MATTHEW RYAN – BOXERS


In het echte leven heet hij Ryan Webb, maar deze 43-jarige Amerikaanse alt.country-zanger en songschrijver is in de muziekwereld alleen maar gekend onder zijn artiestennaam Matthew Ryan. Met tien volwaardige albums op zijn conto sinds zijn debuutplaat “May Day” in 1997, behoort hij zeker tot het kransje van de ervaren rotten in het vak, maar groot internationaal succes is onbegrijpelijk altijd uitgebleven voor deze sympathieke muzikant.

Eind 2012 mocht ik het laatste album “In The Dusk Of Everything” van deze momenteel in Chester, Pennsylvania wonende artiest recenseren en nu kreeg ik ook zijn allernieuwste plaat “Boxers” toegeschoven voor een recensie. Persoonlijk ben ik daar altijd toch wel blij om, want de muziek van Matthew Ryan kan ondergetekende nog steeds in ruime mate bekoren.

“Boxers” bestaat uit elf nieuwe liedjes waarin deze artiest ruimschoots varieert in stijlen, weliswaar altijd aansluitend bij de alternatieve country- en rocksound. De stevige rockmuziek komt al meteen naar boven in de albumtiteltrack “Boxers” (zie video) die ook als tweede single uit deze cd op de markt zal verschijnen, na het al begin 2014 uitgebrachte liedje “An Anthem For The Broken”.

Met zijn wat hese stem, die vooral opvalt in de ballads “Suffer No More”, “We Are Libertines”, “Then She Threw Me Like A Hand Grenade” (met Tracy Bonham op viool), het akoestische “Until Kingdom Come” en de schitterende emotionele slotsong “If You’re Not Happy”, lijkt zijn vocale prestatie een beetje op die van andere grote singer-songwriters zoals Jesse Malin en Ryan Adams.

Matthew Ryan koos voor dit album voornamelijk voor uptempo rocknummers met als belangrijkste exponenten “God’s Not Here Tonight”, “The First Heartbreak”, “Heaven’s Hill” en “This One’s For You Frankie”. Dat Matthew Ryan het hart op de juiste plaats heeft zitten moge trouwens blijken uit het feit dat hij “Boxers” en een groot gedeelte van de opbrengsten uit de verkoop van dit album opdraagt aan zijn vriend John Anderson, die een ongelijke strijd uitvecht met de vreselijke ziekte ‘ALS’.

Zelf zegt Matthew Ryan dat hij op deze plaat ook een beetje probeerde om te klinken zoals ‘The National’, één van zijn favoriete groepen van het ogenblik. Laat dat nu ook al jarenlang net mijn favoriete rockgroep zijn en u zult begrijpen dat ik dit album “Boxers” zeer na aan het hart heb gesloten. Nu moet u dat ook nog doen en dan zal deze man eindelijk verkrijgen wat hij al sinds vele jaren verdient, zijnde internationale erkenning en succes.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Blue Rose Records
Distr.: Sonic Rendezvous

video