DE STAAT – VINTICIOUS VERSIONS (EP)

“ Een afwijkende tocht langs bekende sferen... “

“De Staat is” een rockband uit het Nederlandse Nijmegen, die in 2007 opgericht werd rond frontman singer-songwriter Torre Florim. De band haalde  zijn naam bij de Utrechtse componist Louis Joseph Andriessen, die in de jaren zeventig een gelijknamige compositie schreef. In 2007 verscheen ook de eerste demo van de band, met nummers die in het woonhuis van de zanger van de band zijn opgenomen. In 2008 tekenden ze een contract bij Excelsior Recordings en in 2009 kwam het eerste album 'Wait For Evolution' uit. Het album werd door verschillende media uitgeroepen tot album van het jaar en won de 3voor12 Beste Album Award.

“De Staat” vergezelde de Vlaamse band “dEUS” tijdens hun tour door Engeland en speelde daarnaast op Pinkpop 2009. In datzelfde jaar speelden ze op Lowlands, Dour en op het Sziget-Festival in Hongarije. Van het concert op Lowlands 2009 is een DVD “Live@Lowlands 2009” uitgebracht, waaraan ook Bram Hakkens (“Kyteman's Hiphop Orkest”) en Bas Bron meewerkten. Chris Goss, die producer is van de “Queens Of The Stone Age” en frontman van “Masters Of Reality” is, ziet de show op Lowlands en is enthousiast. Dat resulteert eind 2009 in een deal met Mascot Records (het label van “Masters Of Reality”). Aanvang 2010 werd “De Staat” genomineerd voor de 3FM Awards als beste artiest in de categorie alternative en “Wait For Evolution” in de categorie beste album. In maart 2011 komt het tweede album “Machinery” uit. In april 2011 (idem dito in 2012) ontvangt “De Staat” een 3FM Award voor Best Alternative. In september 2013 brengen ze hun derde album “I_CON” uit, dat ondertussen al met een Edison bekroond werd.

Torre Florim is ook bekend van zijn project “De Speeldoos”, waar hij samen met Roos Rebergen teksten van geestelijk gehandicapten heeft bewerkt tot liedjes en uitbrengt als een echt speeldoosje. Ook aan het album “Vergeten Liedjes voor Vergeten Kinderen”, een steunactie van het Rode Kruis en Cortonville, werkte de band mee.

De “Vinticious Versions” EP die de band nu uitbrengt, is een verzameling van nieuwe versies van eigen nummers uit hun eerste drie albums. Het idee kwam na vragen naar kleinere of akoestische versies voor radio en promoties. Met kleinere versterkers, mini drumkits en veergalmen, maakten ze nieuwe versies, die anders klonken dan de originelen, zodat het nieuwe nummers voor een EP zijn geworden.

Op de EP “Vinticious Versions” is een amalgaam van stijlen te horen: surf, reggae en old school hiphop. Al vanaf de openers 1”Get It Together” en 2”Build That, Buy That” krijg je te horen waar het bij “De Staat” om gaat. Je zou kunnen denken dat het om poppy avant-garde Acid Jazz uit de jaren ’60 en ’70 gaat, maar niets is minder waar. 3”Input Source Select” is een hommage geworden aan de Amerikaanse hiphop bands “A Tribe Called Quest” [“A Tribe Called Quest” was een rapgroep, die tussen 1990 en 1998 een vijftal platen uitbracht. De groep bestond uit Q-Tip, Phife Dawg en Ali Shaheed Muhammad / red.] en “Beasty Boys”. De herbewerking van 4”Down Town” is gebaseerd op psychedelische bossa nova uit het Tropicália tijdperk [Ook ‘Tropicalismo’, een Braziliaanse kunstbeweging die eind van de jaren ’60, verschillende kunstvormen als theater, dichtkunst en muziek bijeenbracht. De strekking combineert het populaire met het avant-garde, de traditionele Braziliaanse cultuur met buitenlandse invloeden / red.] Op de track 6”Devil’s Blood” zijn vlagen van D’(ee) Angelo, aka Michael Eugene Archer [Een Amerikaans R&B artiest, singer-songwriter, multi-instrumentalist en producer] te horen. 7”Sweatshop” een hiphop track met reggae-achtige trekjes, uit het tweede album “Machinery” en 8”Wait For Revolution”, uit hun debuut album “Wait For Evolution” sluiten de EP hoppend af. Alde overige zes tracks komen uit het recente “I_CON” album.

Wat “De Staat” op hun eigen a-stereotype wijze, op hun nieuwe “Vinticious Versions” EP doet, is zich laten inspireren door en experimenteren met sounds uit de jaren ’60 en ’70. Laat je onderdompelen in hun eigen wereldje van hiphop, reggae en alternative rock… 

“De Staat” begint aan een tour om hun EP te spelen en promoten. Ook in België (11/12/2014 – Gent, Glimps Festival, Charlatan) zullen ze op het podium staan. Liefhebbers: daarheen!

Eric Schuurmans

 

23/11/14: Utrecht (NL), Mega Platen & Cd Beurs, Jaarbeurs
11/12/14: Gent (BE), Glimps Festival, Charlatan, Vlasmarkt
22/01/15: Dordrecht (NL), Werkplaats Oost – i.s.m. Bibelot
23/01/15: Apeldoorn (NL), Zwitsal Fabriek – i.s.m. Gigant
24/01/15: Vlissingen (NL), Cultuurwerf, locatie Timmerfabriek
25/01/15: Rotterdam (NL), Rotown
29/01/15: Venlo (NL), Grenswerk
30/01/15: Lelystad (NL), Museumzaal Aviodrome – i.s.m. Poppodium Underground
01/02/15: Hoorn (NL°, Het Huis Verloren

 

Album tracks: 1”Get It Together” [***] - 2”Build That, Buy That” [***] - 3”Input Source Select” [***] - 4”Down Town” - 5”All Is Dull” [***] - 6”Devil’s Blood” [***] - 7”Sweatshop” [**] - 8”Wait For Revolution” [*] – All songs written by Torre Florim – Produced, engineered & mixed by Torre Florim

Line-up:
Torre Florim: zang, gitaar
Jop van Summeren: bas, zang
Rocco Bell: special FX, keys, percussie, zang
Vedran Mirčetić: gitaar
Tim van Delft: drums

Discography:
2009 : “Wait For Evolution” *
2011 : “Machinery” **
2013 : “I_CON” ***
2014 : ”Vinticious Versions” – EP

 

Artiest info
Website  
 

Label: Cool Green Recordings / Mascot Label Group

video