SNAKES IN EXILE – PADDIES OFF COURSE

Zaterdagavond 8 november werden wij uitgenodigd bij Caroline en Tom in Wijer, Nieuwerkerken voor een gezellig huiskamerconcert in het kader van een initiatief van ‘De Markthallen’ uit Herk-de-Stad. Voor de muziek zou die avond worden gezorgd door ‘Sitting On A Fence’, zijnde Peter Van Aken en Luc Baillieul oftewel 50% van de sinds 1992 door beiden opgerichte Belgisch-Limburgse folkformatie ‘Snakes In Exile’.

Tijdens de babbel met deze twee sympathieke kerels na hun concert ontstond het idee om hun laatste album “Paddies Off Course” ook eens wat uitgebreider voor te stellen via ons ‘Rootstime’-magazine, een kwestie van ook wat meer ‘sant in eigen land’ te worden. Want ‘Snakes In Exile’ heeft in de voorbije 22 jaar van hun bestaan regelmatig opgetreden in de oorsprongslanden van de Keltische folkmuziek, zijnde Ierland en Schotland (folkfestivals in Cambridge en Ely). Maar ook de podia van het Nederlandse ‘Folkwoods’ en in België ‘Folkfestival Dranouter’, ‘Rock Affligem’ en het ‘Scottish Weekend’ in Alden Biezen werden al meermaals gefrequenteerd.

Naast Peter Van Aken (zang en accordeon) en Luc Baillieul (zang, gitaar) die ook de voornaamste songschrijvers zijn, completeren Gert Meulemans (bas, contrabas) en Kristiaan Malisse (drums, percussie) de band ‘Snakes In Exile’. Op hun repertoire staan dus veel zelf gecomponeerde folksongs, maar zoals de meeste groepen in dit muziekgenre staan er natuurlijk ook steeds heel wat covers van traditionals en van andere folkartiesten op hun repertoire.

Ze hebben zich nog niet gewaagd aan het brengen van songs in het ‘Gaelic’-taaltje wegens nauwelijks uit te spreken en ook het spelen op de ‘tin whistle’, het typisch kleine houten fluitje uit de Ierse folkmuziek, blijkt zeer moeilijk onder de knie te krijgen. Maar voor het overige waant elk publiek zich bij de live optredens van ‘Snakes In Exile’ ergens in een Schotse of Ierse pub met respectievelijk een lekkere whisky of een ‘pint’ met ‘Guinness’-bier in de hand.

Op hun voorlaatste album “A Dressing Room Session” stonden zes folktraditionals, naast vijf coverversies van songs van Don MacLean (“Desperate Man” en het prachtige “Caledonia”), van Christy Moore (het door Richard Thompson geschreven “Beeswing” en het door Bobby Sands gecomponeerde “Mcllhatton”) en van de Ierse rockgroep ‘The Saw Doctors’ (“Share the Darkness”).

De veertien liedjes die de vier heren van ‘Snakes In Exile’ op hun meest recentste plaat “Paddy Off Course” hebben geplaatst zijn dan weer stuk voor stuk eigen composities in dezelfde traditionele folkstijl, maar volgens ons toch wat meer hedendaags, melodieuzer en populairder.

Dat gevoel krijgen we al meteen bij de albumtiteltrack “A Paddy Off Course”, maar ook “All Of This” (zie live versie op bijgaande video) en drinkemanslied “Poor Me: A Drink” kunnen al gauw door het publiek meegezongen worden. “The Veil” is eigenlijk een moderne akoestische folkballad en ook “Toddler Blues” en “Make It In One Day” blijven heel melodieus en rustig. Daarna gaat Peter Van Aken even helemaal uit de bol op zijn accordeon in het opzwepende Balkanlied “Sally’s Igor”.

Luc Baillieul neemt dan de touwtjes weer in handen als zanger van het singer-songwriterliedje “A Wavy Road”, gevolgd door een ‘a cappella’ gebrachte nummer in “Oh Lord, I Am Bored” en het in duet gezongen “Make Your Smile”. Heel mooi is ook het nostalgische liefdesliedje “Head Over Heels” en het traditioneel klinkende folknummer “Mary Take Me Home”.

Beleefd als deze jongens zijn, sluiten ze het album af met een ‘a cappella’ gezongen “Thank You For Coming (to our show tonight)” en krijgen we nog een mooi toemaatje met het erg knap door Peter Van Aken gefloten instrumentale nummer “No More Borders”, waarin eveneens de ‘uillean pipes’ en de doedelzak aan bod mogen komen.

Voor een aantal nummers kregen ze bij de opname van dit album de hulp van cd-producer Philip Masure (gitaar) en Dirk Naessens (fiddle en mandoline) van de folkgroep ‘Urban Trad’ en ook Dries Papen (doedelzak) en Toon Van Mierlo van ‘Fluxus’ (saxofoon en ‘uillean pipes’) zorgden voor een gesmaakte bijdrage.

‘Snakes In Exile’ wordt hiermede officieel benoemd tot hofleveranciers van gezelligheid en plezier voor al uw feesten en gezellige bijeenkomsten. Onze afsluitende tip is dan ook dat u zelf eens op zoek zou moeten gaan naar het werk van deze band. ‘YouTube’ of de website van de groep zijn daar misschien wel het meest geschikte medium voor, maar u kunt ze natuurlijk ook gewoonweg ‘live on stage’ gaan bewonderen tijdens één van hun volgende optredens.

(valsam)

DISCOGRAFIE:
Songs And Salads (1996)
Second Skin (1998)
Merrily Polluted (2002)
Time Flies When You're Having Fun (live) (2007)
A Dressing Room Session (2011)
Paddies Off Course (2012)

 

Zaterdag 6 december 2014: G.C. De Passant, Sint-Truidensesteenweg 1a, Zoutleeuw

(organisatie ‘De Kring’ – tel. 0495/235267) 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Vermin Records

video