KATZENJAMMER – ROCKLAND

 

“We wanted to go back to the roots and be more stripped and not added all these symphonic things...
(Anne Marit Bergheim)”

“Katzenjammer” is een Noorse band uit Oslo die is opgericht in 2005. De naam verwijst naar de stripreeks” The Katzenjammer Kids” [“The Katzenjammer Kids” is een Amerikaanse stripreeks getekend door Rudolph Dirks. De reeks werd in 1893 door Dirks bedacht en is ook na zijn dood verdergezet. De strip werd o.a. 37 jaar lang getekend door Harold H. Knerr. De reeks gaat over twee kwajongens, Hans en Fritz, die kattenkwaad uithalen. Hun slachtoffers zijn meestal een naamloze kapitein met een zwarte baard, hun eigen moeder ("Mama") en "Der Inspector", een afgevaardigde van hun school. De personages spreken altijd Engels met een Duitse tongval en gebruiken allerlei Duitse leenwoorden / Red.].

De bandleden zijn: Anne Marit Bergheim, Marianne Sveen, Solveig Heilo en Turid Jørgensen. De vier kwamen elkaar op school tegen en in diverse muzikale projecten. Anne Marit en Turid vroegen Solveig, die al in acht andere bands mee speelde, om samen enkele songs uit te proberen. Marianne vervoegde het trio pas later. De muziek die “Katzenjammer” brengt is een mix van verschillende genres zoals folk, pop, rock en country. De vier leden wisselen vaak van instrument en willen graag instrumenten bespelen, die ze nog niet eerder bespeeld hebben. Samen bespelen ze ongeveer zo’n dertig instrumenten, waaronder accordeon, de indrukwekkende driehoekige balalaika contrabas, fluit, ukelele en melodica. De band werkt samen met Mats Rybø, die een aantal liedjes voor Katzenjammer schreef.

In 2008 stond de band in de finale van NRK's jaarlijkse Urørt wedstrijd, een talentenjacht voor artiesten zonder platencontract en werd derde, met het nummer “A Bar in Amsterdam”. Katzenjammers’ debuutalbum “Le Pop” werd in september 2008 uitgebracht. De band kreeg hetzelfde jaar een nominatie in de categorie nieuwkomer van het jaar tijdens de ‘Spellemannsprisen’, het Noorse equivalent van de Grammy's. Aan de opvolger van “Le Pop” werd begonnen in september 2010, toen de band de studio in ging. De opnames werden tijdelijk gestopt, gezien ze in het voorjaar van 2011 opnieuw een tournee deden in o.a.. Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, Verenigd Koninkrijk, Ierland, Australië, Denemarken en natuurlijk ook Noorwegen. Het tweede album, “A Kiss Before You Go”, is in september 2011 uitgebracht. In december 2011 deed Katzenjammer in hun Europese tour ook Nederland aan. Ze traden op in o.a. ‘Paradiso’ en ‘Het Paard’. In 2012 stonden ze op het festival ‘Rock Werchter’.

Met “Rockland” brengen 4 Noorse multi-instrumentalisten, met opnieuw een mix van folk, pop en rock hun meest complete album tot nu toe. Hun stijl is het resultaat van hun zoeken naar steeds nieuwe dingen en instrumentale mogelijkheden. Bedoeling was om met dit album terug te gaan naar de roots: “stripped and not added all these symphonic things…” (dixit Anne Marit Bergheim). Met hun debuut “Le Pop” bewees “Katzenjammer”, dat ze in de studio even veel plezier kunnen maken, dan als op een podium en met “A Kiss Before You Go” sloegen ze even een symfonische zijweg in, gevuld met emoties. Voor hun nieuwe album heeft elkeen een reis gemaakt om inspiratie op te doen. Concreet zijn Anne Marit Bergheim en Marianne Sveen samen naar Nashville gegaan en is Solvieg Heilo een tijdje in Londen gaan vertoeven. Het resultaat is een ongelooflijk aantal (83) nieuwe songs, die voor het nieuwe album zijn teruggebracht naar 11 (eigen) nummers; waarbij de essentie van “Katzenjammer” in al zijn puurheid en esthetiek herkenbaar en behouden is gebleven. Producer was opnieuw de Australiër Victor Van Vugt (Nick Cave).

De stemmingen variëren met de songs: van de zware logge bas in het bombastische rap-achtige 3“Oh My God”, naar meer serene en melodieuze songs als 5”My Own Tune” en 4”Lady Grey”. Maar onder de streep, is dit géén koel c.q. “kaal” album geworden. Het blijft de onmiskenbare onbegrensd begeesterde “Katzenjammer” sound, die nu wat meer gefocust en ongebreideld lijkt. De titelsong 11”Rockland” typeert vooral de stemming, die band beoogt. De titel van de song is gebaseerd op “Howl” ‘Rockland’, de naam van een gedicht van Allen Ginsberg [Irwin Allen Ginsberg (1926-1997) was een Amerikaans homoseksuele dichter van joodse afkomst. In de jaren '40 van de twintigste eeuw studeerde hij aan de Universiteit van Columbia, waar hij vriendschap sloot met de schrijvers William S. Burroughs en Jack Kerouac / Red.] Ginsberg gaf de naam “Rockland” aan het psychiatrisch hospitaal, waarin hij kort verbleef. De titel verwijst naar het idee van een buitenstaander te zijn en het concept van de individualiteit.

In hun opzet om muzikaal hun eigen identiteit te kunnen behouden, is “Katzenjammer” nu ook weer geslaagd.  “Katzenjammer” leeft in een eigen wereldje, met eigen wetten, die apart zijn van de rest van de wereld. Het is deze originaliteit, naast hun muzikale genialiteit, die de meeste fans blijft aanspreken. Voor deze apartheid staat “Rockland” garant. “Katzenjammer” is zeker géén “kattengejank”!

Eric Schuurmans

 

 

22/03/2015: Paradiso, A’dam - NL
24/03/2015: Het Depot, Leuven - BE

Album tracks: 1”Old De Spain” - 2”Curvaceous Needs” - 3”Oh My God” - 4”Lady Grey” - 5”My Own Tune” - 6”Shine Like neon Rays” - 7”Driving After You” - 8”Flash In The Dark” - 9”My Dear” - 10”Bad Girl” - 11”Rockland”  – All songs written by “Katzenjammer” – Produced by Victor Van Vugt

Line-up:
Anne Marit Bergheim, Marianne Sveen, Solveig Heilo & Turid Jørgensen: all instruments

Discography:
2008 : “Le Pop”
2010 : “Le pop Revised”
2011 : “A Kiss Before You Go”
2012 : “A Kiss Before You Go: Live In Hamburg” – CD / DVD
2014 : ”Rockland”

 

 

Artiest info
Website  
 

itunes

Label: Propellor Recordings

Distr.: V2

video