ROOT DOCTOR FEATURING FREDDIE CUNNINGHAM - NEW ATTITUDE

Het is inmiddels al de vijfde release van Root Doctor, de band uit Michigan, USA. De band wou wel wat gedaanteverwisselingen ondergaan in het verleden maar schijnt nu toch met zanger en frontman Freddie Cunningham , bassist James Williams , gitarist Bill Malone, toetsenist Mike Skory en drummer Bob Gardner een min of meer definitieve bezetting gevonden te hebben. Net zoals op voorganger “Joy” is op deze “New Attitude”een waslijst aan gastmuzikanten terug te vinden. Spijtig alweer te moeten vaststellen dat de medewerking van de uitstekende Dave Matchette op harmonica alweer beperkt bleef.

Tien originele nummers en één cover krijgen we te beluisteren en vooral opener van dienst “Rear View Sight” is een uitstekend visitekaartje te noemen. Stevig ritme, bijzonder aangenaam gezongen met uiterst aantrekkelijke toetsen- en snarenwerk en de prachtige bluesharp van de aangehaalde Matchette. De stijlvolle toetsenbehandeling van Skory blijven indrukwekkend op het album. Je moet wat dat betreft maar eens luisteren naar het tegen de jazzy blues aanschurende “Pay The Rent”. Glasheldere sound om van te smullen is hier het hoofdkenmerk. Ook al indrukwekkend op deze release is of beter gezegd blijft de vocale prestatie van Freddie Cunningham.

Soulvol zet de man een denderende versie van “The Other Way” neer. Ondersteund door prima blazerswerk en gevoelig gitaarspel van Malone is dit tegelijk één van de hoogtepunten op dit album. De sax-solo van Chad Bement in combinatie met de snarensolo is zondermeer hoogstaand te noemen. Het bijzonder aanstekelijke, frivole “Louisiana Bound” is fel in contrast met de andere nummers die te horen zijn maar met die heerlijke accordeonstrepen van Mike Lynch is dit een meestamper van formaat. Het soort van song die je na afloop een glimlach op je gelaat tovert en je onverwijld naar de repeatknop doet hollen. Zydeco pleegt men dit wel eens te noemen, alhoewel.

Bluespuristen zullen misschien niet helemaal tevreden zijn met de plaat maar moeten dan toch eens luisteren naar “Baby, You’re Bad”. Deze track is waarschijnlijk wel het meest bluesy te betitelen van allen. De trage piano-blues met alweer die soulvolle zang ga je geheid zachtjes meestampen. “Gevoelig” zullen we dit maar benoemen en geloof me, dat is zacht uitgedrukt. De prima basislijn van “Someone Else Is Steppin’ In” maakt het nummer ook tot één van onze favorieten. Het lijkt wat dreigend te gaan exploderen maar wordt bijtijds netjes tot de orde geroepen. Freddie haalt vocaal nog eens uit zoals we dat van hem verwachten en eigenlijk gewend zijn. De wha wha van Malone doet de rest. Prima werk van een uitstekende band.

Luc Meert

“Michigan based soul and blues band ‘Root Doctor’ has found a great vocalist in Freddie Cunningham, who is stealing the show on the ten original tracks and one great cover song from their latest album ‘New Attitude’. The extremely catchy and enjoyable Zydeco styled track ‘Louisiana Bound’ is our absolute favourite tune from this great record.” – www.rootstime.be

 

 

 

10 cd's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermelding: ROOT DOCTOR
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime hier zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby