HIROMI - ALIVE

De Japanse pianiste Hiromi Uehara heeft op 35-jarige leeftijd al 9 albums op haar naam staan. Ze studeerde aan het Berklee College waar ze les kreeg van Ahmad Jamal en Richard Evans, in 2003 begon haar carrière in de jazz scene. Ze heeft twee groepen waarmee ze speelt, Hiromi’s Sonic bloom en The Trio Project, ook maakte ze enige tijd deel uit van de groepen van Stanley Clarke en Lenny White en met Chick Corea nam ze een duo cd op. Een niet te onderschatten dame dus, haar spel is net zo virtuoos als haar haardos wild is. Zoals met veel Japanse musici het geval is, of ze bezig zijn in de klassieke- of jazz muziek, technisch is het altijd perfect . Zo ook hier, af en toe leidt dat wel eens tot een soort van “show off”, maar gelukkig weet ze zich op deze cd te beperken. Mij kan het virtuoze pianospel van Art Tatum behoorlijk gaan vervelen, terwijl dat nooit het geval is bij de meester van het “weglaten” Thelonius Monk.

The Trio Project ontstond in 2011, na “Voice” uit 2001 en “More” uit 2013 is dit de derde cd van dit gezelschap. Volgens DownBeat “one of the most exciting groups working in any genre today”. Hiromi wordt begeleid door twee oude rotten, bassist Anthony Jackson (Paul Simon, O’Jays, Steely Dan, Chick Corea) en drummer Simon Phillips (Toto, Jack Bruce, David Gilmour). Zij vormen mede door hun rock achtergrond een ideaal tegenwicht voor de halsbrekende toeren die Hiromi ten toon spreidt op de 88 toetsen. De titel “Alive” heeft een dubbele betekenis voor Hiromi, haar nummers refereren aan zaken en emoties die we ontmoeten in het leven, tevens betekent het natuurlijk live gespeeld. Gezien alle ervaring van dit trio met optredens probeerden ze de cd op te nemen alsof het een live optreden met publiek was.

In het openings- en titelnummer “Alive” is alles aanwezig, spannende loopjes ondersteunt door Jackson’s rake klappen, afgewisseld met rustige passages met weinig noten en een superieure linkerhand. In “Wanderer” wisselen piano clusters zich af met melodieuze lijnen die doen denken aan Eric Satie. De omschrijving van het nummer “Seeker”- keep searching and exploring to discover yourself- klinkt wat zweverig, maar de muziek is dat allesbehalve, heel catchy met wat uitstapjes richting de blues, er zit zoveel in haar spel dat het nauwelijks te omschrijven valt. Het wemelt tegenwoordig van excellente piano trio’s, maar Hiromi’s Trio Project behoort tot de absolute top.

Jan van Leersum.

 

 

 

 

Artiest info
Website  
 

Label : Telarc
Distr. : Challenge Rec.

video