren werd en opgroeide in New Orleans, Louisiana maar heel haar muzikale carrière opbouwde vanuit Nashville, Tennessee viert vier jaar na het verschijnen van dat album haar 50e verjaardag met de release van een splinternieuw album dat begin juli op de platenmarkt zal verschijnen onder de titel “Trouble & Love”.

Mary Gauthier schreef haar eerste song pas op 35-jarige leeftijd en bracht in 1997 haar eerste plaat “Dixie Kitchen” op de markt, gevolgd door nog een vijftal andere albums waarvan vooral “Drag Queens In Limousines” de meest succesrijke plaat is geworden. In zowat elk persbericht wordt er na haar outing als lesbienne verwezen naar haar seksuele geaardheid, wat indertijd toch nog altijd voor hevige reacties en scheve blikken zorgde in de Verenigde Staten.

Het was voornamelijk omwille van haar uitstekende kwaliteiten als songschrijfster van liedjes die gretig door andere artiesten werden gecoverd, dat Mary Gauthier op algemene erkenning kon rekenen en de aandacht kreeg die ze verdiende voor haar eigen opnamen. Ook in de nieuwe liedjes op “Trouble & Love” toont zij weer heel veel fragiele en persoonlijke gevoelens die de luisteraar soms met een ongemakkelijk gevoel van voyeurisme opzadelen.

Enkele songteksten zijn gebaseerd op gebeurtenissen tijdens een donkere en moeilijke periode in haar leven waarin ze heel wat persoonlijke dingen, dierbare vrienden en haar geliefde heeft verloren. Omdat de teneur van de eerste liedjes voor deze cd te treurig en te negatief waren, besloot ze om enkele andere nummers van meer hoopvolle teksten over liefde te voorzien, met als doel een beter evenwicht te vinden tussen alle songs op “Trouble & Lost” en haar daarbij te helpen om langzaamaan terug te transformeren naar een normaal levend individu.

Deze plaat werd live opgenomen in de studio, waarbij alle instrumentalisten en backing vocalisten zich rondom Mary Gauthier en een ouderwetse microfoon hadden geschaard, een methode die zeer positief heeft bijgedragen tot de puurheid en de authenticiteit van dit nieuwe album. Voor de instrumentatie op deze cd werd gezorgd door pianist Jimmy Wallace, gitarist Guthrie Trapp, bassist Viktor Krauss en drummer Lynn Williams. De opvallendste gastmuzikant is gitaarlegende Duane Eddy die zijn expertise op Gretsch-gitaar bijdraagt aan het schitterende nummer “How You Learn To Live Alone”. De vocale ondersteuning kwam van Beth Nielsen Chapman, Ashley Cleveland, Darrell Scott, Siobhan Kennedy en The McCrary Sisters.

Opvallend aan deze plaat is dat er nauwelijks acht songs op de tracklist staan vermeld. Het pijnlijk persoonlijke beginnummer “When A Woman Goes Cold” gaat over het vaststellen dat een vele jaren durende liefdesrelatie geen vonken meer heeft en het besef komt dat er beter aan een zo weinig kwetsend mogelijk einde wordt gedacht. Daarna volgen de bittere gevoelens en de ingehouden woede om het verlies in de song “False From True” en in de albumtiteltrack “Trouble And Love”.

Geleidelijk aan wordt de teneur van de songs wat positiever in o.a. het met Darrell Scott gebrachte duet “Oh Soul” en in “Walking Each Other Home” waarin er terug wat zachtheid en liefde binnendringt in de songteksten om tenslotte in het afsluitende nummer “Another Train” (zie video) vast te stellen dat er opnieuw hoop is op een nieuwe liefde door symbolisch op een trein op een ander spoor in het leven te stappen.

“Trouble & Love” van Mary Gauthier is een plaat met acht songs van topkwaliteit die iedereen die een relatiebreuk heeft meegemaakt of wie er een in het verschiet heeft, de nodige troost en sporen van hoop op beterschap zal bezorgen. Veel platen met dergelijke eigenschappen komen er in een jaar niet op de markt en daarom willen we u hier aanraden om alvast deze muzikale parel aan te schaffen.

(valsam)

 


Artiest info
Website  
 

Label: In The Black Records / Proper

Distr.: Rough Trade

video