JOOK BOURKE – UP ALL NIGHT

En zo zitten we dus weer in de categorie “goed bewaarde geheimen”... Jook Bourke, afkomstig uit Pittsburgh, PA maar tegenwoordig opererend vanuit Satellite Beach, FLA is een man van vele instrumenten én de zoon van saxofonist/klarinettist/bandleader Patty en als dusdanig een klein beetje erfelijk belast. Zelf speelt hij ook sax, naast toetsen, gitaar en harmonica en na twee akoestische bluesplaten, is hij er nu terug met een echte bandplaat, samen met z'n oude maats Don Overly (gitaar en piano), bassist Ron Grkman en drummer Mike Wilps. De vader van die laatste, Shack Wilps, was op zijn beurt drummer in de band van papa Bourke.

De plaat speelt zich af in het grensgebied tussen jazz en blues, al zal je de hele tijd vruchteloos naar een twaalfmatenblues zoeken. Nee, veeleer moet je 't in de moderne varianten à la Hazmat Modine gaan zoeken, of bij de jumpblues, enfin, net bij die genres, die het dichtst bij jazz aanleunen. Dat levert bij momenten fraai luisterwerk op, zoals bij opener “Precious Eyes” of de geheide single “Pizza Bones”: dit is muziek die “af” is, in die zin dat de muzikanten heel goed weten waar ze mee bezig zijn en dat muziek als zijnde de optelsom van ritme en melodie hier bijzonder vaardig vorm en gestalte gegeven wordt. Sommigen zullen dit afdoen als “te Amerikaans” of “Te zeer easy listening”, maar daar kan ik het maar moeilijk mee eens zijn: de ritmesectie is de drijvende kracht achter elk van de twaalf originele songs en de uiteindelijke vorm wordt mee bepaald door de toetsen, de snaren en de zang.

Ergens las ik dat een recensent de plaat “interesting” noemde. Dat is doorgaans een eufemisme voor “ik weet niet wat ik er mee moet aanvangen”. Voor mij is de plaat zeer zeker ook interessant, maar een flink aantal beluisteringen leerden mij meer: er is leven in de grenszone tussen blues en jazz, zeker als er nog een toefje gospel bovenop gegooid wordt. Dat is hier allemaal voorhanden en voor het overige moet u vooral zelf maar eens gaan luisteren, maar ik mag u dan wel aanbevelen te beginnen bij “Thunder Comin'”, dat de plaat afsluit. Ik ben zeker dat u nadien alle andere songs ook zal willen horen én dat u niet teleurgesteld zal zijn. Welgekomen nieuwe naam in mijn platenkast, voorwaar!

(Dani Heyvaert)

Artiest info
Website  
 

CD Baby

video