RICH HOPKINS AND LUMINARIOS – TOMBSTONE

De nu 56-jarige rockmuzikant Rich Hopkins stamt uit Tucson, Arizona waar hij met zijn vroegere groepen ‘Sidewinders’ en ‘The Sand Rubies’ lange tijd alle podia onveilig heeft gemaakt. Tot hij in 1992 besloot om eens iets heel anders te gaan doen. Dat werd muziek maken in het rock and roll-genre en daarvoor formeerde hij eerst een nieuwe groep die de naam ‘Luminarios’ kreeg. Leden van deze formatie werden collega-songschrijfster, zangeres en zijn latere echtgenote Lisa Novak, gitarist Jon Sanchez en drummer-percussionist George Duron.

Het kwartet nam begin dit jaar zijn intrek in twee opnamestudio’s in Houston, Texas en Tucson, Arizona en ze kwamen er pas terug naar buiten toen er twaalf zelfgeschreven songs waren vereeuwigd en in gebundelde versie werden uitgebracht op het door Rich Hopkins, Lisa Novak en Lars Goransson geproduceerde album “Tombstone”, de opvolger van de cd “Buried Treasures” uit 2012.

De titeltrack van het vijftiende officiële album van ‘Rich Hopkins And Luminarios’ krijgt u van ons zomaar aangeboden op de bijgevoegde video en deze song mag als een beetje representatief voor de hele plaat beschouwd worden. Daarmee willen we zeker niet beweren dat er niet voldoende variatie in de songs op “Tombstone” te beluisteren valt. Zo roept de openingstrack “Don’t Worry” met ‘explicit language’ herinneringen op aan vroeger werk van Lou Reed en is het daarop volgende “Everything” een vlotte rocksong met een catchy melodie.

Er zit heel wat gitaarrock in de songs van deze band, waarvan “Home Of The Brave”, “Free Man” en de hitgevoelige powerpopnummers “Hang On” en “No Regrets” de luide getuigen zijn. Rich Hopkins en zijn vrouwtje Lisa Novak zijn fervente fans van gitaren en die instrumenten zijn dan ook overvloedig aanwezig in zowat elk nummer op de plaat. Kenners zullen hun muziek wel willen vergelijken met o.a. ‘Neil Young & Crazy Horse’, ‘Tom Petty & The Heartbreakers’ en ‘The Grateful Dead’.

Met “Top Of The World” (7 minuten en 40 seconden) en het parlando epos “Private Shaw” (8 minuten en 35 seconden) toont Rich Hopkins dat hij ook dergelijke uitgesponnen verhalen tot een goed einde weet te brengen, hoewel wij niet echt tot de fans van dergelijke ouvertures behoren. Geef ons dan maar eerder korte en goede nummers zoals het schitterende “Mourning Song” dat Rich en Lisa samen zingen en het al even mooie slotliedje “Leona’s Waltz”, een countryballad met pedal steel en een snikkende zangstem van Rich Hopkins.

‘Rich Hopkins And Luminarios’ is ondanks de vele jaren muzikale activiteit nog altijd vrij onbekend in de wereld, misschien met uitzondering voor Duitsland waar hij elk jaar een uitgebreide tournee komt doen en waar hij een contract met het platenlabel ‘Blue Rose Records’ wist te versieren. Mogelijk is met deze nieuwe plaat “Tombstone” de tijd nu rijp en gekomen om ook in de rest van Europa het succes te gaan beproeven. ‘Cross your fingers … and keep rocking’.

(valsam)

 

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: San Jacinto Records / Blue Rose Records
Distr.: Sonic Rendezvous

video