SASKIA & DARREL – THE BLUEBIRD TRAIL

Saskia en Darrel Delaronde zijn een muzikaal echtpaar uit de Canadese provincie Brits-Columbia dat zich al sinds vele jaren actief bezig houdt met het brengen van folk en rootsmuziek die ze ook samen hebben gecomponeerd en op plaat hebben uitgebracht.

Eind 2011 kregen we bij ‘Rootstime’ voor het eerst een plaat van dit zingende duo in de bus, hoewel “Songbirds” toen al hun negende officiële album was. Op die plaat brachten ze twaalf eigen nummers en een cover van het liedje “Songbird” van ‘Fleedwood Mac’-pianiste en zangeres Christine McVie. Nu stuurden Saskia & Darrel ons hun tiende plaat “The Bluebird Trail” toe, een cd met daarop negen eigen composities van het echtpaar en één coverversie van het schitterende nummer “Orphan Girl” uit het repertoire van countryster Gillian Welch.

Zoals we in de recensie van hun vorige plaat al hebben meegedeeld heeft Saskia Nederlandse roots en komt Darrel uit de prairie die ‘Great Plains’ noemt in het Canadese Saskatchewan. In hun muziek sijpelen de invloeden uit de traditionele Keltische muziek door en voor de opname van de nieuwe cd hebben ze Nolan Murray en Trent Freeman, twee gerenommeerde Canadese folkmuzikanten, in de studio uitgenodigd voor een bijdrage op mandoline en/of fiddle, instrumenten die heel vaak in die Keltische muziekstijl worden gebruikt.

“The Bluebird Trail” bevat keurig verzorgde en vlot in het gehoor liggende nummers, zoals openingstrack “Bluebird Trail”, “Prairie Elevator” en het traditionele “Patchwork Quilt” waarin Saskia naast het verzorgen van de lead zang ook op penny whistle speelt. Voor hun kleinkinderen schreven ze het muzikale sprookje over “There’s A Bear” en u kunt daar zelf ook van genieten als u naar de video bij deze recensie zal gaan kijken.

We kunnen niet zeggen dat Saskia & Darrel ons echt verrassen met de liedjes op deze plaat, want het weerspiegelt volledig wat binnen onze verwachtingen van hun werk ligt. Maar ze doen het ook nu weer zeer professioneel en als echte experten in het gebrachte genre. “Sing Low”, “Walking Shoes”, Major Rogers”, “Cabin Fever” en “Everybody Loves A Train” zijn stuk voor stuk knappe folkliedjes.

Omdat het zo’n heerlijke liedje is blijft “Orphan Girl” van Gillian Welch ook in hun versie ijzersterk overeind. Saskia zingt dit nummer met het juiste inlevingsvermogen en met de gepaste emoties in de stem. We kunnen dus over dit album geen minder positieve kritieken geven en moeten derhalve opnieuw vaststellen dat ook de tiende cd van ‘Saskia & Darrel’ weer puik werk is van dit hard werkende Canadese echtpaar.

(valsam)

Artiest info
Website  
 

Label: Living Dreams Enterprises Inc.

video