LOW SOCIETY – YOU CAN’T KEEP A GOOD WOMAN DOWN

 

“ Texas Blues, Memphis R&Soul and a healthy dose of NY attitude...  “

“Low Society” is een in Memphis gelokaliseerde blues band rond frontdame Mandy Lemons en partner, (slide) gitarist en producer Sturgis Nikides. Zij delen samen hun liefde voor Texas en Delta blues, soul, hillbilly en Memphis R & Soul. De ritme sectie bestaat uit Mike “Drummerlife” Munn en bassist Nick Dodson. “Low Society” bracht in 2011 hun debuut album “High Time” uit.

Sturgis Nikides geraakt als tiener al geïnteresseerd in gitaar, nadat hij “The Beatles” zag optreden in de ‘Ed Sullivan show’. In de late jaren ’70 werkt Nikides samen met Maureen Tucker, de zangeres van “Velvet Underground” en hun medeoprichter John Cale. Nikides debuteerde in 1979 op vinyl op Cale’s “Reday For War” en werkt in 1981 ook mee aan zijn cult album “Honi Soit”. Na zijn John Cale periode verhuist Nikides naar het Zuiden, naar Miami Beach, waar hij met Diane Ward “Voidville” opricht. In 2004 brengt Nikides zijn solo debuut album “Man Of Steel” uit.

Zangeres Mandy Lemons is afkomstig uit Houston, TX. Haar moeder brengt haar als ze nog erg jong is, in contact met Billie Holiday, die erg onder de indruk is van haar zangkwaliteiten [Billie Holiday a.k.a. Eleanora Fagan Gough wordt algemeen beschouwd als een van de belangrijkste en invloedrijkste Amerikaanse jazz-zangeressen / red.]. Mandy Lemons is als zangeres beïnvloed door Koko Taylor, Etta James, Bessie Smith en Janis Joplin. Mandy is op het podium heel gedreven, passioneel en dramatisch. In 2003 verhuist Mandy naar New York City. Vijf jaren later wordt ze door een gemeenschappelijke vriend aan Sturgis Nikides voorgesteld. In 2008 treden ze voor het eerst samen op. Ondertussen waren ze o.a. al te zien tijdens de 30st ‘International Blues Challenge’, meerdere keren tijdens het Mississippi's ‘Juke Joint Festival’, het ‘Blues Alive Festival’ (2012) en tijdens het ‘Sumperk & Zlin’ in Tsjechië en Polen.

Sturgis en Mandy verlaten NYC in 2012 en trekken naar het Zuiden, naar Memphis TN, om er de roots en essentie van de echte Amerikaanse muziek te ontdekken. In de huidige line-up is Mike Munn drummer en, uit Arkansas afkomstig, Nick Dodson bassist. Het nieuwe album van “Low Society” "You Can't Keep A Good Woman Down" is de opvolger van “High Time”, dat in 2011 uitkwam.

Het album “You Can’t Keep A Good Woman Down” opent met 1”Crammed & Jammed", een song met sterk Delta en Chicago slide gekras van Nikides, dat aangevuld wordt door de nonchalante, overstijgende zang van Lemons en de opkomende B3 grooves van toetsenist Rick Steff. 2”Voodoo Woman" van Koko Taylor contrasteert met eenvoudige ‘twelve-bar blues’ en nieuwe Nikides’ spinsels. Hier ontmoet Nikides zijn innerlijke Sonny Landreth. Lemons laat de vochtige en swampy moerassen achter zich en zoekt vertier in Memphis, TN. Ze is er de voodoo vrouw, die met haar charmes sensueel zal toeslaan… 3"Need Your Love" is een geslaagde mix van Texas Blues en vooroorlogs cabaret, met Lemons in de rol van een duistere Zuiderse Marlène Dietrich, die begeleid wordt door Nikides in de rol van een aftakelende Django-achtig plukkende gitarist. Het accordion van Rick Steff zorgt voor de afwerking van dit ongecontroleerd samenvoegen van geluiden. Met 4"Son House Says" gaan we terug naar de jaren '70 en in de slow blues 6"This Heart of Mine" delft Nikides naar de gitaarschatten van Jimi Hendrix en/of Stevie Ray Vaughan. Lemons en Nikides gaan naar de kerk in 7"Up In Your Grave", terwijl John Shaw in de country song 8"Let Me Ride" gezellig op een honky tonk piano tokkelt. In 9"No Money Down" laat Nikides dan weer zijn beste elegante, minimalistische Luther Perkins gitaarspel horen. Mandy Lemons is in 11”El Diablo” nog even mysterieus en onbereikbaar, om daarna af te sluiten met 12”Should’ve Known Better”, een aardige opgewekte uptempo song met de muzikale gasten in de hoofdrol.

“Low Society” is niet de band, die het uitsluitend van zijn techniek en effecten moet hebben. De band, op sleeptouw genomen door de wilde en ongebonden geest van zangeres Mandy Lemons geholpen door Sturgis Nikides, maakt haar muzikale statement; waarbij deuren uit hun scharnieren vallen. “Low Society” onthult krachtig, virtuoos en woest haar compromisloze karakter al in de eerste drie nummers, verder ondersteund door de rest van de daarop volgende tracks...

Eric Schuurmans

 

 

Album tracks: 1”Crammed & Jammed” - 2”Voodoo Woman” [Koko Taylor] - 3”Need Yer Love” - 4”Son House Says” - 5”You Can’t Keep A Good Woman Down” - 6”This Heart Of Mine” - 7”Up In Your Grave” - 8”Let Me Ride” [Memphis Minnie McCoy & Dennis] - 9”No Money Down” - 10”You Got A Right” - 11”El Diablo” - 12”Should’ve Known Better”– All songs written by Nikides / Lemons except [when noted] – Produced by Sturgis Nikides

Line-up:
Mandy Lemons: vocals
Sturgis Nikides: guitars, vocals
Mike Munn: drums, percussion
Nick Dodson: bass
&
Dr. Herman Green: sax (> BB King, Lionel Hampton)
Rick Steff: organ, piano, accordion
John Shaw: piano (8)
Brian Hawkins: harmonica, vocals
Lee Booth: vocals

Discography:
2011 : “High Time”
2014 : ”You Can’t Keep A Good Woman Down”

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Icehouse Records

video