O’DEATH - OUT OF HANDS WE GO

Als je ogen sluit bij het beluisteren van “Out Of Hands We Go”, het nieuwe album van het New Yorkse alt-country collectief O’ Death, roept de instrumentale energie van deze plaat meer de traditionele folk sfeer van North Carolina op, dan van de wereldstad van hun herkomst. De organische klank van de akoestische rootsinstrumenten zoals banjo, akoestische gitaar , viool, double bas en drammerige percussie roept een ware old-time sfeer op, waarbij het krachtig snijdend stemgeluid van frontman Greg Jamie de perfect match vormt. Na de meer gepolijste klanken van voorganger “Outside” werden er met producer Caleb Mulkerin met succes nieuwe, ruwer klinkende paden opgezocht, die het geheel een meer doorleefde, maar ook zeer directe live sound meegeeft die O’ Death je zeker op een podium zou doen beleven.

O’ Death mikt met “Out Of Hands We Go” en de productie van lo-fi opname guru Caleb Mulkerin (Big Blood, Fire On Fire, Cerberus Shoal), duidelijk op sfeer, maar ook naar het hart. Toch is het volledige album geen treurende, ingetogen processie geworden. De opener “Herd” mag zichzelf zelfs de warm, donkere gloed van Sixteen Horsepower aanmeten, aangevuurd door drammende percussie, snijdende violen en een gedreven banjo. Ook “Roam” gaat met zijn vervormende klanken door een krakende micro en de roestig klinkende instrumenten die richting uit, zei het meer dreigend met een Tom Waits zweem en wordt knap opgejaagd door violen, terwijl “Apple Moon” met zijn jagende banjo en pedal steel geen alt-country punktint krijgt, maar meer baadt in een grungy rockend sfeertje, dit dank zij de klagende samenzang . Wervelende compositie is ook het op stompende percussie strompelende “Wrong Time”, dat trekt en sleurt zoals de moker van Joe Henry, die je samen met de slepende stem van Greg Jamie en een Oosters tokkelende banjo naar een explosieve instrumentale finale dwingt.

Voor de gevoelige zielen onder ons zijn er eveneens uitmuntende songs in overvloed. Niemand kan onberoerd blijven bij de diep droeve intimiteit die rond het spookie gezongen “Go & Play With Your Dead Horses” hangt, dat helemaal desolaat klinkt met zijn ruisende opname en de weids tokkelende banjo. Bijna sacraal klinkt het plechtige “All Is Light”, zwevend op een donkere wolk violen en een diepdonkere basgrol, terwijl de titel van “We Had A Vision” weinig verbergt ,maar zijn ware hypnotische bekering vindt in het hemelse instrumentale samenspel . Uitgelezen percussie is steeds een opmerkelijk gegeven doorheen gans het album en klinkt in elk nummer anders, maar perfect passend. Ze kan zowel bedeesd roffelend, dwingend en drammend klinken of scherp van cimbalen doordrongen, als steun voor de vurige violen in “Isavelle”.

O’ Death heeft met “Out Of Hands We Go” opnieuw een schitterend album uit, met uitgekiende composities die kunnen genieten van een natuurlijk klinkende opnamesfeer, die de emotie van elk nummer nog meer in de verf zet. Het is bovendien een knap afwisselende plaat geworden, een aanrader voor elke ware alt-country liefhebber.

Yvo Zels

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Northern Spy Records

video