MARTY FINKEL – MIGHT BE FOUND / IT’S ALRIGHT NOW (EP)

De Amerikaanse singer-songwriter Marty Finkel uit Madison, Wisconsin is wat men een bezige bij pleegt te noemen. Toen we begin 2008 als eerste kennismaking zijn titelloze album bij Rootstime in de bus kregen, hadden we al snel in de gaten dat er heel wat talent schuil gaat in de toen pas 21-jarige jonge kerel die vooraleer onder zijn eigen naam met drie cd’s naar buiten te treden onder het pseudoniem ‘Spinning Swords’ ook al een plaat op de wereld had losgelaten.

Die hoog gespannen verwachtingen werden nadien nog sterker bevestigd via de release van een nieuwe langspeler die “The Good Life” als titel had meegekregen en eind 2009 op een lovende recensie bij uw favoriete magazine mocht rekenen. Marty Finkel is een typische singer-songwriter die naar het voorbeeld van zijn idolen Ryan Adams, Paul Simon en Elliott Smith zijn verhalen op zelf gecomponeerde muziek weet te brengen.

De vriendschapsrelatie tussen ‘Rootstime‘ en Marty Finkel wordt nu verder bezegeld door de twee cd’s die hij ons recent toestuurde: één ep-tje met vijf nummers dat “It’s Allright Now” als titel kreeg en een splinternieuwe full-cd die als “Might Be Found” getiteld werd. Daarop staan niet minder dan elf composities waarvan er tien door hem zelf werden geschreven en hij met “Nobody Needs Your Love” van Randy Newman voor een verrassende cover heeft gekozen van de song die eigenlijk door Gene Pitney voor het eerst in 1966 in de hitlijsten werd gezongen.

Uit het ep-tje “It’s Alright Now” selecteren we openingsnummer “New Reason For Living”, single “Hold Me” (zie video) en pianoballad “Don’t Need Me Anymore” als meest bijblijvende tracks. Bij het nieuwe album “Might Be Found” vallen we vooral op de mooi georkestreerde songs, zoals daar zijn “You Left Me First”, een eenvoudig maar door de begeleidende vioolmuziek o zo mooi walsende openingslied, de naar het werk van Paul McCartney en ‘The Beatles’ lonkende nummers “Don’t Do Me Like That” en “Benjamin”, countryrocker “Nothing That I Wouldn’t Do For You” en het aan Elliott Smith opgedragen schitterende eerbetoon “Afraid To Die”.

We zouden hier dan ook willen concluderen dat de tijd rijp is om deze Marty Finkel eindelijk eens te geven waar hij volgens ons al jaren recht op heeft, zijnde de erkenning van zijn grote capaciteiten als songschrijver, maar ook als zanger van al deze vlot in het gehoor liggende liedjes die stuk voor stuk zo op de populaire radiostations gedraaid zouden kunnen worden.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Slothtrop Hi-Fi

video