RAUL MIDÓN - DON’T HESITATE

Raul Midón is een blinde zanger, gitarist en songwriter uit New Mexico, zijn vader is Argentijn en zijn moeder een Afro-Amerikaanse. In zijn unieke stijl, die invloeden kent vanuit de jazz, blues, R&B en folkmuziek, combineert Midón zang, ritmisch gitaarspel en a-capella klanken om zo een eenmansperformance neer te zetten. The New York Times :…”a one man band who turns his guitar into an orchestra and his voice into a chorus “. In 2006 en 2007 trad hij op tijdens het North Sea Jazz Festival, waar hij veel succes had vooral met zijn trompet imitaties.

Op 4 jarige leeftijd kreeg hij van zijn vader een drumstel, later leerde hij gitaar spelen. Van veel zgn. kenners kreeg hij altijd te horen dat hij niet zou slagen vanwege zijn blindheid en dat heeft hem waarschijnlijk enorm geïnspireerd en gemotiveerd. Hij begon zijn carrière als achtergrond zanger voor artiesten als Shakira, Julio Iglesias en Jose Feliciano. Na een tournee met Shakira vertrok hij naar New York en begon een solo carrière met als uitzondering zijn samenwerking met de bekende producer en DJ Little Louie Vega. Hij schreef verscheidene nummers met Louie die uitkwamen onder de naam “Elements of life”. In 1999 verscheen zijn debuut “Gracia la vida” op BMG, daarna volgde twee albums in eigen beheer waarna zijn grote doorbraak volgde met “State of mind” in 2005 op het Manhattan label, een sublabel van Capitol. Hierop waren zijn idool Stevie Wonder en ook Jason Mraz te horen. Zijn televisie debuut vond plaats in hetzelfde jaar in de Late Show van David Letterman. Herbie Hancock liet hem meespelen op zijn album “Possibillities” uit 2006. Verder verzorgde hij de soundtrack voor Spike Lee’s film “Adam ’n Eve” evenals die voor “The peaceful warrior” met Nick Nolte.

Aan dit nieuwe album “Don’t hesitate ” heeft hij twee jaar gewerkt, het is inmiddels zijn achtste. Hij is hier niet alleen te horen als gitarist en zanger, hij schreef op één na alle nummers , maar was ook producer en engineer, waartoe voor hem speciaal computer programma werd uitgevonden. Om te beginnen met het enige niet door Midón geschreven nummer, hier gaat het om een fantastische vertolking van het fameuze “I can see for miles” van Pete Townshend met alleen zijn stem en gitaar, niks tegen de uitvoering van The Who, maar deze is zeker vocaal sterker! Ijzersterk is ook het openingsnummer “Libertad” met een sterk politiek getinte tekst en superieur met overtuiging gezongen door Raul die hier is te horen op diverse akoestische gitaren, akoestische bas, steelgitaar, bombo en charango. Zo gaat het door, alle nummers zijn juweeltjes, en die stem, het roept herinneringen op aan Stevie Wonder, Donnie Hathaway en Richie Havens, maar het is vooral Raul Midón. In het sfeervolle “Mi amigo Cubano”, dat hij schreef samen met Bill Withers, is er een fantastische baspartij van gigant Marcus Miller, Midón speelt hier niet alleen akoestisch maar geeft ook een elektrische gitaarsolo ten gehore die zo van Santana had kunnen zijn. In “If you want me” duikt er een andere meester bassist op , Richard Bona, alweer een heerlijk nummer met een lekker in het gehoor liggend huppel ritme. In “Make it better” delen Midón en Dianna Reeves de vocalen en in “Keep holding on” neemt Liz Wright de zang voor haar rekening. In die gevallen dat Midón niet alle instrumenten voor zijn rekening neemt, zijn er bijdragen van David Bailen (drs), Richard Hammond (bs), Daniel Sadownick (div.perc.) en Kathleen Midón (vcl).

Fantastische muziek, Raul Midón schrijft zijn nummers, hij zingt, speelt gitaar, in zoverre is hij een singer songwriter, maar zijn vocale capaciteiten verlossen hem van dat stempel, plaats hem veel eerder in een breed kader van jazz, soul en Zuid- Amerikaanse invloeden.

Jan van Leersum

 

 

 


Artiest info
Website  
 

Label : Artistry Music
Distr. : Challenge Rec.

video