JACK BRUCE – ROCKPALAST: THE 50th BIRTHDAY CONCERTS (2 DVD)

 

“The 50th Birthday Concerts is a fitting tribute to one of the rock music world’s essential talents... “

John Simon Asher Bruce (1943–2014), a.k.a. Jack Bruce was een Schotse bassist en zanger. In 1962 begon Bruce te spelen bij de Londense “Blues Incorporated”, de groep van Alexis Korner, waarvan ook drummer Ginger Baker, saxofonist Dick Heckstall-Smith, organist Graham Bond en zanger Long John Baldry deel uitmaakten. De groep werd in 1963 ontbonden en Bruce ging spelen bij het “Graham Bond Quartet”. In 1965 werden, onder de naam “The Graham Bond Organisation”, twee albums uitgebracht. In datzelfde jaar verliet Bruce de groep en trad hij toe tot John Mayall’s “Bluesbreakers” (John Mayall, Peter Green, John McVie & Anshley Dunbar). Hij bleef niet lang bij Mayall, maar hij is wel genoemd op “Blues Breakers John Mayall with Eric Clapton” (1966) (5”Double Crossing Time” -origineel: “Double Crossing Mann”, opgenomen met Jack Bruce als B-kant van “Sitting On Top Of The World”, maar nooit uitgegeven); het doorbraakalbum van de groep. Na zijn “Bluesbreakers” periode, hij in 1966 kortstondig lid van de band van “Manfred Mann” en behaalde hij zo zijn eerste hit succes dankzij “Pretty Flamingo”, de tweede single waarmee Manfred Mann een nummer 1-hit scoorde in de UK Singles Chart.

Iets later vormde hij samen met gitarist Eric Clapton en Ginger Baker het Britse powertrio ”Cream”, dat actief was tussen 1966 en eind 1968. Bruce schreef het leeuwendeel van de liedjes. Hij nam de muziek voor zijn rekening en dichter Pete Brown schreef de vaak psychedelische teksten. Tot zijn bekendste nummers behoren “Sunshine of Your Love”, “White Room”, “Politician”, “I Feel Free” en “Deserted Cities of the Heart”.

Onmiddellijk na de split van “Cream” bracht Bruce zijn eerste soloalbum “Songs For A Taylor” uit, wat het begin was van een lange en succesrijke solocarrière. Bruce richtte in 1972 een nieuw powertrio op: “West-Bruce & Laing”, dat drie jaar lang actief was en drie albums uitbracht. Daarna musiceerde hij samen met onder anderen Mick Taylor, Carla Bley, Robin Trower, Gary Moore en Ringo Starr. Met Gary Moore en Ginger Baker startte hij in 1993 het powertrio “Bruce-Baker & Moore” (BBM). Uit die samenwerking vloeide één album voort: “Around the Next Dream”. Tussen 1995 en 1999 maakte hij deel uit van “Ringo's All Starr Band”. In 2005 kwam Bruce met Clapton en Baker (ex “Cream”) voor de laatste keer bijeen, voor een reeks reünie-concerten in The Royal Albert Hall in Londen. In 2008 kwam “Seven Moons” uit, een nieuw samenwerkingsproject met Robin Trower. Bruce en Trower brachten toen ook een nieuwe live album uit en de DVD “Seven Moons Live”. In het voorjaar 2014 verscheen “Silver Rails”, het veertiende en laatste soloalbum van zijn hand. In 2003 onderging hij een levertransplantatie, nadat er kanker bij hem was geconstateerd. Hij overleed op 71-jarige leeftijd op 25 oktober 2014.

In november van 1993 gaf Jack Bruce twee concerten in Keulen, om met enkele notabele vrienden op het podium, zijn vijftigste verjaardag te vieren. De video opnamen van deze concerten zijn nu op DVD uitgebracht als “Rockpalast: The 50th Birthday Concerts”. Bruce had voor deze twee shows zijn oude maten drummer Ginger Baker, saxofonist Dick Heckstall-Smith en gitarist Clem Clempson (“Humble Pie”) uitgenodigd. Het aanwezige publiek kon genieten van unieke sessies. Bruce en zijn gasten konden drummer Simon Phillips en pianist Bernie Worrell (Parliament-Funkadilic”, “Talking Heads”) zien opgaan in bejubelde jazz, rock en blues hoogtepunten uit de “Cream” hoogdagen en in songs die Bruce solo uitbracht. Zowel Willie Dixon’s “Spoonful” als de magische ballade “Ships In The Night” met zangeres Maggie Reilly, vallen op door hun gedistingeerde aanpak en smaakvolle improvisaties. Niemand heeft ooit al “Sunshine Of Your Love” in zo’n opgesmukte versie met blazers, percussie en keyboards gehoord, als die avond. Contrasterend zijn de intieme songs als “Running Tru Our Hands” en “Can You Follow” met pianist Gary Husband. Eén avond was Gary Moore (1952-2011) (“Thin Lizzy”) te horen omdat hij Clapton verving.   

DVD 1 (19 chapters) opent met een 1“Improvisation On Minuet No. 1” op cello. Daarna neemt Jack Bruce het op piano over in enkele rustige nummers als 2“PM” en 3“Can You Follow?” Voor 4”Running Tro’ Our Hands” en 5”Childsong” vervoegt Gary Husband als tweede toetsenman het podium. Daarna wordt het duo een trio en nemen Ginger Baker en Dick Heckstall-Smith de plaats in van Hulsband. 6”The Tube”, 7”Over The Cliff” en 8”Statues” zijn uitgesponnen jazzy instrumentale improvisaties, met vooral Bruce in de hoofdrol, zonder de rol van de anderen te minimaliseren. Bruce kondigt hierna gitarist Clem Clempson aan en zet de bluesy slow 9”First Time I Met The Blues” in. Voor 10”Smiles & Grins” neemt Simon Philips plaats achter een van de twee drumstellen en is Bernie Worrell toetsenman. 11”Bird Alone” (samen met 18”Theme For An Imaginary Western” uit zijn eerste solo album “Songs For A Tailor”) is, zo legt Bruce uit, een ode aan Charlie Parker en is een eerste hoogtepunt in de show. De drum solo van Philips is erg geraffineerd. Voor 12”Neighbor, Neighbor” en 13”Born Under A Bad Sign” loopt het podium met drie extra blazers en een tweede toetsenman goed vol. Maggie Reilly zingt samen met Bruce de harmonieën in de akoestische ballade 15”Ships In The Night”, die afgerond wordt met een gitaarsolo van Clempson. Het funky 16”Willpower” is alweer een andere kant van Bruce, gesteund door Gary Cooper, die samen met Reilly de zang / backings doet. Voor 17”Never Tell Your Mother She’s Out Of Tune” en 18”Theme From An Imaginary Western” gaat Bruce opnieuw achter de piano zitten. 19”Golden Days” sluit de eerste avond en DVD 1 heel intimistisch af.  

DVD 2 (16 chapters) opent zoals op de eerste avond ingetogen en in dezelfde sfeer. Akoestisch en met de hulp van twee cello’s, begint Bruce opnieuw volledig in het zwart gekleed, met 1”As You Said”. 2”Rope Ladder To The Moon” is een ook een nummer dat Bruce zittend doet. Voor 3”Life On Earth” hangt Bruce voor het eerst zijn bas om en vervoegt Clempson het podium. Samen met drummer Phillips vervolgt het trio de show. Opnieuw kan je zien, hoe Bruce zijn bass als volwaardige gitaar gebruikt en de solo’s niet schuwt. Na een korte drum solo van Simon Philips neemt Ginger Baker, met een aangestoken sigaret in de mond, de drumsolo nonchalant over op zijn wat bescheidener drumstel. Wat later, nemen Bruce en de andere muzikanten dan weer over met het rockende 5”NSU”. 6”Sitting On The Top Of The World” is een rustiger bluesy nummer, dat na de duels tussen Bruce en Clempson hier welkom is. Uitgeblust is het trio nog niet, want Clempson gaat opnieuw voor enkele solo’s, die Bruce netjes aanvult. Voor 7”Politician” komt de kleurrijke figuur Pete Brown het podium op, om mee de zang te doen. De eerste grote hit met de heerlijke gitaar riffs van Clempson en een bewogen Bruce komen met 8” White Room”, een nummer dat Bruce absoluut onsterfelijk maakt. Onmiddellijk hierna volgt een tweede klepper 9”Sunshine Of Your Love”, met werk aan de winkel voor de volledige veertien koppige bezetting; inclusief vier extra blazers, twee drummers, twee gitaren, twee keyboards, een piano, de backings / vocals van Cooper, een extra bas en… frontman Bruce. Indrukwekkend! Het sfeervolle 10”Blues You Can’t Lose” is een perfecte overgang naar de grote finale. Hiervoor verschijnt Gary More, ook volledig in zwarte overall en als vervanger van Eric Clapton, op het podium. Er volgen nu enkele herhalingen, inclusief de drumsolo van Philips, als 11”Life on Earth”, 12”NSU” en 13”Sitting On The Top Of The World”. Al vanaf de eerste noten vliegen de vonken van More’s gitaar en is het rocken geblazen. Echt afsluiten doen Bruce, Gary Moore en Ginger Baker met  14”Politician”, waarbij Brown opnieuw de zang doet, een tragere versie van 15”Spoonful” en… 16” White Room”.

Er zijn in totaal drie versies van deze concerten te krijgen. Buiten de DVD versie, zoals hier besproken, en de ‘Special Edition’ versie met bonus CD, is er ook een ‘Extended Edition’ box van dit dubbele feestoptreden van Jack Bruce. Deze versie bevat buiten de 2 concert DVD’s, ook nog 2 bonus DVD’s: 1 CD in Digi-format met extra interviews en een tweede CD "The Lost Tracks". De luxe box is aangevuld met een twaalf pagina’s tellende boekje met nieuwe nog niet eerder uitgegeven foto’s.

Jack Bruce zal in een eerste reactie door velen, vooral herinnerd worden als de bassist van de super formatie “Cream”, waar van hij met andere grote namen als Eric Clapton en Ginger Baker, deel van uit maakte. Bruce zal echter ook zeker herinnerd (moeten) worden als de éérste bassist, die de bas gitaar als solo instrument naar de eerste rij haalde. Dit maakte van Bruce de muzikant, die ook opdook in andere bands met Alexis Korner, John Mayall en Manfred Mann. De DVD’s zijn een heel belangrijk overzicht van Bruce’s indrukwekkende carrière, temeer omdat er songs te zien / te horen zijn, die nu pas of in andere versies te horen zijn (“Blues You Can’t Lose” Rope Ladder To The Moon”). Jack Bruce is de singer-songwriter en bassist die de muziekwereld veranderde, door zich niet vast te pinnen op één genre, maar die jazz, rock en blues vermengde met andere elementen in zijn muziek. Een nieuwe reünie van “Cream”, zoals in 2005 of andere samenwerkingen met Jack Bruce zijn nu niet meer mogelijk… 

Eric Schuurmans

 

 

DVD 1 tracks: 1”Improvisation On Minuet No. 1” - 2”FM” - 3”Can You Follow?” - 4”Running Tro’ Our Hands” - 5”Childsong” - 6”The Tube” - 7”Over The Cliff” - 8”Statues” - 9”First Time I Met The Blues” - 10”Smiles & Grins” - 11”Bird Alone” - 12”?Neighbor, Neighbor” - 13”Born Under A Bad Sign” - 14”Boston Ball Game 1967” - 15”Ships In The Night” - 16”Willpower” - 17”Never Tell Your Mother She’s Out Of Tune” - 18”Theme From An Imaginary Western” - 19”Golden Days”

DVD 2 tracks: 1”As You Said” - 2”Rope Ladder To The Moon” - 3”Life On Earth” - 4”Drum Solo Simon Phillips” - 5”NSU” - 6”Sitting On The Top Of The World” - 7”Politician” - 8” White Room” - 9”Sunshine Of Your Love” - 10”Blues You Can’t Lose” - 11”Life On Earth”* - 12”NSU”* - 13”Sitting On The Top Of The World”* - 14”Politician”* - 15”Spoonful”* - 16” White Room”* -- *Feat. Gary More

Line-up:
Jack Bruce: vocals, bass, piano
Simon Phillips & Ginger Baker: drums
Gary Husband - Drums, keyboards
Gary Moore: guitar, vocals
Clem Clempson: guitars
Bernie Worrell: keyboards
François Garny: bass
Malcolm Bruce: acoustic guitar, keyboards
Maggie Reilly: vocals
Gary "Mudbone" Cooper: vocals, percussion
Dick Heckstall-Smith: saxophones
Art Themen: saxophone
Henry Lowther: trumpet
John Mumford: trombone
Pete Brown: vocals, percussion
Kip Hanrahan: himself

Discography:
1969 : “Songs For A Tailor”
1970 : “Things We Like”
1971 : “Harmony Row”
1974 : “Out Of The Storm”
1977 : “How's Tricks”
1978 : “Jet Set Jewel” - released 2003
1980 : “I've Always Wanted To Do This”
1983 : “Automatic”
1987 : “Somethin Els” - released 1993
1990 : “A Question Of Time”
1995 : “Monkjack”
2001 : “Shadows In The Air”
2003 : “More Jack Than God”
2014 : “Silver Rails”
Collaborations with:
“The Graham Bond Organisation” (1964) / Carla Bley (1971) / Leslie West & Corky Laing (1972) / Michael Mantler (1974) / Eric Clapton & Ginger Baker (1975) / John Mayall, Eric Clapton & Mick Taylor (1977) / Robin Trower (1982) / Ellen McIlwaine (1987) / Dick Heckstall-Smith & John Stevens (1994) / Anton Fier &  Kenji Suzuki (1987) / Vernon Reid, Cindy Blackman & John Medeski (2012)
DVD:
2008 : “The Anthology – Can You Follow?” - 6-CD
2014 : “The 50th Birthday Concerts”

Artiest info
Website  
 

itunes

Label: MIG Music

video