LATA GOUVEIA – RADIO NIGHTS

Hugo Daniel Gouveia Garcia is een 39-jarige Portugese singer-songwriter en bluesgitarist die omwille van het werk van zijn vader voor de Europese Gemeenschap opgroeide in Luxemburg. Amper 17 jaar oud trok hij op avontuur naar Londen waar hij twee universitaire diploma’s in economie en politieke wetenschappen behaalde, in 2001 zijn eigen platenlabel oprichtte en o.a. met zijn eigen groep ‘Lata Dog’ in 2004 een album uitbracht.

Op aanraden van een voormalig bandlid van J.J. Cale – Lata Gouveia’s grote muzikale voorbeeld - besloot hij om in 2007 naar Oklahoma in Amerika te verhuizen en er in de lokale folkscène mee te gaan draaien, hetgeen resulteerde in zijn voorlopig laatste studioalbum “Road US-75” uit 2008. Twee jaartjes later keerde hij terug naar Luxemburg waar hij ook heden ten dage nog woont en van waaruit hij intensief is gaan werken aan een nieuw album dat er nu gekomen is in de vorm van de uit negen songs bestaande cd “Radio Nights”.

Acht van die negen tracks zijn eigen composities waaronder de twee reeds eerder verschenen singles “Chico” en het op iets van ‘Dire Straits’ lijkende “Radio Night” (zie video). De enige cover die hij heeft geselecteerd voor deze nieuwe plaat is de song “It’s Too Bad” die de in Oklahoma wonende gitarist en violist Randy Crouch componeerde voor de muzikale documentaire ‘Red Dirt: Songs From The Dust’ uit 2009. Het nummer is ook de titeltrack van een album uit 1997 van de ‘Red Dirt’-formatie ‘Random Choice’ waar Randy Crouch destijds samen met Lata Gouveia deel van uitmaakte.

De laid back gespeelde gitaarblues van J.J. Cale is eveneens terug te horen in een aantal songs die op “Radio Nights” staan. Enkele tracks zoals “Midnight Moon”, “Okie” en “Mud Hearted Blues” zouden evenzogoed op een plaat van de in juli 2013 overleden blues- en ‘Tulsa Sound’-legende kunnen hebben gestaan.

Van de overige tracks op deze cd onthouden we vooral de swingende opener “Chico”, bluesrocker “The Longer Road” en de bijzonder soulvolle bluesballad “The Weaker Side” die ons aan de Amerikaanse bluesgitarist en –zanger Robert Cray doet denken. Deze tweede plaat van Lata Gouveia is van een uitstekende kwaliteit en vermits deze muzikant nu zo dichtbij in Luxemburg verblijft, is het misschien wel een goed idee om hem binnenkort eens live te gaan bekijken in ons buurland.

(valsam)

 

 

 

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Rough Trade

video