DRUNKEN PRAYER – HOUSE OF MORGAN

Morgan Geer...dat is de echte naam van de mens die zingend door het leven gaat als Drunken Prayer en die je redelijk accuraat kunt omschrijven als de bastaardzoon van Tow Waits en Gibby Haines van The Butthole Servers. Lezers van kleine lettertjes kennen hem misschien als lid van The Unholy Trio, een band uit de Bloodshot-stal, van wie de video die ze maakten bij hun cover van Public Enemy's “Bring The Noise”ooit van Youtube geweerd werd. Die band maakte trouwens ooit een plaat waarvan de schitterende hoes getekend werd door de onovertroffen Jon Langford.

Bon, nu weet u dus in één moeite door, dat we in de Americana en de Alt. Country zitten. Wat u nog niet weet, is dat we in de afdeling “heel bijzonder” van die winkel zitten. Voor deze soloplaat beperkte Geer de technische middelen en het personeel tot het strikte minimum: hij speelde alles zelf in, zong alles en nam alles zelf op in zijn slaapkamer. Wat dan weer enig restauratiewerk in de studio noodzakelijk maakte, maar dat is in casu allemaal niet erg.

Dit is immers een heel leuke plaat geworden: rauw, ruw, energiek, gepassioneerd...allemaal dingen die we graag horen als 't om muziek gaat. Samengevat heet dat “gevoelig”, of “vol gevoel”. De lappen blues, rock, soul en funk die hier op de wijze van Waits of The Latin Playboys gedebiteerd worden, zijn intussen een klein jaar uit, maar toch gaan ze nog de reviewmolen in, precies omdat het zo'n leuke plaat is. 12 songs in exact 30 minuten: voor verveling is er dus alvast geen tijd, ook al niet omwille van het feit dat de plaat, ondanks haar korte speelduur, bijzonder gevarieerd is.

En als u per se wil weten waarom deze plaat hier met de regelmaat van een klok door de boxen knalt, dan mag ik u met graagte verwijzen naar een ongelooflijke versie van “Heigh Ho,(nobody home)”, een tekst van midden 19de eeuw op muziek uit de zestiende eeuw van Thomas Ravenscroftdat wij vijftig jaar geleden, uit volle borst meezongen bij de jeugdbeweging.

Weet u nog wel: “Hé Ho, span de wagen aan, want de wind brengt regen over 't land....”?? Waar zouden simpele Brabanders als ik anders het woord “garve” geleerd hebben? Omwille van dit jeugdsentiment alleen al, maar wat mij betreft evengoed omwille van de no nonsense aanpak, de mix van allerlei stijlen én de punk-attack, vinden wij hier ten huize dit een steengoed plaatje.

Ik heb gezegd. (Dani Heyvaert)

 

Artiest info
Website  
 

video