THE CZARS – BEST OF

Het verhaal van de Amerikaanse alternatieve pop- en rockgroep ‘The Czars’ is er eentje van vallen en opstaan. Meteen na de oprichting van de formatie in 1994 door zanger, songschrijver en frontman John Grant uit Denver, Colorado stond de band in het middelpunt van de belangstelling dankzij het succes van hun debuutplaat “Moodswing”.

Met in totaal zes studioalbums op hun palmares kwam er in 2004 een einde aan het voortbestaan van ‘The Czars’, vooral ingegeven door de wens van leadzanger John Grant om een solocarrière uit te gaan bouwen. Nadat ze in 2004 hun laatste groepsplaat met de profetische titel “Goodbye” op de wereld loslieten, vertrokken de vijf andere bandleden en lieten ze Grant als enige ‘Czar’ achter.

John Grant bracht in 2006 het album “Sorry I Made You Cry” met B-kantjes van singles en enkele zeldzame opnamen van de formatie nog uit onder de groepsnaam, maar hij besloot om daarna onder zijn eigen naam verder te gaan. Dat deed hij overigens met behoorlijk veel succes dankzij het album “Queen Of Denmark” uit 2010 en de in 2013 verschenen tweede soloplaat “Pale Green Ghosts”.

Het platenlabel ‘Bella Union’, waarop de meeste platen van ‘The Czars’ indertijd werden uitgebracht, zal op 1 december 2014 een verzamelalbum op de markt brengen onder de eenvoudige titel “The Best Of The Czars”. Op dit schijfje staan zestien nummers die geselecteerd werden uit de drie succesrijkste albums van de groep: 4 songs van “Before … But Longer” uit 2000, 6 tracks van “The Ugly People Vs. The Beautiful People” uit 2001 en 5 liedjes van “Goodbye” uit 2004. Uit het in 2006 nog uitgebrachte album “Sorry I Made You Cry” werd enkel de meer dan 7 minuten durende coverversie van Tim Buckley’s klassieker “Song To The Siren” weerhouden.

Het is na tien jaar afwezigheid opvallend hoe fris en mooi de meeste melodieuze liedjes van ‘The Czars’ nog altijd heel actueel en rijkelijk georkestreerd klinken. Te beginnen met het prachtige “Val”, maar zeker zo aangenaam is het luisteren naar andere songs zoals “Concentrate” en het dromerige “Dave’s Dream” uit het album “Before … But Longer”.

Van de zes songs uit het tweede album “The Ugly People Vs. The Beautiful People” onthouden wij vooral “Roger’s Song”, de pianoballad “Anger” en “Killjoy” en het laatste album “Goodbye” bezorgde ons het superbe en majestueuze “Paint The Moon” (zie video met een prachtige akoestische live versie), de bijna even zo mooie melancholische albumtiteltrack “Goodbye” en het magistrale “Little Pink House”.

John Grant’s engelachtige baritonstem is bij momenten indrukwekkend en rechtvaardigt de release van dit “Best Of”-album helemaal, ook als ‘The Czars’ nooit echt veel hits hebben gehad. Misschien zal deze heel mooie verzamelplaat de muziekliefhebbers wel inspireren om alsnog kennis te maken met de platen van deze groep of eens van wat naderbij te gaan luisteren naar de twee schitterende soloplaten van hun toenmalige charismatische frontman John Grant.

(valsam)

Artiest info
Website  
 

Label: Bella Union
Distr.: [PIAS]

video