MOONDY – PUFFERS

“Eclectic, improvisational & experimental are all words to describe Moondy’s artistry.
“Incorrigible,” “intense,” & “slightly fruity” are all words to describe his personality...“

“Moondy” is een rock band uit Atlanta, die zich verenigt rond frontman Moondy. Moondy aka Jeffrey Diamond was, toen hij studeerde aan de University of Pacific in Stockton, CA, pianist van het Jazz Ensemble van de universiteit. Rond zijn twintigste sukkelde Jeffrey met gezondheidsproblemen en werkte hij in Georgia in de zaak van zijn familie, die zich met schilderen bezig hield. Niet vaak moet ik met een ‘bio’ zo beknopt eindigen. Buiten een man, met een bol in de vorm van een planeet (waarschijnlijk de maan?) over zijn hoofd, vaak gezeten aan een piano, is een foto vinden van Moondy quasi onmogelijk. Dan maar naar de website van desbetreffende voor wat meer info…

Moondy aka Jeffrey Diamond, is een muzikant die in de Atlanta music scene gekend is, vanwege zijn grote bewondering voor rechtenactivist Desmond Tutu  (°1983), de Zuid Afrikaanse zwarte aardsbisschop van de Anglicaanse Kerk in Kaapstad. Moondy’s muziek omvat de warmte van de geest: “Music is meant for people to enjoy in mind, spirit and body. I think any artist will tell you there is reciprocity (interactive) within music and our creations serve as connective tissue that helps people stay conjoined (verbonden)” én moet voor de luisteraar een creatieve impuls en wedergeboorte zijn.

Moondy debuteert begin 2014 met “Turnip”. Het album, opgedragen aan zijn in 1991 overleden moeder, is het resultaat van jammen met andere gelijkgezinde en bevriende muzikanten en is een verzameling van pop rock songs over vrienden (“Kim’s Song,” “Melissa’s Song,” “Ricky’s Song”), familie (“Linda Lee’s Song” and “Dylan’s Song” – over zijn vrouw en zoon) en andere bekenden (“John’s Suicide Song” & “Benjamin’s Song”).

Maar, stijlen kunnen veranderen en niets is minder waar voor Moondy. Moondy’s muziek stijl is op zijn tweede album “Puffers”, nog meer richting “noice” rock verschoven. Zijn sound wordt bepaald door geluiden, effecten, vervormingen en zelfs tekenfilm sounds.

Moondy die nu opnieuw samenwoont met zijn vrouw Linda Michell, een gevierd artieste die vaak dieren met menselijke trekken in haar visuele kunst gebruikt, wil zijn muziek op nog andere manieren in leven brengen en promoten. Linda en haar zuster Mary Anne Mitchell die kunstfotografe is, helpen hem hierbij d.m.v. kunstwerken, lyrische video’s en unieke illustraties, die vorm hebben gekregen bij de songs.

.
De unieke illustraties  van de 3“Payback”  en de 7“Save Your Friends” tracks.

Met deze “combinaties” toont Moondy aan, dat hij een artiest is met interesses en betrachtingen, die zeer breed gaan en dat hij kan loslaten, creëren en onbewust  opnieuw samenvoegen. Moondy is de belichaming van kunst die het leven imiteert: “As any artist will tell you, there is blood in anything you do artistically. That blood comes together fundamentally at some point. When your art resonates through your other practices, that’s when you realize art is found in many different realms.”

Het nieuwe Moondy’s album “Puffers” is vooral een ‘noice’ rock album, maar met nog sterke popneigingen. Moondy gebruikt hiervoor een elektrische piano die hij heeft “uitgebreid” en waardoor deze klinkt als een gitaar, ook al zit er géén gitaar in de basis line-up van het album (enkel drums, bas en piano). Het nieuwe album draagt Moondy op aan zijn vader. De hond op de hoes van het album (ook een illustratie van Linda Mitchell) illustreert de waarde van de hond in onze wereld, die er zonder honden heel anders zou uitzien (aldus Moondy aka Jeffrey Diamond …)    

Aan het album werkten nog mee de bassisten Jimi Hawes en Tim Smith, drummer Justin McNeight en ook occasioneel Wes Funderbunk (trombone) en Rick Stewart (trompet).

De ongrijpbare Atlanta kunstenaar Moondy grijpt luidruchtig en met veel effecten, bombast en vervormingen terug naar de nostalgische R&R uit de eerdere dagen van de alt-rock en naar de experimentele noise rock band uit 1981, “Sonic Youth” (Lee Ranaldo, Thurston Moore en Kim Gordon). Neo no wave à la lettre… “Duffy” is een explosie van excentrieke en verslavende liedjes, die voortdurend verschuiven in structuur en veranderen van sound.

Eric Schuurmans

 

 

Album tracks: 1”Shooting Moonward” - 2”BOO” [Moondy / Kendall Keeling] - 3”Payback” - 4”Instantaneous Devil Mind” - 5”Bang” - 6”Walk” -  7”Save Your Friends” - 8”Feature Changing Light” - 9”Write” - 10”Walk Away” - 11”Away”  – All songs written by Moondy & Linda Mitchell except [when noted] – Produced by xxx

Line-up:
Moondy: vocals, extended Nord piano
Jimi Hawes: bass, except (5)
Tim Smith: bass (5)
Justin McNeight: drums
Wes Funderbunk: trombone
Rick Stewart: trumpet

Discography:
April 2014 : “Turnip”
Augustus 2014 : ”Puffers”

Artiest info
Website  
 

itunes

Label: Bitter Poodle Music

video