LARRY GARNER & MICHAEL VAN MERWYK - UPCLOSE AND PERSONAL

Achttien jaar geleden was het de eerste keer dat Larry Garner uit Baton Rouge en Michael Van Merwyk uit Rheda-Wiedenbrück elkaar ontmoetten. In de loop van alle voorbije jaren zou dit nog vaak gebeuren en nog dit jaar in de maand januari zetten zij zich samen op hun stoelen in de gezellige ‘Claus Grabke Studios’ in Duitsland, daarmee het broederschap Amerika en Europa Live bezegelend. Beide bluesmannen creëerden er een intieme sfeer met hun akoestische gitaren en de warme sound van hun respectievelijke stemmen. Slechts een select groepje bluesfans uit de Duitse contreien kon het bluesevenement bijwonen. Dat publiek was zich terdege bewust van het voorrecht en toonde zich respectvol en gedisciplineerd zodat op de Live opname weinig storing te horen is. Het applaus en gejuich maakten uiteraard deel uit van de spontane reacties en vooral Garner had met zijn humor, vertelsels en plaagstoten de lachers op zijn hand, vooral bij ‘Road Of Live’ waarin het nu voor één keer de man is die gebukt gaat onder een gebroken hart.

Beide bluesmannen en songwriters genieten dan ook een grote bekendheid zowel in Amerika als in Duitsland. Vooral de charismatische Larry Garner heeft een bluesverleden dat teruggaat tot zijn jeugd in Louisiana toen hij nog Gospels zong. Die invloed hoor je soms nu nog in zijn songs wanneer hij narratief verhaallijnen uitzet met een soms bedekte boodschap hetzij onderhuidse kritiek zoals in het bittere ‘Tale Spreaders’. Ook Van Merwyk is een bekende naam, nog meer sinds hij in 2013 in Memphis aan de ‘International Blues Challenge’ deelnam, waar hij net naast de hoofdprijs greep en tweede werd. Hij producete ook dit album. In de studio kregen beide zangers/gitaristen ook het gezelschap van bassist/drummer ‘Skinny Joe’ Bens wiens basritmes op o.m. ‘Blues Keeps Calling My Name’ erg groovy overkomen. Het publiek lijkt volledig in de ban en zingt op ‘Dreaming Again’ zelfs even mee.

De bevriende bluesmannen vertolken netjes verdeeld elk vijf songs uit het eigen repertorium waarbij de verschillende stemtimbres voor afwisseling zorgen. Larry Garner op gitaar en Van Merwyk meestal op Weissenborn vinden elkaar in die heerlijk ontspannen ‘downhome blues’ die soms prettig voortkabbelt, dan weer nostalgie verspreidt of een enkele keer jazzy wegdanst. Het zwoele ‘The Bear’ en de droefgeestige slowblues ‘Ease My Pain’ zijn enkele pareltjes van Van Wervyk terwijl Garner met zijn klare dictie en verhaalkunst in bijv. ‘Bullrider’ het publiek laat meegenieten. Gitaren en Weissenborn leggen soms pijn en hunker bloot, zoals op het verzuchtende ‘Will Love Find Me Again’. Alleen op het einde bij ‘Mojo Hand’ grijpen beide zangers naar een cover van ‘Sam Lightnin’ Hopkins’, waarin Garner reeds subtiel een toespeling maakt op de naderende verkoop van hun albums. Je zou erom kunnen verwedden dat geen enkele van de gelukkige deelnemers aan dit privé-concert naar huis is gegaan zonder één van de gegeerde albums in handtas of rugzakje.

Marcie

 

 

Artiest info
   
Label: Dixiefrog
 

video