JOHN F. KLAVER BAND - THE EDGE

John F. Klaver heeft een prima nieuw album uit. “The Edge” is de naam van het kleinood? Nou ja, kleinood klinkt wat oneerbiedig want het betrfet hier een volwassen uitgave met dertien tracks waarvan elf van de man zelf. Twee covers sieren dit album en beiden weten ons te overtuigen. Nochtans geeft hij er een verdomd persoonlijke draai aan. “32/30 Blues” van Robert Johnson en “Maydell” van John Mayall zijn nu toch niet precies de meest voor de hand liggende songs om te gaan coveren en toch zijn beiden meer dan geslaagd en passen ze wonderwel op deze plaat.

John F. Klaver’s bluesster begint gestaag te rijzen, vooral dan bij, uiteraard, onze Noorderburen. De man wordt door niemand minder dan Matt Schofield bestempeld als “The Most Interesting Guitarist Out Of Holland” en na beluistering van dit album kunnen we best begrijpen waarom Schofield deze lovende woorden sprak. Muzikaal situeert het zich allemaal zowat in dezelfde wateren alswaar Matt’s schuitje weleens weet te dobberen.Zeg maar funky, jazzy bluesgitaar die de bovenhand neemt en deze keer wel met voornamelijk Hammond B3 orgelspel als voornaamste compagnon maar evenzeer zijn we te spreken over de absoluut uitstekende Backing Vocals van Wies Ingwersen.

Uiteraard is Klaver’s gitaarspel nergens minder dan subliem. Op de funky gekruide opener “You Make Me Feel So Alive” wordt dat al direct aangetoond al is er ook de verrassende maar gepaste ruime rol van het orgel in of onder handen als u wilt, van Bob Fridzema. Het hierna volgende “Just For Kicks” is tegelijk het minst toegankelijke nummer op de plaat. De jazzy ondertoon zal van de luisteraar wat inspanning vragen maar meerdere luisterbeurten tonen toch ook weer een sterk nummer. Het toetsenwerk is hier van Pascal Lanslots. Yep, er werden hier wat , uitstekende, muzikanten deelgenoot van dit product. Het talent van hen komt nog misschien het meest tot uiting op het instrumentale “Micha Ain’t No Bitch”, waarin het duel of duet tussen gitaar en orgel best boeiend mag genoemd worden.

Het tweede gedeelte van de plaat is er eentje vol hoogtepunten. De heerlijke slowblues met de sublieme backing vocals, “I Still Believe” is een plakker van jewelste en wat hij aanvangt met het aangehaalde Robert Johnson nummer is tegelijk respectvol en indrukwekkend. Ook die andere trage van dienst “Heartful Of Blues” weet al van bij begin ons te bekoren. Prima bluesharp bijdrage hier van Boy Vielvoye maar het is de afsluiter en tegelijk titelsong “The Edge” die ons helemaal omverblies. Een stevige bluesrock song waarmee John ook simpeltjes bewijst dit genre onder de knie te hebben.

Dit is een uitstekend gevarieerd album geworden dat eigenlijk nog groeit bij iedere luisterbeurt. Als u zich deze plaat aanschaft tref je op de binnenkant een downloadlink aan voor nog twee extra, gratis, nummers. Die werden opgenomen in de legendarische Sun Studios in Memphis.

Luc Meert

 

 


Artiest info
Website  
 

Label: DMI Records
Info: Broere Promotion

video