LANEY JONES - GOLDEN ROAD

Een radio DJ noemde haar stem een mengsel van citroen, melasse, gin en buskruit en ja, dat is een treffende beschrijving voor het stembereik van Laney Jones. Haar stem heeft het zoet, het zuur, de beneveling en de vuurkracht in huis om een album lang te imponeren.

Jones, oorspronkelijk uit Florida, maar tegenwoordig woonachtig in Boston, heeft met Golden Road inderdaad de gouden weg ingeslagen. Het album vibreert moeiteloos in de tegenwoordige tijd met sporen uit een ver verleden, elegant aangelegd met traditioneel instrumentarium en gebracht door een uistekend gezelschap van muzikanten op cello, gitaar, bas, drums, fiddle en mandoline. Jones zelf, grootgebracht op piano en gitaar, beroert de banjo, ukelele en mondharmonica, maar is met haar stem vanzelfsprekend het uithangbord van Golden Road.

10 eigen songs herbergt Golden Road, allemaal uit eigen hand en laveert tussen traditionele muziekstijlen als country, bluegrass en folk, maar de liedjes worden liefdevol besprenkeld met invloeden uit de jazz en indie pop. 

Opener Broken Hearts start met een banjo intro, gevolgd door haar stem, waarna de band rondom deze elementen een country folk ballade weet neer te zetten met een wat melancholische vibe, versterkt door de treurnis in de mondharmonica. Devil Down kent ook een opening met de banjo, maar ontwikkelt zich tot een overheerlijke up tempo folky bluegrass  met een rauwe rafelrand in haar stem en geraffineerd, meanderend gitaarwerk en gestaag ritmisch werk van David Vanegass op bas en Paul Terry op drums.

Black Coffee is een absoluut hoogtepunt op Golden Road. Het nummer kent, door de maatvoering en toonzetting, een zwaar bluesy cachet, maar blijft op wonderbaarlijke wijze licht door de zwoele, betoverende vocalen van Jones en het elegante gitaarspel van Tommy Shugart. Ander klapstuk op Golden Road is Pour Out The Whiskey. In de kern een heel klein liedje, maar door briljant aangebrachte accenten in de uitvoering door gitaar en banjo, de slepende melodie en het goddelijke stemgeluid van Jones krijgt dit nummer een grootse glans. Rock -a-Bye Sea brengt licht en gelukzaligheid op Golden Road met een lenteachtig tempo en een meeslepende twang in de galm van Jones’ stem. Met Livin’For Today neemt Jones je mee naar een nachtclub met een door kazoo en ukelele gedragen lied en waarin het stemgeluid van Jones je doet tranen van herinneringen aan gelukkige tijden en bewijst ze even fijntjes dat ze niets anders is dan de Grande Dame van de oostkust.

Ferenc Koolen

 

 

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

video