EAVES – AS OLD AS THE GRAVE (EP)

De vanuit het Engelse Leeds opererende folkzanger en songschrijver ‘Eaves’ werd daar begin jaren ‘90 geboren onder de naam Joseph Lyons. Nadat hij enkele nummers in demo-vorm op het wereldwijde web heeft gebracht werkt hij nu intensief aan een eerste studioalbum. Voorafgaand aan de release van die plaat krijgen we nog een single met drie liedjes als voorsmaakje aangeboden.

“As Old As The Grave” is de titel van die plaat met “Timber” en “Alone In My Mind” als tweede en derde song. De melancholische titelsong krijgt u van ons ook op de bijgaande video aangeboden ter kennismaking met ‘Eaves’. Joseph Lyons is een singer-songwriter ‘pur sang’ die tijdens zijn live optredens probeert om het publiek in zijn droomwereld mee te slepen via zijn melodieuze en breekbaar georkestreerde liedjes.

“Timber” is een intimistische, hoopvolle en sober gebrachte, akoestische pianoballad waarbij de jonge twintiger zichzelf op de toetsen begeleidt. Het nummer “Alone In My Mind (For Richard Mannington Bowes)” gaat over een winkeleigenaar die werd aangevallen door een jonge kerel toen hij een vuurtje aan de voordeur van zijn winkel probeerde te doven en aan de gevolgen van die aanval is overleden. Het beschrijft de frustraties over de menselijke afstandelijkheid bij dergelijke gebeurtenissen. Deze song wordt zeer minimalistisch gebracht en is net daardoor heel beklijvend, mede omdat hier enkel voor een ingetogen begeleiding op akoestische gitaar werd gezorgd.

‘Eaves’ staat voor dromerige en fragiele liedjes die de luisteraar moeten aanzetten tot wat dieper nadenken over de dingen die ieders leven beïnvloeden en bepalen. Er moeten telkens weer keuzes worden gemaakt en die kunnen evenzo fout als correct zijn. ‘Eaves’ weet waarover hij zingt, want zelf heeft hij ondanks zijn jonge leeftijd toch al een moeilijk alcoholprobleem weten te overwinnen. Hij wil dan ook meer hoop proberen uit te gaan stralen in de liedjes die op zijn toekomstige album terecht zullen komen.

U kunt dit jonge talent live gaan bekijken en beluisteren tijdens een concert in de ‘Rotonde’ van de Brusselse ‘Botanique’ op dinsdag 25 november. U zult dan later kunnen vertellen dat u één van de eersten was die ‘Eaves’ helemaal in zijn beginperiode aan het werk heeft gezien, want dat we in de toekomst nog heel wat van deze artiest zullen gaan horen, dat staat voor ons alvast buiten kijf.

(valsam)

 

Dinsdag 25 november: Botanique, Brussel (Rotonde) – samen met Nick Mulvey

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Heavenly Recordings
Distr.: [PIAS]

video