JEFF BELL - TURNED EVERY SCREW

Jeff Bell is een rare vogel in de bijt van de hedendaagse pop- en rockmuziek. Deze Londenaar lijkt tegendraads tewerk te gaan en tegen de stroom van de commerciële muziekindustrie op te willen varen.

Amper drie maanden geleden werd hier zijn album “Songs From No One In Particular” nog gerecenseerd door ondergetekende. Daarbij bleek dat die plaat eigenlijk al een eerste keer verschenen was in 2009 en nu kregen we van distributeur ‘Vision Music’ opnieuw een full-cd van Jeff Bell toegestuurd.

Deze keer gaat het om het album “Turned Every Screw” en ook die plaat werd al drie jaar geleden voor het eerst op de markt losgelaten. De logica achter dit proces ontgaat ons, maar anderzijds zijn we toch blij dat we zoveel jaar na datum nog met het oudere werk van deze artiest kennis kunnen maken.

Dit album begint met het soulvolle nummer “Get The Chains” dat gevolgd wordt door “Cast The First Stone” waarin aan het einde op handige wijze een sample van het ‘Motown’-liedje “Papa Was A Rolling Stone” van ‘The Temptations’ werd verwerkt. De wat hese, fluisterende stem van Jeff Bell doet me soms denken aan die van ‘The Walkabouts’-zanger Chris Eckman, vooral in de ballads “All I See Is You” en “Victims” of in het akoestische pianoliedje “Another Year” dat Jeff Bell samen componeerde met de Londense zanger Pete Hill.

Het mooiste nummer uit “Turned Every Screw” is ontegensprekelijk “Lay Me Down” dat we op video aan deze recensie hebben toegevoegd. Ook “Say A Prayer” is een opvallende song op deze plaat. Net als bij zijn andere platen heeft Jeff Bell ook hier weer alle instrumenten ingespeeld die op dit album te horen zijn, met uitzondering van bas en drums bij “Get The Chains”, waarvoor ‘Le Skeleton Band’ in de Londense opnamestudio werd uitgenodigd.

Voor de fans werd er nog één bonustrack aan dit heruitgegeven album toegevoegd met het nummer “Wasted Hours” dat gedurende meer dan 19 minuten zowat alle hoeken van de experimentele muziek heeft geëxploreerd. Deze plaat zal nooit gouden verkoopcijfers gaan realiseren, maar we hebben zo’n vermoeden dat het voor Jeff Bell ook niet daarom te doen is.

(valsam)

 

 

 


Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Rhythm Of The System Records

video