JEF NEVE - ONE

Niet dat je in alle muziekcreaties naar perfectie moet streven, maar wanneer je zoals Jef Neve de kans krijgt om in de legendarische Abbey Road Studios op te nemen dan zal elke goede muzikant het uiterste van zichzelf eisen. Zeker een pianovirtuoos als de Kempenaar Jef Neve die in 2012 de MIA kreeg voor beste auteur/componist en beste muzikant. Naar verluidt maken de aldaar opgestelde Bowers & Wilkins luidsprekers een wereld van verschil uit. Zeker wanneer een muzikaal genie zich daar solo op een vleugel uitleeft. Dat hoor je al vanaf zijn eerste compositie ‘One Leaf, A Thousant Lives’ op de Yamaha, met een warme magische sound. Zeven composities nam hij daar op in de studio, waar foto’s van The Beatles de muur sieren, waarbij hij als het ware de grenzen tussen klassiek en jazz aftast. Het bloedmooie, afwisselend donkere en reflecterende ‘Lush Life’, een herinterpretatie van een suite van Billy Strayhorn, nam hij echter op in Australië, naast een tweetal composities in de Belgische Ardennen, o.m. het lyrische en geëmotioneerde ‘Could It Be True’.

Het is Neve’s eerste studioalbum als solist zonder dat andere muzikanten hem omringen, met uitzondering van een trompettist en trombonist op ‘Flying To Diani Beach’. Zoals Neve het zelf omschrijft werd het proces vooral een innerlijke zoektocht en een teruggrijpen naar half herinnerende improvisaties tijdens een rustpauze in hotel, op de vluchthaven of tijdens een lange busreis. Zo gans alleen stelde hij vooral overgave en eerlijkheid voorop waardoor hij zich tevens erg kwetsbaar opstelt. Dat hoor je in prachtcomposities als het vereenzaamde ‘Solitude’ en het laatste haast gewijde ‘Never Give Up’. Hij herwerkt ook ‘We Zullen Doorgaan’ van Ramses Shaffy en het felle ‘Formidable’ van Stromae, maar op dusdanige wijze dat je slechts echo’s van het origineel bespeurt. Een puur pareltje is zijn interpretatie van Joni Mitchell’s ‘A Case Of You’, tegelijk beschouwend, poëtisch en ontfermend.

In al zijn creaties combineert Jef Neve emotie met tederheid, kracht en intelligentie. De intensiteit waarmee hij zich tegelijkertijd op zijn innerlijke wereld en de pianotoetsen concentreert is gewoon verbluffend. En dat heeft niet alleen te maken met zijn ‘master’ opleidingen in de klassieke en jazzmuziek of zijn specialisaties in de kamermuziek. De klankheldere sound en alle pianofinesses beroeren je vanaf de eerste minuut. En vermits het album meer dan één uur pure schoonheid biedt word je mee opgetild in alle memories, introspectieve momenten hetzij turbulente gemoedsbewegingen van de muzikant. Bovendien hanteert Jef Neve een haast zintuiglijke filmische beeldtaal waarbij je zowel een imaginaire vlucht vogels kan indenken als het uitbotten van de eerste lentebloesems. Neve, inmiddels ook een mediafiguur, vertelde dat hij voor ‘One’ uit zijn comfortzone diende te komen, maar of hij nu in een trio speelt of als duo met José James, eens hij zich voor zijn vleugelpiano plaatst lijkt hij ermee vergroeid alsof hij zich onbespied in zijn huiskamer waant.

Marcie

 

 

 

Artiest info
Website  
 

itunes

Label: Universal Music

video