GOOD OMENS – BY OPEN PLAIN

De twee jaar geleden in het Finse Helsinki opgerichte groep ‘Good Omens’ debuteert op plaat met het album “By Open Plain” dat wij voor u hebben mogen beluisteren en dus ook van onze beoordeling kunnen voorzien in deze recensie. De vijfkoppige formatie bestaat uit zangeres, gitariste en pianiste Saara Teini, zangeres Minna Latva-Salo, zanger, gitarist en cajon-speler Patrik Andersson, de uit Zweden stammende cellist Eemu Ranta en violist en mandolinespeler Abel Groenewolt. De groep schrijft al zijn nummers zelf en twaalf van die composities staan nu op deze debuutplaat.

“By Open Plain” werd in twee delen opgenomen met een stuk in de koude en donkere winterperiode en een tweede deel in de in Finland altijd mooie zomerperiode met veel zon en licht. Die uitersten in weercondities en seizoenstemmingen zijn volgens ons zelf wat terug te horen in de liedjes op deze plaat, deels omwille van de sobere sfeer in een aantal songs, maar ook in de opgewektheid en de speelsheid van een aantal andere liedjes.

Opener van het album is de mooie song “Fingers Crossed” die we voor u ter kennismaking met ‘Good Omens’ op video hebben meegegeven. De groep speelt eigenlijk akoestische indie pop waarbij geen enkel elektrisch aangedreven instrument te bespeuren valt. Er zijn hier en daar ook wel enkele links naar de traditionele folkmuziek te horen, zoals in de nummers “Better This Way” en “Bloomerang”.

Patrik Andersson zingt lead vocals in het leuke liedje “Waltz” en samen met Saara Teini brengt hij een intimistisch duet in de twee prachtige songs “Sun & Moon” en “Long Story”. De vioolklanken van Abel Groenewolt komen een paar keer uitdrukkelijk op het voorplan, o.a. in het nummer “Frozen Food” en in het naar de groep zelf vernoemde liedje “Good Omens”, dat daarnaast enkel het getokkel van Saara Teini op piano laat horen. De zangeres schittert nadien een laatste maal in het sfeervolle slotnummer “Carry On” waarin viool en cello voor een bijpassende begeleiding zorgen.

Abel Groenewolt heeft de groep na de opname van deze plaat in alle vriendschap verlaten om aan andere muzikale projecten te kunnen werken en hij werd intussen vervangen door drummer Jari Vireaho. Wij voorspellen hier dan ook graag een goed ‘omen’ voor deze ‘Good Omens’ uit Finland (sorry voor de wat voor de hand liggende eenvoudige woordspeling, maar ik vond hem uiteindelijk toch wel goed klinken).

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Beste ! Unterhaltung

video