THE BALLROOM BAND – SKEBOBRUK SESSIONS

“ It’s difficult to believe that this is not Nashville... “

Skebobruk is een dorp in de gemeente Norrtälje in Uppland in het Oosten van Zweden. De plaats had (in 2005) 265 inwoners en een oppervlakte van 132 hectare. Het dorp is grotendeels opgebouwd in de 19e eeuw. Skebobruk, op 90 km ten Noorden van Stockholm, is vooral een forensenplaats. De meeste inwoners zijn werkzaam in steden als Stockholm en Uppsala. Skebobruk dat aan een rivier ligt, is gekend van het herenhuis ‘Skebo Herrgård’, dat omgebouwd is tot hotel met conferentie ruimten. ‘Skebo Herrgård’ is door velen gekend o.w.v. zijn gerenommeerd restaurant en lekker eten. Vlak bij het hotel ligt een oude molen, die omgebouwd is tot pub met een eigen micro brouwerij. In deze oude molen / brouwerij aan de rivier, op de eerste verdieping, nam “The Ballroom Band” hun nieuwe album “Skebobruk Sessions” op.

“The Ballroom Band” is een vijftal uit Zweden, dat al langer samen musiceert. Frontman is zanger / gitarist Martin Andersson. Het album is het vierde album dat ze uitbrengen sinds hun start in 2010. De muziek die de band maakt, klinkt helemaal niet Zweeds, maar bewijst dat je niet uit het diepe Amerikaanse Zuiden moet komen, om deze Southern sound te brengen. De elf nummers op het album zijn voornamelijk geschreven door Pelle (de andere) Andersson. 1”Hey What’s Your Name” opent het album met een vlotte Southern rocker, met mooie harmonieën, lap steel van Jonas Lönngren en het fingerpicken op de banjo van Jesper Lindberg. De teksten van 2”Remake” zijn van Roger Porshage. Het is een song die al eerder dit jaar te horen was op de single, die de band als preview uitgebracht heeft. Kjellgren schreef samen met Persson de country ballade 3”Hart Times”, waarin Linda Ström een melodieus duet doet met Frontman. Het tempo gaat opnieuw de hoogte in op 4”Bad Luck”. Deze songs rockt weer voluit, terwijl Jonas Lönngren op gitaar soloot. 5”I’ve Been Running” is een rustig roots nummer van Pelle Andersson en Martin Frontman, met opnieuw een bescheiden portie steel gitaar en enkele gitaar solo’s van Jonas Lönngren. Wie de kampioen is of wordt, hoor je in 6”The Champ”, dat met een gedreven Southern ritme vervolgt. Jonas Lönngren trekt het tempo op in 8”Capable Of It”, een rockende country roots song. We gaan langzaam naar het einde toe met 10”Maria’s Crying”, een uitgesponnen ballade over verdriet en vooral eenzaamheid. Het album sluit mijmerend en heel rustig af met 11”On The Road”, een nummer met bloedmooie harmonieën, subtiele solo’s, sterke zang en de backings van Lotta Andersson. 

Overal waar “The Ballroom Band” komt is het beslist feest. Feest op de dansvloer, maar ook feest voor de geest. Er klinkt soms een Zweeds Amerikaans accent, maar de “Skebobruk Seasons” bewijzen dat je niet uit het diepe Amerikaanse Zuiden moet komen, om voortreffelijke roots rock te brengen. Chapeau!

Eric Schuurmans

 

 

10 cd's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermelding:
THE BALLROOM BAND
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime hier zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.

Album tracks: 1”Hey What’s Your Name” - 2”Remake” [Pelle Andersson / Roger Porshage] - 3”Hart Times” feat. Linda Ström [Kjellgren / Persson] - 4”Bad Luck” - 5”I’ve Been Running” [Pelle Andersson / Martin Frontman] - 6”The Champ” - 7”If You Were Around” - 8”Capable Of It” - 9”The Journey” - 10”Maria’s Crying” - 11”On The Road” [Pelle Andersson / Martin Frontman] – All songs written by Pelle Anderson except [when noted] – Produced / recorded & mixed by Pelle Andersson, Co-producer: Martin Frontman

Line-up:
Martin “Frontman” Andersson: lead vocals, acoustic guitar
Pelle Andersson: accordion, mandolin, piano, backing vocals
Jonas Lönngren: guitars, lap steel, banjo
Class Lassbo: upright & electric bass, backing vocals
Peter Hjerpe: drums
& Friends:
Jesper Lindberg: banjo, pedal steel
Linda Ström: vocals (3)
Lotta Andersson: backing vocals (10)

Discography:
2010 : “Christmas Time In The Trailerpark”
2011 : “Stockholm X-mas”
2012 : “Open Minds” – March ‘12
2012 : “Desert Tales” – October ’12, EP
2013 : “Hard Times”
2014 : “Remake” – April ‘14
2014 : “Hey! What’s Your Name?” – September ‘14
2014 : ”Skebobruk Sessions” – October ‘14

Artiest info
Website  
 

itunes

video