MIGHTY MO RODGERS – (A MISSISSIPPI BLUES TALE) MUD ‘N BLOOD

 

“ To understand the world, you must first understand a place like Mississippi (William Faulkner)
To understand Mississippi, you must understand the blues (M. Mo Rodgers)  “

“Mighty Mo” Maurice Rodgers (°1942, East Chicago, IA) is een Amerikaanse blues muzikant, singer-songwriter en producer. Rodgers studeerde klassieke piano, maar was meer geïnteresseerd in de blues optredens in de club van zijn vader en de muziek die door het ‘Stax’ (Memphis, TN) en ’Muscle Shoals’ (Sheffield, AL) soul label uitgebracht werd. Toen hij op de middelbare school zat (en ook een goede worstelaar was!) vormde hij zijn eerste blues / R&B band “The Rocketeers”. Aan de universiteit richt hij het “Maurice Rodgers Combo” op, maar om keyboards te kunnen spelen, breekt hij zijn studies af. Rodgers verhuist terug naar Los Angeles, CA, om er beroepsmuzikant te worden. Hij treedt er op samen met T-Bone Walker, Albert Collins, Bobby "Blue" Bland, Jimmy Reed en Brenton Wood.

In 1973 is Rodgers co-producer en muzikant van / op het album “Sonny & Brownie” (A&M Records) van Sonny Terry & Brownie McGhee. Als songwriter  werkt Rodgers voor ‘Motown’ en ‘Chappell & Co’. Voor hij opnieuw gaat studeren (wat een wens was van zijn zieke moeder) is Rodgers ook kort producer. Rodgers haalt een diploma filosofie aan de California State University.

In 1999 komt zijn debuutalbum “Blues Is My Wailin' Wall” uit. Op dit album, het eerste van een twaalfdelige blues cyclus, zet hij al in enkele songs, zijn eerste filosofische standpunten over de mensheid uiteen. In 2000 treedt Rodgers op tijdens het ‘Notodden Blues Festival’ in Noorwegen. In 2001 is Rodgers samen te horen met Little Milton & Mighty Sam McClain, op een album van Jean-Jacques Milteau. Zijn volgende albums zijn “Red, White & Blues” – 2de deel van de blues cyclus (2002), “Black Paris Blues” – een live album  ( 2004) en “Redneck Blues” - 3de deel van de blues cyclus (2007). Recent bracht Rodgers “Cadillac Jack” uit - 5de deel van de blues cyclus (2012).

Met “A Mississippi Blues Tale – Mud ‘N Blood” is Mighty Mo Rodgers halfweg in zijn blues cyclus (deel 6). Het is een album dat opgedeeld is in drie delen (Twilight, The Dark & The Light”) en dat niet minder dan zestien tracks bevat. We vertrekken met Rodgers voor een spookreis naar het Zuiden. Rodgers’ reis met in zijn gedachten zijn oom, die meer dan twaalf werkte in een ‘chain gang’ en zijn vader, die slechts twintig jaren na het einde van de slavernij geboren is. Tijdens dit genezingsproces komt hij de geest van Highway 61 tegen, bezoekt hij een graf zonder naam, neemt hij binnenwegen, zit hij op duivelstrein en bezoekt hij een juke joint… 

Alles wat schrijver en Nobelprijswinnaar Literatuur (1962) William Faulkner (1897-1962) schreef, zo begint filosoof Rodgers aan zijn album, ging in essentie ergens over de Mississippi en reflecteert de wereld. Maar, om de Mississippi met al zijn goede en slechte dingen te kunnen begrijpen, moet je de blues, de grootste gift aan het Zuiden, begrijpen. Tot zover ‘Twilight’, de inleiding (1”Goin’ South” - 2”Haunted By The Blues”).

Deel 2 van het album ‘The Dark’ begint met 3”The Ghost Of Highway 61”. Er klinktwat onheilspellend gegrom en in de verte zijn er donderslagen te horen. Rodgers noemt  de  61 de “Highway of the Blues”, omdat vele groten langs deze 2300 km lange weg, de weg naar Chicago vonden. In de song neemt de geest van deze weg ons mee, naar de donkere kant van de samenleving en naar een verleden van duistere daden. Niet de slavernij, maar veroordeeld te worden in een ‘chain gang’, was voor de verdoemde zwarten het ergst wat hun kon overkomen. Velen stierven op hun werkplek en werden naamloos begraven. Rodgers begint op het werkritme van de geketende dwangarbeiders zijn song 4”Unmarked Grave”. De openingsstemmen zijn opgenomen door Alain Lomax. [Alain Lomax (1915-2002) was een belangrijke Amerikaanse folklorist en musicoloog. Hij was één van de grootste verzamelaars van volksmuziek van de 20e eeuw en bracht duizenden liederen bijeen uit de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, West-Indië, Italië, en Spanje. Lomax was de zoon van musicoloog en folklorist John Lomax, met wie hij zijn loopbaan begon met het opnemen van liederen bij gevangenen in Texas, Louisiana, en Mississippi. Lomax werkte met zijn vader aan het Archive of Folk Culture, een collectie van meer dan tienduizend opnames van het Archive of American Folk Song en the Library of Congress / red.]. De opnamen aan het begin van zijn song, die Rodgers gebruikt, komen uit Lomax’ “Negro Prison Blues” opnamen. Rodgers vervolgt zijn reis met 5”Run Brother Run” / 6”Backroad Blues”. Zijn lugubere verhaal wordt versterkt door het geluid van vliegen, die op de dode lichamen afkomen. Tot begin jaren ’50, werden nog vele zwarten zonder enig proces opgehangen of gelyncht. 7”Devil Train Boogie” is een rit naar de verleiding, omdat het niet steeds duidelijk is wat goed en wat slecht is. Veel bezongen in de blues (hier in 8”I Got A Call From The Devil”) is de duivel. De duivel symboliseert verleiding: “The devil is a trickster. He put my mama’s voice on the phone...” Deel twee van de triptiek eindigt met 9”The People Could Fly”. Het is het verhaal van slaven die kunnen ontvluchten en die “naar de vrijheid vliegen”.

Deel 3 van deze cyclus heet ‘The Light’ en begint in 10”Drivin’ Up” met een intro door Mighty Mo & Mr. D. We zijn terug in het heden en Mighty Mo maakt zich klaar voor zijn optreden in een juke joint (11”Juke Joint Jumpin’”), waar het feestje begint: “Get up on the floor…” 12”White Lightnin’ & High Yella” is een song over het “nieuwe Zuiden”, waar de enige kleur die telt, de kleur is van het geld. “White Lightnin’” is een sexy blanke en haar partner “High Yella, the Queen of the ball”, is haar sexy zus. Samen trekken ze naar het Zuiden, waar ze hun nieuwe trukken kunnen uitproberen… De zang in deze R&B track wordt hier door Rodgers gedaan, samen met Margrette Floyd en Patricia Rodgers. “If you’re lookin’ for love, you better buy yourself a pet, ‘cause love will only make your sweat…” aldus Rodgers in 13”Love Will Only Make U Sweat”. Saxophonist van dienst is hier Davyd Johnson. Met een eenvoudige uitspraak 14”Everybody Needs The Blues”, vervolgt Rodgers. Want, zo beweert hij, is blues het antibiotica dat je regelmatig nodig hebt. Afsluiten doet Rodgers met een dankwoord 15”Thank You Mississippi” en 16”Almost Home”. De afsluiter is het verhaal van een blues man, die aan zijn einde gekomen is. Zijn dode lichaam wordt terug naar huis gebracht en verbrand. Het is geen triest verhaal, maar een ode aan de vreugde: “He lived a bluesman’s life and has no regrets…”    

“Mud ’N Blood”, deel 6 van de blues cyclus van “Mighty Mo” Maurice Rodgers, is een blues album met het reisverhaal van een filosoferende blues man. Het was een lange en soms moeilijke reis in het verleden, waarin Rodgers ook zijn verleden tegen kwam. Het was echter ook een genezende reis. Blues Is voor Rodgers meer dan muziek, het is een onuitsprekelijk iets, dat je voelt: “A Holy Howl, an inexpressible something…”  

“Blues helps you get through the darkness before you can celebrate, once you’re in the light...”

Eric Schuurmans

Album tracks: Twilight: 1”Goin’ South” - 2”Haunted By The Blues” – The Dark: 3”The Ghost Of Highway 61” - 4”Unmarked Grave” [opening voices from “Negro Prison Blues”, recorded by Alan Lomax, prepared piano by John Cage] - 5”Run Brother Run” - 6”Backroad Blues” - 7”Devil Train Boogie” - 8”I Got A Call From The Devil” - 9”The People Could Fly” -  The Light: 10”Drivin’ Up” [talking: Mighty Mo & Mr. D] - 11”Juke Joint Jumpin’” - 12”White Lightnin’ & High Yella” - 13”Love Will Only Make U Sweat” - 14”Everybody Needs The Blues” - 15”Thank You Mississippi” - 16”Almost Home” – All songs written and arranged by Mighty Mo Rodgers – Produced by M. Mo Rodgers & Burleigh Drummond

Line-up:
Mighty Mo Rodgers: vocals , keys (1-3,5-9,11-16), background vocals (16)
Drums : Clarence Harris (1,2,7,13,14), Burleigh Drummond (3,6,11,12,15,16)
Bass : Smiley Lang (1-2,7,14), Willie B Sharp (3,6,11,12,15,16)
Guitar : Dizzy Dale Williams (1-2,5,7,13-15), Butch Mudbone (3)
Harp (1,7,11,12,14,16) / Dobro (6,11) : Darryl Dunmore
Bottle player (16) : Derf Reklaw
Sax (7,12,13) : Davyd Johnson
Singers (11): “Juke Jointers”
Singers : Margrette Floyd (12,16), Patricia Rodgers (12)

Awards:

  • The Handy Awards nomination for 'Blues Is My Wailin' Wall"
  • Awarded the CHOC De L' Annee 1999 in France by Jazzman as Blues Album of the Year
  • Awarded Contemporary Blues Album of the Year 2002 by Living Blues Mazagine for "Red White and Blues"
  • Awarded Trophees France Blues 2001 and 2002 International Artist
  • Awarded Trophees France Blues 2003 International Songwriter
  • Awarded CHIC De L'Annee 2007 Blues Album of the Year
  • Award The Charles Cros (Grand Prix du Disque) for the recording "Red, White & Blues" in 2002.

Discography:
1999 : 1st Blues Cycle: “Blues Is My Wailin’ Wall”
2002 : 2nd Blues Cycle: “Red, White & Blues”
2004 : “Black Paris Blues”
2007 : 3rd Blues Cycle: “Redneck Blues
2009 : 4th Blues Cycle: “Dispatches From The Moon”
2011 : 5th Blues Cycle: “Cadillac Jack”
2014 : 6th Blues Cycle: ”A Mississippi Blues Tale: Mud ‘N Blood”

Artiest info
Website  
 

Label: DixieFrog